Gürültü Yapmak Suç Mu? Gürültü Yapmanın Cezası 2020 Ne Kadar?
Gürültü Yapmak Suç Mu? Gürültü Yapmanın Cezası 2020 Ne Kadar? Gürültü Nedir? Ne Demek? Gürültü Yapmak Suç Mu? Yasak Mı? Gürültü Yapmanın Cezası 2020 Ne Kadar? Gürültü Yapanlar Nereye ve Nasıl Şikayet Edilir?
Toplumun bir arada huzurlu, güvenli ve sorunsuz yaşayabilmesi için uyulması gereken bazı kurallar bulunur. Yazılı ve sözlü olarak bilinen bu kurallar toplumun birlikte yaşayabilmesinin sırrıdır. Bu kurallarda ana düşünce bir başkasının yaşam alanını kısıtlamamak, bir başkasını rahatsız etmemektir. Örneğin gürültü yapmak, yüksek sesle müzik dinlemek, bağırıp çağırmak çevredeki diğer insanları rahatsız etmektedir. Üst komşunun yaramaz çocuğu, dışarıda arabayla yüksek sesle müzik dinleyen insanlar nedeniyle zor zamanlar geçirmek mümkündür. Peki gürültü yapmak suç mudur? Gürültü yapmanın cezası var mı? Gürültü yapmanın cezası 2020 ne kadar?
Gürültü Nedir? Ne Demek?
Korna sesi, bağırış sesi, üst komşunun zıplaması, yüksek sesle film izlemek veya müzik dinlemek, kavga etmek gürültü çıkarmaya neden olan etkinliklerdir. Gürültü uyumsuz, düzensiz bir biçimde çıkan, ahenk dışında olan ve rahatsız edici olan her türlü sesi ifade etmek için kullanılır. Günümüzde insanların en çok nefret ettiği, dayanamadığı, tahammül edemediği konuların başında gürültü gelmektedir. Uykuları kaçıran, ders çalışmayı engelleyen, huzur bozan bu katlanması zor olan ses durumu nedeniyle insanlar arasında çoğu zaman sorun çıkarmaktadır. Olaylar polise hatta savcılığa intikal etmektedir. Kamu Haber
Gürültü Yapmak Suç Mu? Yasak Mı?
Gürültü yapmak suç ve yasaktır. Cezası bulunur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çevreyi kirletenler, gürültü yapanlar için genelge hazırlanmıştır. Bu durumdan şikayetçi olan vatandaşlar kolluk güçlerine bu durumu şikayet edebilir. Gürültüye sebebiyet veren, uyarılara kulak asmayan kişilere Kabahatler Yasası kapsamında para cezası kesilir.
Gürültü Yapmanın Cezası 2020 Ne Kadar?
Kabahatler Kanunu kapsamında gürültü yapanlara verilen cezalar 2020 yılında yeniden belirlenmiştir. Polis ekipleri, jandarma güçleri, zabıtalar gibi kolluk güçleri bu konuda gelen şikayetleri değerlendirdikten sonra para cezası uygulayabilir. İşte gürültü yapmanın cezası 2020;
- Apartmanda gürültü yapanlara 1192 Türk Lirası idari para cezası kesilir.
- Atölye ve firmaların neden olduğu gürültü için 1000 Türk Lirası ile 5 bin Türk Lirası arasında para cezası uygulanır.
- Şantiye, inşaat ve fabrikaların neden olduğu gürültü için 29 bin 173 Türk Lirası para cezası verilir.
Gürültü nedeniyle verilen cezalar desibel ölçümleri ve saat sınırlandırılmasına dikkat edilerek verilmektedir. Çünkü sabah 07.00 ile akşam 19.00 arasında rahatsızlık devasa boyutlarda değilse ceza verilmez. Akşam saat 19.00 itibarıyla yapılan gürültülere ise ceza kesilmektedir. Öğle saatlerinde 13.00 ile 15.00 saatleri arasında gürültü yapılması yasaktır. Ayrıca parkta, sokakta akşam saat 21.00’dan sonra gürültü yapmak yasaktır. Bu saatten sonra yapılan gürültüler için şikayette bulunulursa ceza uygulanır.
Gürültü Yapanlar Nereye ve Nasıl Şikayet Edilir?
Sokakta, iş yerinde, evde, okulda, kütüphanede, toplu taşımada gürültüden insanlar rahatsız olabilmektedir. Üstelik çoğu zaman uyarmak da çare olmaz. Bu nedenle gerginlik seviyesi artabilir hatta kavga çıkabilir. Sorunların büyümemesi için rahatsız olan kişilerin yetkililere ihbarde bulunmasında fayda vardır. Peki gürültü yapanlar nereye ve nasıl şikayet edebilir?
- ALO 181 hattı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerine şikayet edilebilir.
- 155 POLİS İMDAT hattı üzerinden emniyet güçlerine ihbar yapılabilir.
- Sokakta görev yapan polislere, en yakın karakola başvuru yapabilirsiniz.
- 156 ALO JANDARMA hattından ihbar yapılabilir.
- Jandarma karakoluna gidilebilir.
- Zabıtalara şikayet edebilirsiniz.
SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET