kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Harita Mühendisi Nedir? Harita Mühendisi Nasıl Olunur?

​​​​​​​Harita mühendisi kimdir? Harita mühendisi ne iş yapar? Görevleri nelerdir? Harita mühendisi nedir? Çalışma şartları ve çalışma saatleri nasıldır? Nasıl olunabilir?

A+
A-

Harita Mühendisi Nedir? Harita Mühendisi Nasıl Olunur?

Harita Mühendisliği mühendisliğin zor alanlarından biridir. Harita Mühendisliği, ölçümler yaparak elde ettiği verileri haritalara uygulayan kişidir desek yanlış olmaz.

Bir meslek adayı herhangi bir mesleğe girmeden veya bir üniversite adayı herhangi bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce yapacakları meslek hakkında bir takım soru işaretleri taşırlar.

Bu soru işaretleri yapacağım mesleğin çalışma şartları nasıl, çalışma saatleri nasıl, ne iş yaparlar gibi konulardadır. Bizler de bir mesleğin adaylarına bu tip konularda bilgi vermesi amacıyla meslek tanıtımı yazıları hazırlamaya devam ediyoruz. Bu yazımız ise harita mühendisi ile ilgili.

HARİTA MÜHENDİSİ NEDİR?

Harita mühendisi yeryüzünde belli yöntemler ışığında ölçümler yaparak elde ettiği verileri kullanarak harita hazırlayan ve bu sürecin yönetimini, denetimini, planlanmasını sağlayan mühendis grubudur. Harita mühendisi nedir sorusunun cevabını daha net almak için harita mühendisi görevlerine bakmak yararlı olacaktır.

HARİTA MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR? GÖREVLERİ NELERDİR?

Harita mühendisleri adından da anlaşılacağı üzere haritalar üzerine çalışırlar. Bu çalışmaları alanlarındaki bilimsel teknikleri ve teknolojiyi kullanarak gerçekleştirirler. Bunun yanı sıra bu teknolojinin gelişmesi için de çalışmalar yürütürler. Genel olarak harita mühendisinin görevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Haritada gösterileceklere karar vermek ve bunu alanlarındaki bilimsel yöntemler ile yapmak
  • Tasarım haritaları, grafikler ve illüstrasyonlar hazırlamak
  • Harita ve çizelgelerin farklı ölçeklere hazırlanmasında ya da revizyonunda kullanılmak üzere harita kaynak verilerini araştırmak ve değerlendirmek
  • Haritalanabilir bilgilerin analizini yapmak ve değerlendirmek
  • Coğrafi bilgi veri tabanlarını tasarlamak ve değiştirmek
  • İmar ve kadastro çalışmalarında yer almak ve bunlara destek olmak
  • Kır ve kent düzenlemeleri için çalışmalarda bulunmak
  • Çalıştıkları alana göre projeler üretmek ve bu projelerin sorunsuz yürütülmesini sağlamak
  • Altında çalışan personelin denetimini ve yönetimini gerçekleştirmek

harita muhendisi ne is yapar

KİMLER HARİTA MÜHENDİSİ OLARAK ÇALIŞABİLİR?

Harita mühendisi olarak bir kuruluşta, kurumda, şirkette görev almak isteyenlerin öncelikli olarak ilgili bir program mezunu olmaları gerekmektedir. Harita mühendisi olmak isteyenlerin mezun olması gereken program ise harita mühendisliği lisans programıdır.

Aynı zamanda başka bir lisans programından mezun olan bireyler ise bu mesleği yapabilmek için harita mühendisliği programında lisansüstü öğrenim görebilirler fakat tabi ki bu alanda lisansüstü bir programa girebilmek için üniversitelerin alım şartlarındaki bölümlerden birinden mezun olmak gerekmektedir.

Üniversitelerin lisansüstü programlarına alım yaptığı lisans programlarından birinden mezun olup bu programda lisansüstü öğrenimi tamamlayanlar da harita mühendisi olarak görev yapma şansına en azından özel sektördeki şirketlerde şirketlerin karar vermesine bağlı olarak sahip olabilirler.

Tabi ki mezuniyet koşullardan sadece birisidir, sırf bir bölümden mezun olduğu için bireyler istedikleri anda iş bulamazlar. Harita mühendisi olarak çalışmak isteyen birey eğer kamu kurum ve kuruluşlarında harita mühendisi olmak istiyorsa bu bireyin KPSS adını taşıyan kamu personeli seçme sınavına girmesi ve ya merkezi atamalarda atanmasını sağlayacak ya da açıktan alım yapan kurumların ilanlarında belirtilen seviyede bir puan almış olması ve başvuru yapması gerekmektedir.

Yine özel sektörde harita mühendisi olmak için de adayın bu özel şirketlere, kurum ve kuruluşlara başvuru yapması gerekir ve ilanla personel alabilen bu kurumların ilanlarında aradıkları şartları yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu şartlar genellikle deneyim sahibi olmak, dil bilmek vb. şartlardır ve bilinmelidir ki özel sektörde harita mühendisi olabilmek için meslek adayının kendini iyi yetiştirmiş olması beklenir.

HARİTA MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ VE ŞARTLARI NASILDIR?

Harita mühendislerinin çalışma şartlarını çalışma ortamlarını ele alarak değerlendirmeye başlayacak olursak kimi zaman sahada kimi zaman da ofis ortamında çalıştıkları görülmektedir. Bu durum da mesleğin yoruculuğunun zaman zaman arttığını zaman zaman azaldığını göstermektedir.

Harita mühendisi olarak mesleğe yeni başlayacak bir aday için özel sektör şartları çok elverişli değildir. Düşük maaş, yüksek mesai, yoğun iş temposu ile karşılaşmak tüm özel sektörde yeni başlayanlarda olduğu gibi harita mühendisliği mesleği için de geçerlidir. Kamuda ise görece daha iyi çalışma koşullarının bulunduğu söylenebilir. Her ne kadar başlangıç seviyesinde bu durum böyle olsa da donanım ve tecrübe sahibi oldukça tersi şekilde değişebildiği de bir gerçektir.

Çalışma saatleri noktasında özel sektörde kamudan daha fazla çalışıldığı bilinse de harita mühendisleri için özellikle saha çalışmasının olduğu dönemler için net bir şey söylemek mümkün değildir çünkü çalışılan işe, yürütülen projeye bağlı olarak mesai saatleri uzayabilmekte veya kısalabilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.