Hantavirüs Nedir? Bulaşıcı Mıdır? Hantavirüs Türkiye'de Var Mı?
Kemirgenlerde görülen hantavirüs nedir? Hantavirüs nasıl bulaşır? Hantavirüs insandan insana geçer mi? Türkiye'de Hantavirüs var mı? Belirtileri nelerdir? Öldürür mü? Hnatavirüse dair merak ettiğiniz bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.
Çin Halk Cumhuriyeti’nin Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılan yeni tip korona virüsü Covid 19’dan sonra yine Çin Halk Cumhuriyeti’nde bir kişinin Hantavirüs sebebiyle hayatını kaybetmesi üzerine herkeste yeni bir salgın mı başlıyor endişesi baş göstermiştir. Bunun üzerine Hantavirüs hakkında daha detaylı bilgiler edinmek gerekliliği hasıl olmuştur. Hantavirüs nedir? Hantavirüs nasıl bulaşır? Hantavirüs insandan insana geçer mi? Türkiye’de hantaviirüs var mı? Nerelerde görülmekte? Hantavirüsün belirtileri nelerdir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.
Hantavirüs Nedir? Kimlerde Görülür?
Hantavirüs tıpkı Ebola virüsü, SARS, grip virüsleri gibi RNA virüsleri ailesindendir. RNA virüslerinin en önemli özelliği canlıdan canlıya geçerek salgın halini alabilmesidir. Bu yönüyle hantavirüs de salgın ihtimali bulunan bir virüs tipidir. Hantavirüsün adını ilk kez izole edilmiş olduğu Güney Kore’de bulunan Hantaan ırmağından almaktadır. Hantavirüsünün ortaya çıkardığı en önemli sorun bulunduğu vücüttaki damar çeperlerini zedelemesi ve kanamalı ateş şeklinde girdiği bünyeyi hastalandırmasıdır. Dünya’da yaygın olan bu virüsün taşıyıcısı olanlar kemirgen hayvanlardır. Özellikle fareler yolu ile yayılım gösteren Hantavirüsleri ağırlıklı olarak yalnızca hayvanlarda görülür, insanda görülmesi çok sık olmaz.
Hantavirüs Bulaşıcı Mıdır? İnsandan İnsana Bulaşır Mı?
Hantavirüsün taşıyıcısı olan kemirgen hayvanlardan insanlara geçme ihtimali bulunmaktadır. Bunun yanında kemirgen hayvanlardan, farelerden insanın tükettiği hayvanlara da bulaşma ihtimali olmakla birlikte bu da çok sık görülen bir durum değildir. Bu nedenle istisnaları olabilmekle birlikte, insanların tükettiği inek, dana, tavuk vb. hayvanlar bu virüsün taşıyıcısı sayılmazlar.
Hantavirüsün insana bulaşması, kemirgen hayvanın ya da farenin vücudundan çıkarttığı, idrar, dışkı veya başka vücut sıvıları ile doğrudan temasla ya da bu şekilde açığa çıkan virüsün havayı enfekte etmesi sonucu solunmasıyla mümkün olabilmektedir. Bir insan hantavirüs kapsa dahi şu an için insandan insana geçtiği sık gözlemlenmiş bir olgu değildir. Fare ısırması ile de virüsün çok nadiren insana geçtiği gözlemlenmiştir.
Hantavirüsün Kuluçka Süresi Kaç Gündür? Belirtileri – Semptomları Nelerdir?
Kemirgen hayvanlar lle fareler bu virüsün sadece taşıyıcısıdır. Kendileri bu virüs sebebiyle tehdit altında değildirler. Ancak insana hantavirüs bulaşması durumunda kuluçka süresinin 12 – 20 gün arası olduğunu düşünülür. Virüsün alınmasını izleyen ortalama 1 hafta ilâ 5 hafta arasında ortama, kişiye, ortamın sıcaklığına bağlı olarak ilk semptomlar gözlenmeye başlayabilmektedir.
Hantavirüs bulaşmış olan bir insanda ilk etapta görülen belirtiler kalça, sırf gibi iri kaslarda ağrılar ve yorgunluk hissidir. Baş ağrısı, ishal ve kusma gibi belirtiler de kişiden kişiye değişmekle beraber görülebilir. Hastalığın ilerleyen safhalarında ise Akciğerlere zarar vermeye başlayan virüs neticesinde ödem oluşunu gözlenebilir ve nefes darlığı, öksürük gibi bulgular ortaya çıkmaya başlar. İleri safhada yüksek ateşin de eşlik ettiği bu bulgular bazı kişilerde tansiyon yükselmeleri ile de kendisini gösterebilmektedir.
Hantavirüsün bugüne dek insandan insana geçtiğine dair bir gözlem olmamıştır. Bu nedenle insanlar arasında bir salgın halini almış değildir. Ancak Çin’de görülen ölüm vakası insanları Covid 19 salgınından sonra endişelendirmiştir.
Hantavirüs Aşısı ve Tedavisi Var Mı? Hantavirüs Öldürür Mü?
Kemirgen ve farelerde görülen rna tipi hantavirüsü ölümcül neticeler ortaya çıkarabilmektedir. Hantavirüsün gözlemlendiği canlılarda ölüm oranı %7 olarak belirlenmiştir. Hantavirüse yakalanan kişilerin tedavisi için özel bir ilaç ya da yöntem henüz geliştirilememiştir. Genel itibariyle hastanın virüse direnmesi sağlanmaya çalışılır ve hayati fonksiyonları desteklenerek iyileşene dek hayatta tutulur. Hantavirüs için henüz geliştirilmiş bir aşı da bulunmamaktadır.
Hantavirüs Türkiye’de Var Mı?
Hantavirüs yeni bir virüs tipi değildir. Zaten bilinen ve araştırılan bir virüs tipidir. Hantavirüs Türkiye’de yaşayan kemirgen ve farelerde de elbette bulunmaktadır. Özellikle Güney Anadolu’da bu konuda TUBİTAK destekli ciddi saha incelemeleri yapılmakta ve bunlarla virüsün seyri araştırılmaktadır. Ülkemizin komşularında bu virüs ve yol açtığı rahatsızlıklar insanlarda da gözlemlenmiştir. Bu nedenle Türkiye de risk altında görülmekte ve araştırmalar yürütülmektedir. Güney Anadolu hattının araştırmalara temel teşkil etme sebebi ise ülkemize giren kemirgenlerin genel olarak bir göç yolu izlemesi ve ülkemizin güneyinde yoğunlaşmasıdır.
Hantavirüse dair merak ettiklerinizi sormak ve bilgiler almak için Tıklayınız!