Hukuk Fakültesi Mezunları Ne İş Yapar?
Hukuk fakültesi mezunları ne iş yapar ve kamuda hangi alanda çalışır? Hukuk mezunları özel sektörde hangi alanlarda çalışır? Hukuk Fakültesi mezunları hakim ve savcı olmak dışında hangi alanlarda çalışır? Hukuk mezunları hakim, savcı ve avukat olmak dışında neler yapabilir? Bu ve daha fazlasını görebilmek için yazımız devamını okumanızı tavsiye ediyoruz.
Hukuk Fakültesi mezunları ne iş yapar? Sorusuna verilecek çok fazla cevap vardır. Hukuk Fakültesi mezunlarının gerek kamuda gerekse de özel sektörde çalışma alanları oldukça fazladır. Üniversitelerde aldıkları nitelikli ve teknik eğitim sonrası hukuk mezunlarının önleri açılmaktadır. Herkesin bildiği meslekler olan: Avukatlık, Hakimlik ve Savcılık dışında hukuk mezunlarının çalışabilecekleri bir çok alan vardır. Bu alanları detaylı şekilde inceleden önce hukuk fakültesinin nasıl bir bölüm olduğunu açıklayalım.
Hukuk Fakültesi Nasıl Bir Bölümdür?
Hukuk: Kişilerle kişilerin, kişilerle devletlerin veya devletlerle devletlerin arasında çıkan itilafların çözülmesi için oluşturulmuş kurallar bütünüdür. Hukuk kuralları, adaletin temelini oluşturan, toplumsal düzeni sağlayan, halka karşı bağlayıcı olduğu kadar hükümet yönecilerini de bağlayan kurallardır. O halde bu kurallar, herkese emanet edilemeyecek kadar önemlidir. Bu nedenle hukuk fakültesini okumak isteyenlerin adalet temelinin neresinde duracaklarını çok iyi bilmeleri gerekmektedir. Osmanlı Devleti döneminde kadı olarak bildiğimiz bu kuralları uygulayıcıların günümüzdeki karşılığı hukuk fakültesi mezunları içerisinden çıkan hakimlerdir. Hakimlik ve savcılık günümüzün en önemli mesleklerinin başında gelmektedir. Mesleğin maaş ve özlük haklarının çok iyi olmasının yanı sıra toplumsal saygınlık kazanılması açısından da ideal bir meslektir. Hukuk fakültesi mesleğini icra etmek isteyen arkadaşımızın bilmeleri gereken en önemli husus: Konuşma yeteneği iyi olan herkesin iyi hukukçu olamayacağını bilmeleridir. Konuşma ve ikna yeteneğinizin çok iyi olması, sadece müvekkiliniz olacak kişiden işi alma noktasında size yardımcı olurken, hakim karşısında konuşacağınız dil ise mevzuat dili olmalıdır.
Hukuk Mezunları Kamuda Ne İş Yapabilmektedir?
Hukuk mezunlarının kamuda çalışabilecekleri bir çok alternatif vardır. Bu alternatifleri aşağıda sıralayarak gösterelim:
- Adli Hakimlik
- Savcılık
- İdari Hakimlik
- Kamu kurum ve kuruluşlarında avukatlık
- Üniversitelerde ve belediyelerde avukatlık
- Bakanlık, bakanlıklara bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarda avukatlık
- Üst kurullarda avukatlık
- Sayıştay denetçiliği
- Aday konsolosluk ve ihtisas memurluğu
- Dış işleri aday meslek memurluğu
- Kaymakamlık
- Merkez Bankasında avukatlık, uzmanlık ve memurluk
- Hazine avukatlığı
- YSK müdürü
- TBMM Yasama uzmanlığı
- Kamu kurum ve kuruluşlarında uzmanlık
- Kamu kurum ve kuruluşlarında müfettişlik
- Kamu kurum ve kuruluşlarında denetçilik
- Kamu kurum ve kuruluşlarında denetmenlik
- Memurluk, vhki ve bilgisayar işletmenliği
Hukuk Mezunları Kaymakam Olabilir Mi?
Hukuk mezunları kaymakam adayı olabilirler. Kaymakam adayı olabilmek için ösym tarafından uygulanan yazılı sınavdan başarılı olduktan sonra mülakat sınavında başarılı olan hukuk mezunları kaymakam adayı olabilmektedir. Son yıllarda yapılan kaymakamlık sınavında bir çok hukuk mezunu başarılı olabilmektedir. 35 yaşını doldurmamış bütün hukuk mezunları sınava katılmaya hak kazanabilmekte ve sınavın açılmış olduğu tarihlerde başvuru yapmaları gerekmektedir.
Hukuk Mezunları Nasıl Hakim ve Savcı Olur?
Hukuk mezunları, Adalet Bakanlığı tarafından açılan yazılı sınavlarda şartlarına uygun alanda sınava girerek Adli Yargı Hakim ve Savcı veya İdari Yargı Hakim olabilmektedir. Burada açılan yazılı sınavda başarılı olmayı başaran adayların mülakat sınavında da başarılı olmaları gerekmektedir. Adalet Bakanlığı, hukuk mezunları ve avukatlar için ayrı ayrı adli yargı hakim ve savcılık sınavı açarken, idari yargı içinde hakimlik sınavı açmaktadır. Son yapılan yazılı sınavda Adli Hakimlik kaç net ve kaç puanla kazanıldı? Yazımız içerisinde puanları görebilirsiniz.
Hazine Avukatı ve Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Avukatlık Nasıl Olunur?
Hukuk mezunlarının kamu kurum ve kuruluşlarda avukat olabilmek için öncelikle avukatlık stajını tamamlayarak avukat olma hakkını elde etmiş olmaları gerekmektedir. Daha sonra çift yıllarda uygulanan kamu personeli sınavında gerekli puanı alarak kamu kurum ve kuruluşların açmış oldukları avukatlık kadrosuna başvuru yapmaları gerekmektedir. Bunun dışından açıktan atama ile de kamu kurum ve kuruluşların avukatlık mesleğine atanabilmektedir. Hazine avukatı olmak isteyen hukuk mezunları da aynı güzergahı izleyerek bu mesleğe atanabilmektedir.
Hukuk Mezunu Özel Sektörde Ne İş Yapar?
Hukuk mezunları için kamu sektöründen sonra çalışılabilecek en ideal özel sektörde avukatlık yapmaktır. Hukuk Fakültesi mezunları avukatlık dışında bankalarda gişe görevlisi, uzman veya müfettiş olarakta çalışabilmektedir. Bankalarda bu pozisyonlarda çalışabilmek için bankaların açmış oldukları sınavlarda başarılı olunmalıdır. Bankalar dışında da hukuk mezunları danışman, bilirkişi, mali müşavir veya gümrük müşaviri de olabilmektedir.
Hukuk Fakültesi mezunlarının şirketlerde şef, müdür veya kısım amiri olmaları da mümkündür. Bu pozisyonlara gelebilmek için hukuk mezunları sürekli olarak şirket karını artırma amacıyla kendisini geliştirmeye açık olmalıdır. Şirketlerin çeşitli birim veya pozisyonlarında da bölüm mezunları çalıştırılmaktadır. Ayrıca, özel sektörde hukukçu olarak da avukatlık yapmaları mümkündür. YKS