Hayati İnanç Kimdir, Nerelidir, Kaç Yaşındadır, Eserleri Nelerdir?
Ülkemizde son günlerin en çok konuşulan isimlerinden biri olan Hayati İnanç kimdir? Hayati İnanç aslen nerelidir? Hayati İnanç hangi üniversiteden, hangi bölümden mezundur? Hayati İnanç'a ait eserler nelerdir? Necip Fazıl Kısakürek öldükten sonra Hayati İnanç neler yaşamıştır? Şiirleri, ilginç hayat hikayesi ve kendine has üslubuyla bir çok kişi tarafından sevilerek takip edilen Hayati İnanç hakkında bilinmeyenleri yazımız devamında bulabilirsiniz.
Hayati İnanç, son günlerin en çok takip edilen ve kendine has üslubuyla dikkatleri üzerine çekmeyi başaran yazarlarındandır. Televizyon programlarında, sempozyumlarda, seminerlerde ve çeşitli edebi kongrelerde sıkça görmeye başladığımız İnanç, asıl ününü şiirleri sayesinde yakalamıştır. Bütün bilinmeyen yönleriyle Hayati İnanç kimdir? Hayati İnanç Nerelidir? Hayati İnanç’a ait eserler nelerdir? Hayati İnanç hangi üniversiteden mezundur? Hayati İnanç’ın Necip Fazıl Kısakürek ile nasıl bir bağı vardır? İşte detaylar…
Hayati İnanç Kimdir? Kaç Yaşındadır ve Nerelidir?
Hayati İnanç, 1961 yılı Şubat ayında Denizli’nin Çameli ilçesinde doğmuştur. Ahşap taş karışımı kiralık bir evde dünyaya gelmiştir. Babası devlet memuru olarak çalışmıştır. Dört kardeşin en büyüğü olarak dünyaya gelmiştir. İnanç ailesi, Hayati İnanç 15 yaşında iken kendi evlerini almışlardır. 85 yaşında olan babası ve 75 yaşında olan annesi halen bu evde oturmaktadır. Büyük dedesi hacca giden Muğlalı bir ağa tarafından köle olarak Medine’den getirilen bir kişidir. İnanç, aslen Sudanlı bir kökene sahiptir.
Hayati İnanç Hangi Üniversite Mezunudur?
İnanç, ilkokul yıllarını Denizli Çameli ilçesinde tamamlamıştır. Okulun birincisi olarak derece ile mezun olan İnanç, o yıllarda babasının bir tanıdığı olan Mehmet Kök tarafından saz dersi almak istemiş, bu konuda başarılı olamayınca aynı yıl kuran kursuna gitmiştir. Mehmet Tezcan isimli bir hocadan kuran dersi almıştır. Kuran kursundan sonra da Arapça ve Farsça kelimelerin kökenlerini merak eden İnanç, bu konuya ağırlık vermiştir. Orta ikinci sınıfta Aydın Nazilli devlet parasız yatılı okulunu kazanmıştır. Devamında Aydın Lisesine gitmiş ve 1977’de lise öğrenimini tamamlamıştır. Lise hayatında devrimci bir sosyalist olduğunu ifade etmektedir. Diyalektik materyalizm üzerine ciddi okumalar yapmıştır. İslam ile çelişki yaratan bir okuma sonrası ideolojik duruşundan sıyrılmıştır. Üniversite tahsiline 1977 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde başlamıştır. Üniversiteye kaydolduktan sonra ülkedeki anarşik eylemler nedeniyle 1 yıl boyunca okula gitmemiş ve memleketinde kalmıştır. İstanbul’a gittikten sonra da bir yıl yine okula gitmemiş ve sürekli olarak kitapçıları gezmiştir. Bu süreçte bir çok kitap okuyan İnanç, İmam-ı Gazali’nin öğretisini bulmaya çalışmıştır. İmam-ı Gazali’nin Tahafüt’l Felasife öğretisini anlamaya çalışmıştır. Bu konuda yazılı olan eseri bulmak için oldukça çaba sarf etmiş ve sonunda muradına kavuşarak bu konuda 2.000 sayfalık bir okuma yapmıştır.
Necip Fazıl Kısakürek İle Arasındaki İlişki
İnanç, üniversite yıllarında Necip Fazıl Kısakürek’in çoğu şiirini ezberlemeye çalışmıştır. Bu tarihte Erenköy’den bindiği banliyö treni de sürekli olarak Kısakürek’in evinin yakınından geçmektedir. Bu nedenle kendisiyle tanışmayı çok istemiştir. 1983 yılında aldığı bir gazetede Necip Fazıl’ın öldüğü haberini görmüştür. Gazete’de Fazıl’a ait şu beytin yazılı olduğunu ifade etmiştir:
- Genç adam yollarımı adım adım bilirsin.
- Erken gel beni evde bulamayabilirsin.
İnanç Kaç Yaşında Evlenmiştir? Evlilik Sonrası Nasıl Yaşamıştır?
Hayati İnanç, evlendiğinde 20 yaşında eşi de 16 yaşındadır. Üniversite yıllarında evlenen İnanç, eşiyle başkasının evlenmesini göze alamayacağını düşündüğünden evlendiğini ifade etmiştir. Evlendikten sonra 3 yıl okul 1 yıl staj ve 7 yılda avukatlık yapmış, toplam 11 yıl eşinden ayrı İstanbul’da yaşamıştır. Şiirlerinin belirleyici etkisinin bu ayrılık süreci olduğunu belirtmiştir. Daha sonra Ankara’ya yerleşmiştir. Arkadaşlarının iş tekliflerini reddetmeyen İnanç, hukuk mesleğine yeniden dönmüştür. Burada 15 yıllık bir çalışma hayatı geçirmiştir. Bu süreç içerisinde 2002 yılında televizyon sunuculuğu işiyle TRT’de program sunmuştur. Diyanet TV’de de Can Veren Pervaneler adlı programda kendisine has üslubuyla divan edebiyatının en güzel beyitlerini dile getirmiştir. Hayati İnanç, şimdilerde tekrar İstanbul’da yaşamaya başlamıştır. Hayati İnanç, avukatlık dışında yayıncılık, denetçilik, öğretmenlik ve sunuculuk yapmıştır.
Hayati İnanç Eserleri Nelerdir?
Divan Edebiyatının binlerce beytini ezberden okuyabilen İnanç’ın altı kitabı mevcuttur. Bu kitaplardan beş tanesi Can Veren Pervaneler ismiyle çıkmıştır.
- Can Veren Pervaneler
- Can Veren Pervaneler 2
- Can Veren Pervaneler 3
- Can Veren Pervaneler 4
- Can Veren Pervaneler 5
- İşte Geldik Gidiyoruz
Cok enteresan bir kişiliği var bu adamın. Yakında çok sevilir diye düşünüyorum.