Gümrükten Araba Nasıl Alınır? Gümrükten Alınan Araba Avantajlı Mıdır?
Gümrükten araba nasıl alınır? Ticaret Bakanlığı gümrük müdürlüklerindeki arabalar ucuz mudur? Gümrükten araba almak için ne yapmak gerekir? Gümrüklerde hangi arabalar satılmaktadır? Gümrükteki araba ihalelerine katılmak için ne yapmak gerekir? Herkes Gümrük Tasfiye İşletme Müdürlüğü'nün satmış olduğu araba ihalesine katılabilir mi? Yazımız içerisinde bu soruların cevaplarını görebilirsiniz.
Gümrükten araba almak için bilgi sahibi olmanız gerektiğini düşünerek, sizler için kapsamlı bir yazı oluşturduk. Yazımız içerisinde gümrükten araba nasıl alınır sorusuna cevap verirken süreci bütün detayları ile anlatmaya çalıştık. Bilindiği üzere, gümrükten araba almak bazıları için çok sıradışı bir şeydir. Aynı arabanın yurtiçindeki piyasadan alınması daha kolay olmasına rağmen, bu kişiler gümrükten araba çıkarmayı daha makul görürler. Her ne kadar gümrükten araba çıkarmak eskiden olduğu kadar cazip fiyatlara gelmiyor olsa da, bu kişiler için gümrükten alınan her araba idealdir. Ülkemizdeki çok büyük bir kitlenin ilgi duyduğu gümrük arabaları gerçekten düşünüldüğü kadar ideal midir? Yoksa alan kişiler bu arabalardan zarar mı etmektedir? Gümrük arabalarını almadan önce neler yapmak gerekir? İşte detaylar…
Arabalar Gümrükte Neden Kalır, Gümrükte Araç Satışı Neden Yapılır?
Gümrüklerde Hangi Arabalar Satılmaktadır?
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ile birleşerek Ticaret Bakanlığı olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Ticaret Bakanlığı teşkilatı içerisinde yer alan Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri, yurda kaçak yollarla giren araçları veya terk etmek suretiyle müdürlüklere teslim edilen yabancı plaka araçları teslim almaktadır. Bu araçlar mahkeme kararıyla veya müdürlüklerde alınan kararlarla tasfiyelik hale gelmektedir. Daha sonra bu araçlar gümrük müdürlüklerince düzenlenen Tespit Tahakkuk Belgeleriyle birlikte açık teklif ihale usulüne göre satışa çıkarılmaktadır. Satışa çıkarılacak araçların kıymetleri, gümrük müdürlüklerinde çalışan muayene mamurlarınca, araçların kasko değerleri, hasar oranları, kaç kilometrede oldukları ve diğer unsurları göz önüne alınarak belirlenmektedir. Araçların tasfiyelik hale gelmesi noktasında fiyatın belirlenmesi için gümrük müdürlüklerinde çalışan muayene memurları yetkili kılınmıştır. Araçların tasfiye ve satış işlemini ise bölge müdürlükleri içerisinde yer alan Tasfiye İşletme Müdürlükleri yapmaktadır. Aracın satış aşamasına gelerek ihaleye çıkması, aracın gümrük idaresinin denetiminde bulunan depolama yerlerine bırakıldıktan bir kaç ay sonrada gerçekleşebilir, beş altı ay sonrada gerçekleşebilir. kamu haber
Gümrük Personelinin Eş Durumu Mazeret Tayinleri Kaldırılabilir Mi?
Kısaca, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının araçlarını gümrük idarelerine terk ettikten sonra ihalenin ne zaman yapılacağı ve aracın satışa ne zaman çıkarılacağına dair net bir tarih yoktur. Aynı şekilde kaçak olarak yurda sokulmuş araçların ne zaman ihale edileceği konusunda da net bir süre yoktur. Kaçak olarak yurda giriş yapmış araçların öncelikle mahkeme kararının sonuçlanması ve aracın kamu malı yapıldığı meselesi netlik kazanmalıdır. Bazı davaların 2 veya 3 yılda sonuçlanacağını da hesaba katacak olursak, kaçak yolla yurda sokulan araçların ihaleye çıkması oldukça uzun sürmekte ve bu nedenle de araçlar gümrük depolarında uzunca süre beklemektedir. Peki, bu arabaların satışı nasıl yapılmaktadır? Bu araçların ihalesine kimler, nasıl katılabilir? Bu sorulara cevap verelim.
Gümrükteki İhaleleri Nasıl Yapılır? Kimler İhaleye Katılabilir?
Gümrük depolarında bulunan arabalar, ilgili bölge müdürlüklerinde yer alan tasfiye işletme müdürlüklerince ihaleye çıkarılır. Araç ihaleleriyle ilgili bütün detaylar ve ihale şartları T.C. Ticaret Bakanlığı E-İhale uygulamasının akıllı telefonlara indirilmesiyle takip edilebilir. Bu aplikasyonu indirmek için telefonunuzda bulunan google play, apple play ve play store içerisine girip, arama kısmına e-ihale yazmanız ve gelen ilk linki indirmeniz yeterli olacaktır. E-İhale uygulaması ile ihaleye katılmak istediğiniz aracın bütün özelliklerini, hasar kaydını, fotoğraflarını, videosunu görebilirsiniz. Bununla birlikte aracın hangi gümrük müdürlüğünün deposunda yer aldığını, ihale şartlarını, ihale için belirlenen en düşük teklif tutarını ve ihaleye katılmak için yatırılması gereken teminat tutarını görebilirsiniz. İhalelere T.C. vatandaşı olan her birey katılabilmektedir.
İhale Teminat Tutarları ve Arabalar Alınırken Ödenecek Vergiler
Hangi aracın ihalesine katılmak istiyorsanız bu araç için belirlenen satışa esas bedelin %10’unu teminat olarak yatırmanız gerekmektedir. Bu teminat oranıyla belirlenen tutar yatırılmazsa ihaleye katılım gerçekleştiremezsiniz. İhaleler açık teklif ihale usulü ile yapılmaktadır. Telefonlarınızdan ihalede verilen en yüksek teklif tutarını görebilir ve bu teklifi arttırabilirsiniz. İhalelerin ne zaman sona ereceği dakika dakika aplikasyon içerisinde gösterilmektedir. Bu sayede son verilen teklifi süre sonuna kadar arttırabilirsiniz. İhalelerin başlangıç tutarı, aracın satışa esas bedelinin 3/4’ü olarak belirlenmektedir. Örneğin, aracın satışa esas bedeli 25.000 TL olsun, bu araç için ihale öncesi yatırılması gereken teminat tutarı 2.500 TL’dir. Aracın ihale başlangıç tutarı ise 25.000 * 3/4 = 18.750 TL olarak belirlenmektedir. Kimsenin ihaleye katılmaması durumunda bu aracı 18.750 TL’ye alabilirsiniz. Aracı aldıktan sonra satış bedeline ek olarak binde 15,17 oranında damga vergisi ve damga vergisinin KDV ve ÖTV’si de tahsil edilmektedir.
Gümrükten Alınan Arabaların Avantajlı Mıdır? Gümrük Arabaları Ucuz Mudur?
İnsanların çok büyük bölümü gümrükten ihale yoluyla alınacak arabaların avantajlı olup olmadığını merak etmektedir. Aslında bu sorunun cevabı tamamen kişisel anlamda arabadan ne beklediğinize göre değişmektedir. Bazı kişiler arabanın orijinal olmasından hareket ederek gümrükten araba almayı uygun bulmaktadır. Bazı kişiler arabanın üretim yerinin Avrupa olmasından dolayı gümrükten araba çıkarmayı uygun bulmaktadır. Bazı kişiler arabanın teknik özelliklerinden dolayı arabayı uygun bulmaktadır. Bazıları da arabanın hasarının kendisine ne kadara mal olacağını bildiğinden gümrüklü araba almayı uygun bulmaktadır. Bu durumlar birlikte değerlendirildiğinde gümrükten araba almak uygun denilebilir. Ancak, bazı kişilerde gümrükten araba aldıklarından sonra büyük hasar masrafları ile karşılaşmaktadır ve bu nedenle de bu araçlar çok yüksek fiyatlara mal olmaktadır. Bu durumun daha iyi değerlendirilmesi için tavsiyemiz: Gümrükteki araç ihalelerine katılmadan önce, aracın bağlı bulunduğu gümrük müdürlüklerine muhakkak gidin. Araç size gösterilecektir, orada çalışanlara aracın yürüyenini, hasar kaydını, eksiklerini vs. muhakkak sorun. Size uygun olduğuna karar verdikten sonra aracın ihalesine katılın. Aracın piyasa fiyatını araştırmadan ve hasar kaydını ciddi şekilde hesaplamadan ihaleye katılmak sizi zarara uğratabilecektir. Bu durumu yaşamamak için muhakkak derinlemesine araştırma yapın. Belki de bakarsınız sizin teklifinizden yüksek teklif veren çıkmaz ve araç sizde kalır. Bununla birlikte aracı alamamanız durumunda önceden ödemiş olduğunuz teminat tutarının da size iade edileceği belirtelim.
Kaçak yolla yurda sokulan ve tasfiyelik hale gelen araçlardan korkmayın. Muhtemelen modeli yüksek ve kilometresi düşük olan araçlardır. Ancak, müdürlüklere terk edilmek suretiyle tasfiyelik hale gelen araçların düşük modelli, hasar kaydı yüksek ve kilometresinin yüksek olabileceğini hesaba katarak ihaleye katılım gösterin. Son olarak şunu belirtelim: Gürcistan‘dan gelen ve size çok ucuz fiyatlarla satılmaya çalışılan araçlara kesinlikle yaklaşmayın. Bunu yapmanız durumunda 5607 Kaçakçılık Kanunu’na göre yargılanabileceğinizi unutmayın.
Yurtdışından Kimler Araç Getirebilir? Yazımız için TIKLAYINIZ.
Yabancı Araba Cezaları için TIKLAYINIZ.
Gümrükten çıkan araba kaç günde gelir?
Türkiye’de bulunan bir sıfır aracın sahibine teslimi en fazla 1 hafta sürerken yurtdışından gelecek araçta bu süre birkaç ay uzayabilir.
Valla bir tanıdık Gümrükten araba aldı. Aldığına alacağına bin pişman oldu. Ben bu yüzden kimseye tavsiye etmiyorum. Almayın zarar edersiniz.