Genel Sağlık Sigortası (GSS) Prim Borcu Nedir? Ne Demek? Nasıl Ödenir?
Genel Sağlık Sigortası (GSS) Prim Borcu Nedir? Ne Demek? Nasıl Ödenir? GSS Borcunu Ödemek Zorunlu Mu? GSS Borcu Olan Muayene Olabilir Mi? GSS Borcu Maaştan Kesilir Mi? Ne Kadar Kesinti Olur? GSS Borcu Emekliliğe Engel Mi? Sigortalıyken GSS Prim Borcum Çıktı Ne Yapmalıyım? GSS Borcu Olanlar Yurt Dışına Çıkabilir Mi? GSS Borcu Olanlar Ne Yapmalı? GSS Prim Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?
Türkiye’de verilen sağlık hizmetlerinin kalitesini ve erişim oranını artırmak için Genel Sağlık Sigortası uygulaması başlatıldı. Ülkedeki tüm vatandaşların sağlık hizmetlerinden faydalanmasını amaçlayan uygulama kapsamında 18 yaşına geçen tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşların uygulama kapsamına alınıyor. Bu sayede hastanelerdeki tüm hizmetlerden, yoğun bakım ünitelerinden, acil servis yardımlarından, muayene hizmetlerinden tüm vatandaşlar faydalanabiliyor. 18 yaşından büyük olan ancak çalışmayan binlerce vatandaş var. Üstelik bu vatandaşların bir kısmı hala GSS kapsamında değil. Bu durumda belli bir ücret ödeyen vatandaşlar yine hizmetten faydalanabiliyor. GSS uygulaması 2012 yılından itibaren tüm vatandaşlar için zorunlu hale getirilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan ve Türkiye’de yaşayan kişiler ise kendi istekleri üzerinde para yatırarak GSS kapsamına alınabiliyor. Söz konusu sigortadan faydalanmak için yapılması gerekenler ve aranan şartlar oldukça basit. Bir hanedeki kişi başına düşen gelir brüt asgari ücretin üçte birinden az olanlar yani kişi başına düşen gelir 676 TL’den az olarak GSS primi ödemeden sağlık hizmeti alabiliyor. 676 ile 2029 TL arasında olanlar ise asgari ücretin 3’te 1’inin %12’sini ödeyerek yani 81 lira ödeyerek GSS kapsamına girebiliyor. Geliri asgari ücretle 4 bin TL arasında olanlar ise 243 lira GS primi ödeyerek sigorta kapsamına girebiliyor.
Genel Sağlık Sigortası ana hatlarıyla yukarıdaki gibi işleyen bir sistem. Milyonlarca vatandaşın sağlık hizmeti alması için yürütülen bu uygulama hakkında pek çok soru sorulmakta. Özellikle Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu hakkında pek çok konu merak edilmektedir. Prim borcu olanlar bu borcun ne olduğunu, nasıl ödeneceğini merak etmekte. Borcu olanlar emekli olup olmayacağını merak ediyor. Borcu olan vatandaşlar hastanelerde ve aile hekimlerde muayene olup olmayacağını araştırıyor. GSS prim borcunun ödemesi zorunlu mu, bu borç kimlere çıkabilir gibi binlerce soru soruluyor. Bu nedenle www.tercihiniyap.net ailesi olarak GSS prim borcu hakkında kapsamlı bir yazı hazırladık ve sorulan tüm sorulara cevap aradık.
Genel Sağlık Sigortası (GSS) Prim Borcu Nedir? Ne Demek?
GSS uygulaması öncesinde farklı sosyal güvenlik kurum ve kuruluşları faaliyet göstermekteydi. Üstelik sigortalılar da kendi bağlı oldukları kurum ve kuruluşlardan (Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve SSK) sağlık hizmeti alabilmekteydi. Bu nedenle vatandaşlar büyük mağduriyet yaşamaktaydı. GSS reforu ile birlikte yeni sistem tüm vatandaşlara eşit olarak sağlık hizmeti sunmaya başladı. Her vatandaşın sisteme dahil olmasıyla sağlıkta eşitlik ilkesine uygun hareket edinildi. Çalışanların sağlık sigorta primleri çalıştıkları kurum ve kuruluşlarca ödenirken GSS primlerini ise çalışmayan yani işsizz olan kişiler ödemektedir. GSS prim borcu işsiz ve 18 yaşından büyük olan sağlık sigortasından faydalanmak isteyen kişilerin ödediği aylık ücrettir. Bu noktada kimlerin GSS prim borcu olduğu ve kimlere prim borcu çıkacağı merak edilmektedir.
GSS Prim Borcu Kimlere Çıkar? Kimin Prim Borcu Vardır?
Hiçbir sigortalı işte çalışmayan, işsiz olan, Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) gelir, aylık, ücret almayan kişilerde 18 yaşını tamamlamış, liseye gitmesi durumunda 20 yaşını tamamlamış, lisans eğitimi alıyorsa 25 yaşını tamamlamış ve ailesinin bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde olmayan her Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşının Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu bulunmaktadır. Bu tanımın içerisindeki her bir vatandaş GSS prim borcu ödemek zorundadır. Bu tanımın içerisinde yer alıyorsanız öncelikle gelir testi yaptırmanız gerekmektedir. Gelir testi yaptırdıktan sonra her ay sağlık hizmetlerinden faydalanmak için ödemeniz gereken prim miktarı hesaplanır. Gelir testi yaptırmadan GSS bünyesine katılamaz ve prim ödeyemezsiniz. Doğal olarak sağlık hizmetlerinden faydalanmanız da mümkün olmaz.
GSS kapsamına girmek istiyorsunuz fakat gelir testi yaptırmadınız. Bu noktada hiçbir şekilde ücret ödemekten ve borçlu çıkmaktan kurtulamazsınız. Gelir testi yaptırmamanız durumunda GSS uygulaması zorunlu olduğu için mevcut prim miktarlarından en yüksek olan kapsamında borçlanmaya başlarsınız. Yani aylık 486,96 Türk Lirası borçlanmaya başlarsınız. Bu kadar yüksek bir meblağda borçlanmak yerine gelir testi aptırmak en mantıklısı olacaktır. Gelir testi yaptırdıktan sonra aylık gelirinize göre GSS prim borcu olarak belli bir miktar belirlenir. Bu miktarı her ay ödemeniz durumunda sağlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Fakar yukarıda belirtilen yaşı geçmeniz ve gelir testi yaptırmamanız durumunda GSS prim borcunuz olup olmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir. Çünkü 2012 yılından bugüne binlerce lira borcunuz birikmiş olabilir.
GSS Prim Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?
Devletle yani kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili her türlü işlem artık elektronik ortama taşınmıştır. Bu sayede bürokrasi aradan çıkmış olur ve vatandaş saniyeler içerisinde her türlü işlemini yapabilir. GSS ile ilgili işlemlerde e-Devlet platformu üzerinden elektronik ortamda yapılmaktadır. GSS prim borcu sorgulama işlemi yapmak için e-Devlet sistemine girmek ve sorgulama yapmak yeterli olacaktır. e-Devlet sistemi üzerinden yapacağınız sorgulama işleminde borcunuzun olup olmadığı ortaya çıkacaktır.
GSS Borcu Olanlar Ne Yapmalı?
e-Devlet sistemi üzerinden prim borcu sorgulama işlemi yaptınız ve borcunuz çıktı. GSS prim borcu olanların yapması gereken ilk işlem gelir testi yaptırmaktır. Gelir testi yaptırmış iseniz veya bu testi yaptırdıktan sonra tekrar borcunuz olup olmadığını kontrol edin. Eğer borcunuz hala görünüyorsa ödemekten başka çareniz yoktur. Bu noktada tek istisna GSS prim borcuna yönelik af çıkması durumunda ödeme yapmanıza gerek kalmaz. Borcunuzu öderken taksitlendirme fırsatından faydalanmak için SGK İl-İlçe Müdürlüklerine başvurmanız gerekir.
GSS Borcu Olanlar Yurt Dışına Çıkabilir Mi?
Prim borcunuzun olması yurt dışına çıkmanıza engel teşkil etmez. Ne havalimanında ne gümrükte ne limanlarda karşınıza herhangi bir sorun çıkmamaktadır. Ancak prim borcunuzu ödememeniz durumunda borcunuzun birikerek büyüyeceğini unutmamalısınız.
Sigortalıyken GSS Prim Borcum Çıktı Ne Yapmalıyım?
Sigortalı olan kişilerin GSS prim borcu ödemesi bulunmamaktadır. Sigortalı olduğunuz halde sistemde borcunuzun bulunması takdirde SGK il veya ilçe müdürlüklerine başvurmanız faydalı olacaktır. Bu sayede sigortalı olduğunuzun görülmesi üzerine prim borcunuz silinecektir.
GSS Borcu Emekliliğe Engel Mi?
Milyonlarca kişinin cevap aradığı bu sorunun cevabını sizler için araştırdık. Genel Sağlık Sigortası prim borcu bulunan kişiler ne yazık ki emekli olamamaktadır. Malul veya yaşlılık aylığı, emekli maaşı almanız için GSS prim borcu ve benzer her türlü borcunuzun ödenmiş olması gerekir. Örneğin 5 liralık bir borcunuz varken bile emeklilik işlemleriniz yapılamaz. Bu nedenle emeklilik başvurusu yapmadan önce hiçbir prim borcunuzun olmadığını teyit etmeniz faydalı olacaktır. Aksi takdirde başvurunuz olumsuz sonuçlanır.
GSS Borcu Maaştan Kesilir Mi? Ne Kadar Kesinti Olur?
Günlerce, haftalarca, aylarca veya yıllarca işe girmediniz. İşsizlik süresince GSS prim borçlarınız birikti. Daha sonra ise bir işe girdiniz ve çalışmaya başladınız. Bu noktada GSS prim borcunun maaşından kesilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Geçmişe dair prim borçlarınız siz ödeme yapmadan maaşınızdan veya aldığınız ücretten kesilmez. Ancak borcunuz ortadan da kaybolmaz. Er ya da geç ödemeniz gerekeceğini unutmamanız iyi olur.
GSS Borcu Olan Muayene Olabilir Mi?
Hastanelerden, kamu sağlık hizmetlerinden faydalanmak için GSS’li olmanız şart dedik. Ancak bu noktada başka şartlar da bulunmaktadır. Örneğin GSS’li veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi, muayene olabilmesi için en az 60 gün prim ödemesinin yapılması gerekir. Ayrıca prim borcu da bulunmaması gerekmektedir. Başka bir deyişle 60 günden fazla prim borcu olan vatandaşlar muayene olamamaktadır. Bu nedenle GSS prim borcu olanların borçlarını ödedikten sonra hastaneye gitmeleri daha sağlıklı olacaktır. Aksi takdirde muayene olmadan geri dönmek zorunda kalınabilir.
GSS Borcunu Ödemek Zorunlu Mu?
Genel Sağlık Sigortası sistemi ile tüm vatandaşların sağlık hizmetlerinden eşit bir şekilde faydalanması amaçlandı. Ancak pek çok vatandaş sistemin haksız ve yanlış olduğunu savunmaktadır. Buna bağlı olarak da prim borcu ödemeyi reddeden binlerce kişi vardır. Ancak şu unutulmamalıdır ki GSS isteğe bağlı bir sistem değildir. Devlet GSS’yi zorunlu kılmıştır. Yani yukarıda belirtilen şartları taşıyan her vatandaş GSS’ye katılmak zorunda ve prim borçlarını ödemek zorundadır. Bu kapsamda gelir testine girmek son derece önemlidir. Ancak gelir testinden çıkan sonuç belirli bir miktarın altında kalırsa prim borcu ödemeden sağlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Ancak prim borcu çıkan vatandaşların ödemelerini aksatmamaları gerekmektedir. Af çıkmadığı takdirde bu borçları ödemekten başka şansınız yoktur.
SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET