Formal Eğitim Nedir? Ne Demek? Özellikleri ve Türleri Neler?
Formal Eğitim Nedir? Ne Demek? Özellikleri ve Türleri Neler? Formal Eğitim ve İnformal Eğitim Farkları Nelerdir? Formal eğitim ile ilgili tüm merak edilenleri inceledik.
Yeni tip Koronavirüs salgını sonrasında eğitim hayatı tüm dünyada olumsuz etkilenmiştir. Okullar kapanmış, uzaktan eğitim formülü uygulanmaya başlanmıştır. Yüz yüze ve uzaktan eğitim yolları tartışılırken diğer eğitim türlerine de ilgi artmıştır. Öncelikle eğitim belirli konularda bilgi, beceri, kabiliyet arttırma, kazandırma işidir. Farklı yaş gruplarına farklı şekillerde eğitim verilebilir. Eğitim üst başlığının altı oldukça zengindir. Eğitim söz konusu olduğunda üç çeşit veya üç türden bahsedilmektedir. Eğitim türleri, formal, non-formal ve informal şeklindedir. Bu türlerin en olduğu, ne demek olduğunu, tanımı ve aralarındaki farklar ise en çok emrak edilen konular arasındadır.
Formal Eğitim Nedir? Ne Demek?
Formal eğitim tanımı, belirli bir müfredat, plan, çerçeve kapsamında, kurallara uygun olarak ve yine belirlenen yöntemlerle verilen eğitim olarak ifade edilebilir. Devlet okullarında ve özel okullarda belirli bir düzen, plan ve program ile meslek profesyonellerince verilen eğitim buna örnektir. Bu eğitim türü kendi içinde yaygın ve örgün olarak ikiye ayrılır.
Formal Eğitim Özellikleri
Bu türün belli başlı özellikleri bulunur. Tanımında da belirttiğimiz gibi plan, program, amaç, profesyonel öğretici, yöntem ve kurallar bu türün özellikleridir.
- Planlı ve programlıdır.
- Belirli bir amacı ve hedefi vardır.
- Meslek profesyonelleri tarafından gerçekleştirilir.
- Bu eğitim türünde lokasyon, yöntem, süre, içerik, hedef, kurallar belirlenmiştir.
- Eğitimin sonucunda olumlu sonuçlar alınması beklenir.
Formal Eğitim Türleri Nelerdir?
Formal eğitim kendi içerisinde örgün ve yaygın olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Örgün, belli yaştaki öğrencileri gruplar haline ayırarak eğitmeyi amaçlar. Bu kapsamda anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversiteler faaliyet göstermektedir. Kademeli eğitim olarak da bilinen bu türde bazı ön koşullar bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse Ortaokuldan mezun olmadan liseye başlanmaz. 9. sınıfta matematik dersinde başarılı olmadan 11. sınıfın matematik dersi alınamaz. Örgün eğitimde başarılı olan öğrencilere diploma verilir.
Yaygın eğitim de kurallar daha esnektir. Burada öğrencilerin ilgi ve alaka duyduğu alanlar ya da öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda hareket edilebilir. Bu kapsamda kurslar açılabilir, seminerler verilebilir, halk eğitim merkezleri üzerinden eğitim verilir. Örgün eğitimde kademeler ve kurallar söz konusu iken burada böyle bir şey yoktur. Bir öğrenci istediği yerde, istediği merkezde, istediği alanda eğitime veya kursa başvuru yapabilir. Kendi vakti doğrultusunda hareket edebilir. Hatta internet üzerinden online yani çevrimiçi olarak da eğitim faaliyetlerine katılınabilir. Burada başarılı olan öğrencilere sertifika verilir.
Formal Eğitim ve İnformal Eğitim Farkları Nelerdir?
İnformal eğitim: Plansızdır, belirli bir amacı ya da hedefi yoktur. Adayın tercihleri, istedikleri, ilgisi esastır. Bu sürecin sonunda olumlu ya da olumsuz sonuçlar olabilir. Bu eğitim aileden, arkadaş çevresinden, kitle iletişim araçları aracılığı ile, kurslar ve merkezler ile verilebilir. Farklı tarihlerde, farklı yerlerde, farklı konularda eğitim verilebilir.
Formal eğitim: Planlı, kuralları, belirli bir çerçevede yürütülür. Bir amaca ulaşması hedeflenir. Meslek profesyonellerince verilir. Kademeli olarak verilir. Başarılı olan öğrencilere diploma verilir.