Hukuk Bölümü Nedir? Hukuk Fakültesi Tanıtımı, Hakkında Bilgi
Hukuk bölümü nedir, neden var, bölümün avantajları ve dezavantajları nelerdir, hukuk iş imkanları nasıldır, hukuk okurken yapılması gerekenler ve hukuk tercih edecekler için gerekli nitelikler nelerdir gibi soruların cevaplarını derlediğimiz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
BÖLÜM NEDEN VAR? BÖLÜMÜN AMACI NEDİR?
Hukuk fakültesi, bölümü; insanlar ve toplumlar arasındaki ilişkileri sağlıklı bir biçimde yürütebilmek amacıyla kurulan devlet sistemini ve yine bu ilişkiler sırasında çıkan sorunları ve anlaşmazlıkları çözebilmek için konulan yasaları düzenleyecek, denetleyecek, geliştirecek ve çağa uygun hale getirecek bireyleri yetiştirmek ve bu amaçlarla araştırmalar yapmak üzere eğitim ve öğretim veren kurumlardır.
HUKUK FAKÜLTESİ DERSLERİ
Hukuk bölümünde hukuk ile ilgili olarak okutulan hukuk bölümü dersleri temelde; hukuka giriş, temel hukuk, roma hukuku, idare hukuku, ceza hukuku, anayasa hukuku, medeni hukuk, borçlar hukuku gibi derslerdir. Bununla beraber sosyal bilimler alanlarına ait felsefe, psikoloji, mantık, siyaset bilimi, siyasi tarih, iktisat, uygarlık tarihi gibi dersler de okutulmaktadır. Hukuk öğrencileri özellikle 3. sınıfla birlikte yönelecekleri alana bağlı olarak kamu hukuku veya özel hukuk alanlarındaki derslere yoğunlaşırlar ve buna göre seçmeli dersler alırlar. Örnek olarak Ankara Hukuk Fakültesi ders kataloğunu incelemek için TIKLAYINIZ
HUKUK BÖLÜMÜNDE OKUYACAK BİREY İÇİN GEREKLİ NİTELİKLER NELERDİR?
Hukuk fakültesinde okumak isteyen veya bu alanda çalışacak bireylerin başarılı olması için bulundurması gereken en önemli üç nitelik iyi bir hafızaya, analiz yapma yeteneğine ve çok çalışma iradesine sahip olmaktır demek yanlış olmayacaktır. Analitik düşünebilmek, sorun çözebilen bir yaklaşıma sahip olmak, soğukkanlı, mücadeleci ve sabırlı, araştırmacı ve dikkatli bir yapıda olmak bu alanda başarılı olmak isteyen bireylerde aranabilecek genel özelliklerdir.
HUKUK BÖLÜMÜ İŞ OLANAKLARI VE İŞ ALANLARI NELERDİR? HUKUK MEZUNLARI HANGİ UNVANI ALIR? HUKUK MEZUNLARI NE İŞ YAPAR?
Hukuk bölümünün okutulduğu hukuk fakülteleri mezun olunduktan sonra en fazla iş imkanına sahip fakültelerden biridir. Bu sizin kendinizi geliştirmek istediğiniz alanlara ve yapmak istediğiniz mesleğe göre şekil alabilecek bir süreçtir. Avukatlık, hakimlik, adli ve idari yargı hakimliği, savcılık, hukuk müşavirliği, ve noterlik gibi meslekler bu alanda ilk akla gelen hukuk meslekleri olarak karşımıza çıkmaktadır diyebiliriz. Bunların dışında iktisadi ve idari bilimler, siyasal bilgiler, iktisat ve benzeri üniversite fakültelerinden mezun olmuş bireylerin girdiği birçok sınava ve mesleğe girmeye de hak kazanırlar, bunlara örnek olarak kaymakamlık, farklı kamu kuruluşlarında uzmanlıklar, müfettişlikler gösterilebilir, ayrıca hukuk iş imkanları arasında devletin veya özel şirketlerin kurum avukatlığını yapmak da bulunmaktadır. Bunların yanı sıra son yıllarda popülaritesi artan farklı uzmanlık alanlarında kendilerini geliştirerek şirketlere veya şahıslara danışmanlık da yapabilirler. Ayrıca her lisans mezununun yönelebileceği bir alan olan akademik çalışmalar yapmak ve akademik personel olmak da tercihlerden birisi olabilir.
Hukuk mezunları hemen mezun olur olmaz olmasa da stajları biter bitmez avukat unvanı alırlar. Buna ek olarak yapacakları mesleklere bağlı olarak, hakim, savcı, noter, uzman, müfettiş, danışman gibi unvanlara sahip olabilirler.
HUKUK BÖLÜMÜ HANGİ PUAN TÜRÜ İLE TERCİH EDİLEBİLİR? HUKUK BÖLÜMÜ KAÇ YILDIR?
Hukuk 4 yıllık bir lisans programıdır, İngilizce okutulan üniversitelerde hazırlık ile birlikte 5 yıl süresi bulunabilmektedir. Hukuk bölümünü kazanmak için adayların YKS’ye girerek eşit ağırlık puan türünden yeterli puanı alması gerekmektedir.
TERCİHİNİ YAP EKİBİNİN YORUMU
Üniversiteye hazırlanırken veya tercih yaparken hukuk bölümünü istemek için birçok neden bulunmaktadır. Biz Tercihini Yap ekibi olarak, tamamen kişisel tecrübelerimizden çıkan kişisel yorumlarımız ile sınava giren her adayın kendisi için en doğru bölümü seçmesini istiyoruz ve bu yüzden de bu bölüm tanıtımlarını, bölüm rehberlerini hazırlıyoruz. Hukuk nasıl bir bölümdür, hukuk okumanın avantajları ve dezavantajları nelerdir, hukuk okumak nasıldır gibi sorulara cevap vermeye çalıştığımız ve adaylara sunabileceğimiz önerileri içeren bölüm aşağıdadır.
HUKUK OKUMAK ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAVINI KAZANMAKTAN ZORDUR
Gözünüzü korkutmak için demiyoruz fakat hukuk okumak gerçek anlamda sınava hazırlanmak ve bu bölümü kazanmaktan daha zordur. 12 yıllık eğitim hayatınız boyunca öğrendiklerinizin pratiğini arttırarak girdiğiniz bir sınavla kıyaslandığı zaman pek fazla bir şey bilmediğiniz hukuk sistemi, hukukun gelişimi, onlarca kavram ve oldukça kalın kitaplardaki bilgileri sindirerek öğrenmek sizi oldukça zorlayacaktır. Bu yüzden gerçekten isteyerek bu bölümü okumak bu noktada önem arz etmektedir. Sağlam hedeflerle, kesin kararlılıkla ve doğru amaçlar için eğitim aldığınızı bilmek sizi hem zorlamayacak hem de başarıya götürecektir. Bölümü tercih ederken bunları göz önünde bulundurarak hukuk okumak istediğinizden emin olarak tercih yapmaya özen gösteriniz.
GERÇEKTEN BAŞARILI HUKUKÇULAR GEVEZELERDEN VE FEVRİLERDEN DEĞİL, KETUM VE SAKİN OLANLARDAN ÇIKAR
Bu söylediğimiz tabi ki kesinlik içermiyor fakat Türkiye’de yaygın olan sen çok gevezesin, çok konuşuyorsun senden iyi avukat olur, senle başa çıkılmaz avukat olsan var ya hakimler illallah eder gibi cümleler yanlış bir kanıya kapılmanıza neden olmasın. Hukuk sükunet ve sabırla başarıya ulaşacağınız bir alandır. Özellikle hakimlik ve savcılık mesleğine yönelmeyi düşünebileceğiniz bu bölümde bu mesleklerden birini icra ederken kesinlikle sır tutmayı bilmelisiniz. Bunun dışında gerçekten hukuk bölümünü tercih etmekte kararlıysanız size önerimiz adliyelere gidip birkaç tane dava izlemeniz, bu size sizi nasıl bir mesleğin beklediği hakkında bir ön bilgi, fikir verecektir. Geveze olmak veya ikna edici olmak Türkiye’de yerleşik olan hukuk sisteminde size direkt bir şey kazandırmayacaktır. Daha önce bir dava izlediyseniz veya gidip izlerseniz göreceksiniz ki Amerikan filmlerindeki gibi hakim ile, savcıyla ya da jüriyle (kaldı ki Türkiye’de jüri sistemi yok) uzun uzun konuşmak ve hakimleri, savcıları ikna etmek gibi bir durum söz konusu değil. İkna edici olmanın size kazandıracağı avantaj; avukatlık görevi sadece adliyelerde yürütülmek zorunda olan bir meslek olmadığından dolayı müvekkiliniz ve karşısındaki davacı veya dava edilen kişiyle uzlaşı, anlaşma sağlamak olabilir.
HUKUK BÖLÜMÜNÜN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?
Hukuk bölümü geniş bir mesleki yelpazesine sahip olması sebebiyle avantaj sahibi bölümlerden biridir. Ayrıca ilk odaklanmanızı isteyeceğimiz şey olmasa bile mezun olduktan sonra hangi alana yönelirseniz yönelin prestiji olan bir kariyer, gelecek sizi beklemektedir. Hukuk bölümü hakkını vererek okursanız okutulan dersler gereği hem güzel bir bilgi birikimine hem de geniş bir ufka sahip olabilirsiniz. İnsanların size bakışları, tavırları ve saygılı davranışları çoğunlukla size iyi hissettirecektir.
Avantajları bu kadar yüksek olan bir bölümün ve sonrasında sahip olunan mesleklerin tabi ki dezavantajları ve zorlukları da bir o kadar yer tutmaktadır. Sadece devlet üniversitelerinde yaklaşık 9 bin ve vakıf üniversiteleri ile birlikte 10 15 bin arası her yıl mezun veren bir alanda rekabet ettiğiniz insan sayısı fazladır. Üstelik bu rekabet içinde olacağınız bireyler sizinle aynı bilgi, birikim ve donanıma sahip olacağından işleriniz zorlaşmaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi bölümü kazanmak kadar sonrasında okumak da oldukça zor olduğu için bunu da bir dezavantaj sayabiliriz. Bunlarla birlikte Türkiye’de her geçen gün değişen sistemler, yönetmelikler, kurallar da sizi zorlayacaktır. Mezun olduktan sonra sizi bekleyen stajlar sizi yoracaktır. Bunları göz önünde bulundurmadan tercih yapmamanızı rica ediyoruz.
HUKUK BÖLÜMÜNÜ TERCİH EDERKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER NELERDİR?
Hukuk gerçekten iyi bir eğitim ve öğretim gerektirdiğinden dolayı hukuk bölümünü tercih ederken ilk incelemeniz gereken; hangi üniversiteyi tercih ediyorsanız orada hangi hocaların ders verdiğidir. Size aktarabileceği tecrübesi fazla, donanımı yerinde ve saygınlığı herkes tarafından kabul gören hocalardan ders görmek gelişiminizi güçlendirecektir.
Tercih edeceğiniz üniversitenin şehri, konumu, kampüsü de dikkat etmeniz gereken önemli hususlardan birisi. Hem eğitim ile alakalı imkanların fazlalığı hem de kişisel gelişiminize katkıda bulunacak kültürel etkileşimlerin önemi sebebiyle büyük şehirlerde, düzgün kampüslerde bu bölümü okumak size normalden daha fazla katkı sağlayacaktır. Tercih etmeden önce tercih etmeyi düşündüğünüz fakülteyi, kampüsü, şehri gidip görmeyi ihmal etmeyiniz.
Buna ek olarak tercih etmeyi düşündüğünüz fakülteden mezun olmuş kişileri inceleyerek fakülte hakkında fikir sahibi olmanız da yararınıza olacaktır.
Bunlar dışında da tercih etmeyi düşündüğünüz hukuk fakültesinin bağlı bulunduğu üniversitenin imkanlarını da incelemenizi öneriyoruz. Kütüphane, teknolojik imkanlar, topluluklar, kulüpler gibi okula ait imkanlar ve okulun, erasmus veya yüksek lisans yapmayı düşünmeniz halinde, yurtdışındaki üniversiteler ile bağlantısı okul hayatınızda veya sonrasındaki gelişimlere katkı sağlayacağı için önem taşımaktadır.
HUKUK OKURKEN YAPILMASI GEREKENLER VE YÖNELEBİLECEĞİNİZ ALANLAR NELERDİR?
Hukuk bölümü derse gireyim, gezeyim, tozayım, mezun olayım yeter gibi bir yaklaşımla okunmaması gereken bir bölümdür. Üniversite hayatınızı ne kadar aktif geçirdiğiniz sizin geleceğinizi, kariyerinizi inşa ederken artı olarak kullanacağınız bir yatırımdır.
Avukatlık yapmayı düşünüyorsanız bilmelisiniz ki avukat olurum, büromu açarım ve müşteriler bir bir kapıdan girer ve para kazanırım gibi bir şey söz konusu olamaz. Networkünüz yani kişisel ağınız, ilişkileriniz, bağlarınız avukatlık yapacaksanız iş yapabilmenizi sağlayacaktır. Avukat olmayı düşünüyorsanız üniversite hayatınızı oldukça aktif geçirmeli ve geniş bir çevreye ulaşmaya çalışmalısınız.
Hakimlik ya da savcılık gibi veyahut farklı kamu işlerinde devlet için çalışacaksanız birinci sınıftan itibaren sıkı bir çalışma disiplini içine girmelisiniz. Birinci sınıf oldukça erken diye düşünmeyin üniversiteye girdiğiniz andan itibaren dört senenin nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Bu yüzden daha baştan kontrolü elinizde tutmak size büyük avantaj sağlayacaktır. Hakim, savcı ya da devletin farklı birimlerinde uzman olmak için neler gerektiğini araştırın, sorun ve altyapınızı bu şekilde oluşturun.
Fark yaratmak için farklı alanlara yönelebilirsiniz. Bunun için özel uzmanlık gerektiren alanlara göz gezdirebilirsiniz ve bunu yapmanın yollarından biri de bu alanlardaki uzmanlarla iletişim kurarak nasıl bir yol çizeceğinizi öğrenmektir. Uzman hukukçuların, hocalarınızın tecrübelerinden mutlaka yararlanın.
Bunların dışında üniversite okurken genel olarak yapmanız gereken şeyler bulunmaktadır. Bunlar size klişe olarak da gelebilir, hiç duymamış da olabilirsiniz ama iyi bir hukukçu olmak için en az iki dil öğrenmelisiniz. Bunlardan biri tabi ki evrensel olarak kabul gören İngilizcedir. Ortak dile dönüşen İngilizceyi her şekilde öğrenmek zorunda olduğunuzu bilmelisiniz. Diğer dil olarak yöneleceğiniz alana bağlı olarak bir tercih yapabilirsiniz. Çalışmak isteyebileceğiniz ülkenin hukukuna bağlı olarak o ülkenin dilini veya da örneğin deniz ticaret hukuku gibi bir alana yönelecekseniz deniz ticaretinin aktif olduğu ülkelerin dillerini öğrenebilirsiniz.
Dersleri takip etmek ve hocalarla ilişki içinde olmak size onların deneyim, tecrübe ve birikimlerinden faydalanma fırsatı verir. Olabildiğince derslere girin ve derslerde aktif olun. Bölüm derslerine bu ne işime yarayacak olarak bakmak yerine, iyi bir hukukçunun alanı, birikimi geniş olmalıdır diye bakarak her alanda kendinizi geliştirmeye çalışın.
Girdiğiniz fakültelerde ve bölümlerde gerçekten aktif olarak bir şeyler üreten topluluklara, kulüplere, etkinliklere katılın. Bu sizin ilişkilerinizi geliştirirken hem yeni bakış açıları kazanmanızı sağlayacak, hem de bilgi birikiminizi artıracaktır.
Aklınızda Bulunsun
Aklınızda bulunsun kısmında her bölüm için diyeceğimiz şey aynıdır, kendinizi tanıyın ve kendinize uygun bir bölümde okuyun. Bu bölüm özelinde hukuk bölümünü kesinlikle okumak istediğinizden emin olun, geleceğinizi seçtiğinizi bilin ve mutlu veya huzurlu olacağınıza kanaat getirirseniz seçin ve ayrıca şunu hatırlayın üniversite herkesin okumak zorunda olduğu bir şey değil. Hele ki hukuk gibi bir alan sadece kişisel arzular ile (zengin olmak, prestij sahibi olmak, başarıyı yüksek puanlarla alan bölümlere girmek sanmak) okunmamalıdır. Gelinen noktada Türkiye, Türk eğitim sistemi insanları rekabetten çok yarışa sürüklese de siz yarışmaktan uzak durun. Bu bölümü tercih etmekte kararlıysanız adil bir insan olmak zorunda olduğunuzu ve kamuyu ya da insanları, kişisel çıkarlarınızın üstünde tutmak zorunda olduğunuzu unutmayın, her şey hak ettiğiniz gibi olsun. Üniversite Rehberi
Sorularınız için TERCİHİNİ YAP FORUM sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.
Hukuk Fakültesi 2019 Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları listesine göz atmak için TIKLAYINIZ
NIYE YENILENIP DURUYO LAN SITE