Hakim ve Savcı Maaşları Ne Kadar?
Hakim ve Savcı Maaşları Ne Kadar? Nasıl Hakim ve Savcı Olunur? Hakim ve Savcı Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri Hakim ve Savcı Adayı Maaşı Ne Kadar? Yargıtay ve Danıştayda Hakim ve Savcı Maaşları
Ülkemizde adaletin temsilcileri olan hakim ve savcıların görev ve sorumlulukları ilgili mevzuatta belirtilmiştir. Peki hakim ve savcı kimdir, hakim ve savcı maaşları ne kadar gibi soruların cevabını sizler için yanıtladık…
Türkiye’de son yıllarda adalet tartışmaları alevlenmiştir. Hatta bu kapsamda hukuk reform çalışmaları başlatılmıştır. Ülkedeki hukuk çalışmalarının ve tartışmalarının merkezinde ise hakim ve savcılar gelir. Türkiye ve dünyadaki en güçlü, en prestijli mesleklerin başında gelen hakim ve savcılarla ilgili pek çok soru sorulmaktadır. Özellikle de bu kişilerin ne kadar maaş aldığı, gelirlerinin ne kadar olduğu sorulmaktadır. Hukuk okuyan, mezun olan, avukatlık yapan binlerce kişi her yıl hakim ve savcı olabilmek için hazırlanmakta ve sınavlara girmektedir. Bu nedenle “Hakim ve savcı maaşları ne kadar?” sorusu bu günlerde en çok sorulan sorular arasındadır.
Adli Yargı Hakimliği Ve Savcılık Mesleği
Hakim ve Savcı Nedir? Kimdir?
Hakim kelimesi Arapça kökenlidir ve bilge anlamına gelmektedir. Din bilgisi olarak da her şeyi bilen Tanrı anlamına gelmektedir. Savcı kelimesi ise Türkçe kökenlidir. Devlet için, devletin yararına, halkın yararına davalar açan, kamunun hakkını koruyan ve sanıkları kovuşturmakla yükümlü görevlidir. Türkiye’de devlet dendiğinde akla ilk onlar gelmektedir. Bu iki meslek devlet bünyesinde istihdam edilir. Yetkileri, imkanları, gücü en üst düzey olan kişiler arasında bu görevliler vardır.
Nasıl Hakim ve Savcı Olunur?
4 yıllık hukuk fakültesi ve İİBF mezunları açılan hakim ve savcı alımı sınavlarına girebilir. Adalet Bakanlığı tarafından uygulanan Adli ve İdari Hakimlik sınavlarına girip yazılı sınavda başarılı olan adaylar sözlü sınava girer. Mülakatı da geçen kişiler soruşturma sonucunda başarılı bulunursa eğitim almaya hak kazanır. 2 yıl eğitim aldıktan sonra atamaları gerçekleşir ve göreve başlarlar. Ancak getirilmesi gündemde olan yeni sistemle 2 yıl eğitimi tamamlayan kişilerin önce yardımcı hakim ve yardımcı savcı olarak göreve başlaması öngörülmektedir.
Hakim ve Savcı Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri
Personelin çalışma şartları son derece iyidir. Kendilerine ait makam odaları ve çalışma ortamları bulunur. Telefon, bilgisayar, otomobil vb. her türlü gereken araç ve donanıma sahiptirler. Çalıştıkları bölgeye, şehre, ilçeye, kuruma göre sahip oldukları imkanlar değişebilir. Meslekte genel çalışma saatleri 08.00-17.00 saatleri arasında olsa da iş yoğunluğuna, davalara, görevlere göre çalışma saatleri uzayabilir. Örneğin bir savcının gece yarısı göreve gitmesi mümkündür. Veya bir hakim gece yarısına kadar davaya bakabilir.
Hakim ve Savcı Alımı, Sınav ve Mülakat Süreçleri
Hakim ve Savcı alımı kapsamında önce ilan yayınlanır. İlana başvuran adaylar yazılı sınava girer. Başarılı olan belirli sayıdaki aday sözlü mülakata katılmaya hak kazanır. Sözlü mülakat sonrasında kazananlar açıklanır. Bu kişiler soruşturma sonrası eğitime başlar. Eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim sonra erdikten sonra atama beklenir. Atama bekleme süresi bazen birkaç hafta, bazen birkaç ay hatta birkaç yıl olabilir. Atama yapıldıktan sonra adaylar hakim ve savcı olarak kendilerine özel alan, şehir, kurum, birimde göreve başlar.
Hakim ve Savcı Adayı Maaşı Ne Kadar?
Yazılı sınav ve sözlü mülakatta başarılı olduktan sonra adaylar 2 yıllık eğitim sürecine başlamaktadır. Bu 2 yıllık eğitim süresince bu kişilerin unvanları hakim ve savcı adayıdır. Bu kişilere belirli bir ücret de ödenmektedir. Hakim ve savcı adayı maaşları 9 bin 750 TL seviyesindedir.
Hakim ve Savcı Maaşları Ne Kadar?
Hakim ve savcı maaşları 9 bin ile 22 bin TL arasında değişmektedir. Aylıkları etkileyen pek çok unsur bulunur. Personelin derece ve kıdemi, hizmet yılı, görev yeri, görev yaptığı kurum, birim ve üstlendiği görev etkilidir. Ayrıca aile yardımı, çocuk yardımı, sigorta ve BES kesintisi, toplu sözleşme zammı, enflasyon farkı da belirleyicidir.
8. derecede 7/3 derecesinde mesleğe yeni başlayan hakim ve savcı maaşları 10 bin TL civarındadır.
6. derecedeki 6/1 derecesinde 5 yıl deneyimli görevlilere 11 bin TL civarında aylık verilmektedir.
3. derecedeki 3/1 kıdeminde 11 yıl deneyimli hakim ve savcılara 12 bin 500 TL’ye yakın ücret ödenir.
1. derecedeki 1/1 kıdemindeki 18 yıl deneyimli görevlilere 14 bin 500 TL’ye yakın ödeme yapılır.
1/4 kıdemindeki 1. sınıfa ayrılan görevlilere 16 bin TL’ye yakın maaş verilmektedir.
1/4 derecesinde 24 yıl deneyimli 1. sınıf görevlilere 18 bin TL’ye yakın ödeme yapılmaktadır.
Yargıtay ve Danıştay’da Hakim ve Savcı Maaşları
1/4 derecesinde 24 yıl deneyime sahip olan yargıtay ve danıştay üyesi maaşı 18 bin TL’ye yakındır.
1/4 derecesinde 25 yıl deneyimli Adalet Bakanlığı Müsteşarı maaşı 19 bin TL’ye yakındır.
1/4 derecesindeki 25 yıl deneyimli Yargıtay ve Danıştay Daire Başkanı maaşı 19 bin TL’ye yakındır.
1/4 derecesindeki Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili, Danıştay Birinci Başkan Vekili, Yargıtay Birinci Başkan Vekili maaşı 19 bin TL’ye yakındır.
Yargıtay ve Danıştay Başsavcısı ile Başkan Maaşları
Danıştay Başsavcısı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı ve Yargıtay Birinci Başkanı maaşı 22 bin TL’ye yakındır. Bu personeller genellikle 1/4 derecesinde, 25 yıl veya daha üstünde deneyime sahiptir.
1. Derece Hakim ve Savcıların Maaşı Ne Kadar?
1 derece hakim nasıl olunur?
Birinci sınıfa ayrıldığı tarihten itibaren üç yıl süre ile başarılı görev yapmış ve birinci sınıfa ayrılma niteliklerini yitirmemiş hâkim ve savcılar birinci sınıf olurlar.