Gassal Maaşları Ne Kadar?
Gassal Maaşları Ne Kadar? Gassal Nedir? Kimdir? Gassal Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri Gassal Maaşları ne kadar oldu?
Son nefesini verip ölen insanların vücudunu yıkayarak defin işlemine hazır hale getiren kişilere gassal denir. Peki gassal maaşları ne kadar, çalışma şartları ve saatleri nelerdir gelin birlikte bakalım…
Dünyadaki en eski, en ilginç mesleklerden biri gassal olarak çalışanların icra ettiği meslektir. Ölü yıkayıcısı olarak da bilinen bu personellerle ilgili pek çok şey merak edilmektedir. Hayatını kaybeden, son nefesini verip ölen insanların vücudunu yıkayarak defin işlemine hazır hale getiren bu kişilerin ne olduğu, ne yaptığı sık sık sorulur. Özellikle de bu iş kolunun gelirleri gündeme gelir. Pek çok kişi “Gassal maaşları ne kadar?” sorusunu sormaktadır. İşte merak edilen soruların cevapları…
Gassal Nedir? Kimdir?
Arapça bir kelime olan gassal, ölü yıkayıcı anlamına gelir. Ayrıca eskimiş, din bilgisi anlamlarına da gelmektedir. Başta İslamiyet olmak üzere pek çok inanca göre ölüler gömülmektedir. Bu işlem öncesinde ise ölülerin bedenleri temizlenir. Sonraki hayata inanan her topluluk bedenleri buna hazırlayarak defin işlemini gerçekleştirir. İşte Türkiye gibi pek çok ülkede de bu işi icra eden kişilere gassal denir.
Gassal Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri
Yardımcı hizmet sınıfında yer alan personeller pek çok kurum ve kuruluş bünyesinde çalışabilmektedir. Örneğin Sağlık Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve yurt genelindeki belediyelerde gassal olarak binlerce kişi görev yapmaktadır. Artan nüfusa bağlı olarak artan ölüm oranları nedeniyle bu kişilere olan ihtiyaç da artmaktadır. Bu nedenle işsiz kimseler bu mesleğe yönelmektedir. Ancak bu mesleği icra etmek son derece zordur. Çünkü herkes ölü bir bedenle ilgili işlemleri yerine getirecek kadar sağlam bir bünyeye sahip değildir.
Gassallar ölü bedenleri temizler, yıkar ve kefen giydirir. Ayrıca tüm bu işlemleri hayatını kaybeden kişilerin yakınlarıyla ilgilenerek yaparlar. Çalışma ortamları ölüm sessizliğinin bulunduğu steril bir ortamdır. Hüzünlü, kasvetli bir ortamda görev yaparlar. Haftada 5 gün çalışan personeller 2 gün de haftalık izin kullanırlar. Personel sayısına, yoğunluğa bağlı olarak vardiya veya nöbet sistemi uygulanabilir. Personellerin rapor, yıllık izin hakları da bulunur.
Gassal Maaşları Ne Kadar?
Personeller eğitim durumlarına, deneyimlerine, hizmet yıllarına, kadro ve derecelerine göre farklı ücret alabilirler. Ayrıca aile durumları, çocuk sayıları, Asgari Geçim İndirimi, sigorta ve BES kesintisi gibi unsurlar da maaşları etkiler. Bu kapsamda gassal maaşı 8-10 bin TL civarındadır.
İmam Hatip Lisesi mezunları iş imkanları, hangi kurumlara atanabilir?
Gassal kime denir?
Gasilhane denen yerde ölüleri yıkamakla görevli kişi, ölü yıkayıcısı.
Virusden dolayı evdeyim iki ay sonra açılacak isim kek börek pastaciyim yemek yaparım evimde ek ücret yapmak istiyorum bilginize vbseylersaygilar