Hazine ve Maliye Bakanlığı 2019 İlanları Ne Zaman Gelecek?
2019 KPSS sonuçları açıklandıktan sonra binlerce aday Kurum sınavlarını beklemeye koyuldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı alımlarının ne zaman gerçekleşeceği konusunda ise belirsizlik sürüyor. Detaylar haberimizde.
2019 yılında gerçekleştirilen KPSS Lisans ve KPSS A Grubu sınavlarının sonuçları 29 Ağustos 2019 tarihinde açıklandı. Açıklanan sonuçlara göre adaylar, KPSS Lisans oturumları ile KPSS P1, KPSS P2 ve KPSS P3 puanlarını, KPSS A Grubu testlerindeki netlerine göre de KPSS P4 – KPSS P48 puan türleri arasında yer alan puan türlerinden çeşitli puanlar ve bu puanlara karşılık gelen sıralamalar elde ettiler. Şimdi adayların beklentisi, bu puanlarını kullanabilecekler ilanların gelmesi ve Kurum sınavlarına, sözlü mülakatlara katılabilmek.
Hazine ve Maliye Bakanlığı A Grubu Meslekleri Neler?
Hazine ve Maliye Bakanlığı çok büyük bir teşkilata sahiptir. Ülkemizin en yayılı teşkilatına sahip Bakanlıklarından olan Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda bu genişliğe bağlı olarak çok sayıda unvan bulunmaktadır. Özellikle Hazine Müsteşarlığı ile gerçekleşen birleşmenin ardından, bu unvanlar da listeye eklenmiş ve çok farklı alanlarda, farklı unvanlar ortaya çıkmıştır. Bu unvanları üç ana grupta değerlendirebiliriz;
-Denetim ve Teftiş Meslekleri
-Merkez Uzmanlıkları
-Taşra Uzmanlıkları
Denetim ve Teftiş Meslekleri
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda görev yapan ve asli işi denetim ve teftiş olan meslek grupları şunlardır;
Bunlar yeni ihdas edilen Hazine ve Maliye Müfettiş Yardımcılığı ile 2011’de kurulan Vergi Denetim Kurulu bünyesinde görev yapan Vergi Müfettiş Yardımcılığı, Hazine Müsteşarlığı bünyesinden, Bakanlık bünyesine dahil olan Hazine Kontrolörlüğü ve Sigorta Denetleme Uzmanlığı bulunmaktadır.
Merkez Uzmanlıkları
Hazine Müsteşarlığı’den gelen Uzmanlar ile Maliye Bakanlığı’ndan gelen Uzmanlar tek bir unvan altında birleştiler ve Hazine ve Maliye Uzmanı ismini aldılar.
Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde, merkez teşkilatında görev alan Devlet Gelir Uzmanlığı unvanı bulunmaktadır.
Buna ilave olarak konum ve sorumluluk itibariyle Merkez kadro olan ancak özlük hakları bakımından taşra uzmanlarına denk olan Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı mesleğini de bu noktada değerlendirebiliriz.
Taşra Uzmanlıkları
Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde, ilçe teşkilatında görev alan iki unvan bulunmaktadır. Bu unvanlar;
Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı illerde bulunan defterdarlıklarda görev yapan Defterdarlık Uzman Yardımcılığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı il ve ilçe vergi dairelerinde görev yapan Gelir Uzman Yardımcılığı’dır.
2019 KPSS Sonrası Hazine ve Maliye Bakanlığı İlanları Neden Gelmiyor?
Hazine ve Maliye Bakanlığı, KPSS A Grubu adaylarına hitap eden ve yukarıda yer alan unvanlar için 2019 KPSS sonrasında herhangi bir ilan yayımlamadı. Bu ilanlardan, Hazine ve Maliye Uzman Yardımcılığı, Defterdarlık Uzman Yardımcılığı ve Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı unvanları için 2015 yılından beri ilana çıkmamaktadır.
Adayların bir diğer hayal kırıklığı sebebi ise, her yıl yüklü sayılarla alım yapılan Gelir Uzman Yardımcılığı unvanı için artık alımların neredeyse iki senede bir gibi bir rutine indirgenmesi ve son alım ile 1000 kişiye kadar gerilemiş olan alınacak aday sayısıdır.
Adaylar Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan İlan Bekliyor!
2019 KPSS sonuçları açıklanalı bir aylık bir periyot dolmak üzere. Farklı farklı kurumlar ihtiyaç duydukları alanlarda ilanlara çıkmaya başladılar. Ancak uzun süredir alım yapılmayan unvanlar dahil, Hazine ve Maliye Bakanlığı henüz hiçbir unvanı için alım ilanı yayımlamadı.
Adaylar özellikle çok adaya iş sahibi olma imkanı tanıyacak, Gelir Uzman Yardımcılığı alımı başta olmak üzere, en kısa sürede alım süreçlerinin başlamasını ve bir an evvel çalışmaya odaklanmayı istiyorlar.
Kurum İçi Yükselme Sınavı mı Engel Oluyor?
Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde yer alan iki taşra uzmanlığı kadrosu, Gelir Uzman Yardımcılığı ve Defterdarlık Uzman Yardımcılığı kadroları, şartları itibariyle, KPSS A Grubu adaylarının girebileceği kariyer mesleklerdir. Malesef ki yakın zamanda yapılan düzenlemeler ile Bakanlık bünyesinde görev yapan memurlara, bu iki unvanın Uzmanlık noktasına, herhangi bir KPSS A Grubu ya da yeterlik koşulu konmaksızın, kurum içi yükselme sınavı ile yükselme imkanı tanınmıştır.
Bakanlık yöneticilerinden tüm adayların beklentisi, genç işsizliğin %25’e dayandığı bugünlerde işsiz gençlerin önünün açılması adına, mümkünse bu yükselme sınavına dair düzenlemelerin ilga edilmesi, değilse dahi her daim önceliğin, bu ülkenin geleceği olan gençlere verilmesidir.
Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak’ın ve diğer kıymetli devlet büyüklerinin bu konuda hassas davranacağını ve en kısa sürede adayların almış oldukları güzel puanları değerlendirebilecekleri ilanları yayımlamaya öncelik vereceklerini umuyoruz.
Kurum sınavlarına dair gelişmeleri takip etmek ve merak ettiğiniz her konuda sorularınızı yöneltmek için FORUM sayfamızı ziyaret etmeyi Unutmayınız!