Hukuk mu Psikoloji mi?
Üniversite hazırlığının son aşaması diyebileceğimiz YKS sonuçlarının açıklanmasından hemen sonra başlayan üniversite tercih sürecinin popüler sorularından birini cevaplamaya çalıştık. Hukuk mu psikoloji mi ? Tercihlerini doğru bilgiler ışığında yapmak isteyen adaylar için faydalı bir yazı.
Hukuk mu Psikoloji mi? Hangisini okumak daha avantajlı?
YKS sürecinin tamamlanması,üniversite tercih döneminin yaklaşması sebebiyle kıymetli adaylardan tercihiniyap.net editörlerine yönelttiği sorularda artmaya başladı. Adaylar için üniversite tercih sürecinin en zor halkasını oluşturan bölüm seçimi ile ilgili en sık sorulan soru hukuk mu psikoloji mi oldu? Hangisini okumak mantıklı? Hangisini tavsiye edersiniz? Bu sorulara cevap vermek için öncelikle 2018 yılı bölümlerin taban puanları, başarı sıralamaları ve iş olanaklarını inceleyerek karar vermek uygun olacaktır. YKS
Öncelikle hukuk okumak hakkında bir kaç şey söylemekte fayda var. Hukuk okumak isteyen adaylar kendini oldukça sıkı bir rekabete hazırlamalı, malumunuz İstanbul başta olmak üzere her büyük şehirde her mahallede bir üniversite ve her üniversitede bir hukuk fakültesi bulunmakta. Yılda 15 bin kişiden fazla kişinin hukuk mezunu olarak piyasaya dahil olduğu ülkemizde pastadan pay almak oldukça zordur.
Hukuk okumanın yukarıda belirttiğimiz zorluğuna karşın çalışkan adaylar açısından hala kendine yer bulmanın ve piyasada tutunmanın mümkün olabildiğini de söylemekte fayda var.Hukuk fakültesi mezunu olup başarı kazanmak için bulunması gereken özellikler: Hırs, çalışma azmi, pes etmemek bunlar mutlaka olması gerekse de maalesef yeterli değil bunların yanı sıra geniş bir çevre, finans kaynağı, siyasetçi veya bürokratik tanıdıklar. Bütün bu şartlardan anlayabileceğiniz üzere hukuk okumak isteyen birinde yalnızca belirli özellikler değil doğuştan bir şansta olması işe yaramaktadır.
Psikoloji Bölümü Neden Okunmalı?
Psikoloji okumak için ise nispeten daha ortalama özelliklere ihtiyaç olduğunu belirtmek yanlış olmaz.Bunda şüphesiz psikoloji alanının daha yeni olması, daha az kontenjanı ve mezunu olması, toplumda görülen psikolojik rahatsızlıkların artması gibi unsurlar etkilidir. Psikoloji bilimi 2-3 yüz yıldır bilinir ve gelişirken,hukuk yaklaşık üç bin yıldır belirli bir doygunluğa ulaşmıştır. Bu durum yeni adaylar için psikoloji alanında daha fazla ve daha kolay keşifler yapılabileceği anlamını da taşımaktadır.
Diğer taraftan az olan her zaman kıymetlidir veya diğer bir deyişle talep arz edilenden fazlaysa emeğinizin karşılığını almanız daha kolaydır. Bugün bir psikologdan randevu almak istediğinizde günler sonrasına tarih atarken bir avukattan çok daha kolay görüşme ayarlayabilirsiniz. Elbette örnekleri çoğaltmak ve bakış açısını genişletmek mümkündür. Kısaca psikoloji de hem iş garantisi var hem kariyer imkanı ancak hukuk okuyan biri için iş garantisi vermek günümüzde çok çok zordur. Aktardığımız bilgilerin tercih yapacak arkadaşlara hukuk mu psikoloji mi sorusu için yol gösterici olabileceğini düşünüyoruz.
Hukuk Okumak Zor mu? Psikoloji Okumak Zor mu?
Her iki bölümü de hakkını vererek okumak isteyenler için konuşmak gerekirse kesinlikle zordur. Kendini geliştirmek için yalnızca okulu bitirebilmek değil bu süreçte bir yol haritası çizip bir alanda gelişmek önemli miktarda emek isteyen bir iştir. En az bir yabancı dil öğrenmek, iyi sayılabilecek bir not ortalaması yakalamak ve bunları yaparken sosyal çevreden kopmamak bizce yeterince zordur. Hukuk mu psikoloji mi değerlendirmesinde bizce zor olmasının bir değeri yoktur.