Hukuk mu Psikoloji mi? Hangi Bölümü Tercih Etmeliyim?
Hukuk mu psikoloji mi, hangi bölüm tercih edilebilir, hangisi size daha uygun, hukuk fakültesi avantajları nelerdir, psikoloji bölümü avantajları nelerdir, dezavantajları nelerdir, iş imkanları nasıldır, mezunları ne iş yapar, iki bölümün farkları nelerdir gibi soruların cevaplarını yazımız içinde bulabilirsiniz.
Hukuk mu Psikoloji mi? Hangi Bölümü Tercih Etmeliyim?
Hukuk ya da Psikoloji bölümü gençler arasında tercih sıralarında hep ilk sıralarda yer almıştır. Peki siz hangisini tercih edeceksiniz? Gelin birlikte hukuk mu psikoloji mi, hangi bölümü tercih etmeliyiz bakalım…
Bölüm tercih etmek bir aday için hem çok kolay hem çok zordur. Ortalama olarak bir üniversite adayının 18 ila 20 yaşları arasında olduğu düşünülürse tercih yaparken gerekli detayı düşünmeyerek puanının yettiği yeri yazarak kolay tercih yapması da olasıdır veya kendisine uygun bölümün hangisi olduğunu düşünerek, ömür boyu o alanda çalışacağını fark ederek tercih yapması da. İdeal bir düzende gönülden geçen ikincisidir ve daha sağlıklıdır.
Bu anlayıştan yola çıkarak sizlere elimizden geldiğince üniversite bölümleri, meslekler vb. konularda bilgi vermeye çalışan yazılar hazırlıyoruz. Üniversite adayları için önemli olduğunu düşündüğümüzden de bölümleri kıyasladığımız yazılarımızı hazırlamaya devam ediyoruz. Bu yazımızda hukuk mu psikoloji mi sorusuna cevaplar aramaya çalışacağız. Bu cevapları ararken öncelikli olarak sizin önem verdiğinizi düşündüğümüz iki konu olan avantajlarını ve dezavantajlarını ve iş imkanlarını anlatacağız ve sonrasında da ikisine dair genel kıyaslamalarda bulunacağız.
HUKUK FAKÜLTESİ AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?
Hukuk fakültesinin avantajlarından başlayacak olursak, hukuk bölümünün başlıca avantajının geniş bir mesleki yelpazesinin olmasıdır diyebiliriz. Bu geniş yelpaze sayesinde iş imkanının fazla olması bölümün avantajlarının başında gelmektedir. İş imkanının yanı sıra yapılan işlerin saygınlığı ve toplumdaki değeri de göz önünde bulundurulunca işinize bağlı olarak manevi tatminin varlığı da bölüme avantaj katmaktadır. Ayrıca hukuk okumak insana bireysel ve toplumsal anlamda fazlasıyla birikim, donanım edinme şansı tanıdığı için de bölüm okunası bir bölümdür.
Bölümün dezavantajları kısmına gelecek olursak ilk dezavantaj iş imkanlarına paralel olarak daha çok istenilen mesleklerde bölüm mezunun her geçen gün artması nedeniyle rekabetin yüksek olduğu gerçeğidir, üstelik rekabet içinde olduğunuz herkesin sizinle denk bir birikime sahip olduğu da unutulmamalıdır. Stajı, meslek edinmek için çalışılması gereken sınavları,
Türkiye’de belirli periyotlar ile değişen sistemler gün geçtikçe daha fazla canınızı sıkacağı için bunlar da mesleği tam bir cazibe odağı haline getirmekten çıkaran etkenlerdir. Bunlara ek olarak bölümü okumak da sonraki süreçte yapacağını çoğu meslek de bir çok alana kıyasla zor olduğu için bölüm burada da bir küçük dezavantaj barındırmaktadır.
PSİKOLOJİ AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?
Psikoloji bölümünün avantajlarından biri bölüme girmenin, aynı şehirlerde de olsa, hukuğa girmekten kolay olmasıdır. Aslında yazımızın ilerisinde bahsedeceğimiz bir konu olsa da hukuk isterken puanı yetmediği için psikoloji yazan bireylerin varlığı da buradan çıkmaktadır ve bu oldukça riskli bir tercih etme biçimidir fakat yine de bir parça da olsa bölüme kolay girilmesinin avantaj olduğunun altını çizmek gerekir.
İş imkanı noktasında psikoloji bölümü de avantaj sahibi bir bölümdür. Hem devlette hem özel sektörde farklı kollarda çalışma imkanı bulunmaktadır. Hukuk gibi psikoloji bölümü de okurken insana çok fazla şey katmaktadır. Tüm bunlara ek olarak gelişen teknoloji ile yapay zekanın önümüzdeki yıllarda hayatımıza girebilme potansiyeli düşünülürse bizce psikoloji bölümü ilerleyen yıllarda farklı bir önem kazanacaktır.
Psikoloji bölümünün dezavantajları noktasında kendinizi bir çok bölüme kıyasla çok iyi geliştirmeniz gerekmesi belki de bölümü biraz yorucu kıldığından bir dezavantaj olarak görülebilir. Yine artan fakülte, üniversite sayısı sonucu psikoloji mezunu sayısının da artması hukuk bölümünde olduğu gibi hem rekabeti güçlendirmesi açısından hem de köklü üniversitelerden mezun olanlar ile henüz yeterli seviyeye gelmemiş üniversitelerden mezun bireylerin diploma üzerindeki denkliği açısından bölüme dezavantaj katmaktadır.
Psikoloji bölümünün bize göre en büyük dezavantajı ise “hasta” diye görülebilecek insanlar ile uğraşılacak bir meslek yapılıyor olmasının bireyin kendi psikolojisine de hasar verilme ihtimalidir. Meslek olarak yıpratıcı olduğu gerçeğini unutmamak gerekir.
HUKUK FAKÜLTESİ İŞ İMKANLARI NELERDİR? HUKUK MEZUNLARI NE İŞ YAPAR?
Yukarıda da dediğimiz gibi hukuk mezunları için oldukça geniş yelpazeye sahip iş olanakları mevcuttur. En kaba haliyle avukatlık yapabilirken hem kamuda hem de özel sektörde bazı alanlarda farklı unvanlar ile de çalışma imkanları vardır. Kamuda edindikleri unvanları sıralamak gerekirse;
Adli Hakimlik
Savcılık
İdari Hakimlik
Kamu kurum ve kuruluşlarında avukatlık
Üniversitelerde ve belediyelerde avukatlık
Bakanlık, bakanlıklara bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarda avukatlık
Üst kurullarda avukatlık
Sayıştay denetçiliği
Aday konsolosluk ve ihtisas memurluğu
Dış işleri aday meslek memurluğu
Kaymakamlık
Merkez Bankasında avukatlık, uzmanlık ve memurluk
Hazine avukatlığı
YSK müdürü
TBMM Yasama uzmanlığı
Kamu kurum ve kuruluşlarında uzmanlık
Kamu kurum ve kuruluşlarında müfettişlik
Kamu kurum ve kuruluşlarında denetçilik
Kamu kurum ve kuruluşlarında denetmenlik
Memurluk, vhki ve bilgisayar işletmenliği
gibi bir liste çıkarılabilir. Aynı şekilde özel sektörde de birçok farklı departmanda yöneticilik yapabilecek olmanın yanı sıra örneğin banka vb. kuruluşlarda uzmanlık, müfettişlik gibi unvanlar ile de çalışabilirler. Bu unvanların çoğunun detaylı olarak ne iş yaptığını sitemizin MESLEK kategorisindeki yazılarımızda bulabilirsiniz.
PSİKOLOJİ İŞ OLANAKLARI NELERDİR? PSİKOLOJİ MEZUNLARI NE İŞ YAPAR?
Psikoloji mezunları için bu kadar çeşitli unvan listesi bulunmasa da onların da çalışabileceği alan oldukça fazladır. Unvan olarak çoğunlukla psikolog veya danışman statüsünde çalışsalar da çalışabilecekleri yerleri sıralamak gerekirse; devlete bağlı veya özel sektördeki hastaneler, ihtiyaç duyulan devlet kurumları, bakanlıklar (neredeyse hepsinde ihtiyaç vardır), belediyeler, anaokulları, özel şirketler, klinikler, danışmanlık şirketleri, reklam firmaları, rehabilitasyon merkezleri, formasyon alınması halinde PDR’ci olarak devlete bağlı veya özel okullar, kurumsal şirketler genel olarak psikoloji mezunlarının iş bulabileceği kurum ve kuruluşlardır. Ayrıca iki bölüm mezunu bireyler de üniversite okumanın doğasına uygun olarak akademik çalışmalara yönelerek akademisyen olabilirler.
HUKUK MU, PSİKOLOJİ Mİ? HANGİSİNİ TERCİH ETMEK DAHA İYİ?
Bu kıyaslamaya daha derin girmeden önce şunu belirtmek isteriz ki bu tip kıyaslar sağlıklı kıyaslar değildir. Sosyal bilimler alanındaki iki bölümden bahsettiğimiz için ikisinin de çalışma konusu insan olsa da iki “alakasız” çalışma alanını kıyaslamak yanlış bir davranış biçimidir. Hukuk insanın toplumla, toplumların toplumlar ile arasındaki ilişkiyi esas alırken psikoloji daha çok bireysel bir alandır. Bu tabi ki bir genellemedir ve hem hukukun içinde psikoloji barındırdığı hem de bireysel olsa da insan sosyal bir canlı olduğu için yine de toplum ile ilişkilerinden etkilendiği için psikolojinin içinde de toplumsal olan olduğu için tabi ki içlerinde bir yakınlık da vardır ama dediklerimiz biraz da icra edilecek meslekler ile ilgilidir.
Bölümlerin genel olarak çalışma alanlarının farklılıklarının yanı sıra ders içeriklerinde de farklılıklar bulunmaktadır. Hukuk, içeriğinde psikoloji içeren dersler olmakla birlikte ağırlıklı olarak kanunlar üzerine çalışılan bir alandır. Psikoloji ise fizyolojikten sosyale kadar neredeyse tamamen ruh bilimi ile ilgilenmektedir.
İki bölümü de okuyacak birey de benzer nitelikler aranabilir. Bunlar disiplinli olma, çalışkanlık, analitik düşünme ve analiz yapma becerileri, sabırlı olma, soğukkanlılık gibi özelliklerdir. Fakat yine ayırt etmek gerekirse psikoloji insana direkt temas ederken hukuk direkt temas etmekle birlikte bunun kanunlar ve toplum ile olan ilişkisine odaklanmaktadır. Bu yüzden de psikolojide insanlar ile kurulan ilişki ile hukukta insanlar ile kurulan ilişki görece farklıdır.
Hukuk fakültesinde öğrenmeniz gereken en temel şeyler kanunlar iken psikolojide ise insan ve canlı ruhunu anlamaya çalıştığınız gerçeği bulunmaktadır. İki branşın da çalıştığı alan soyut olsa da hukuk kanunlar ile desteklendiği için en azından daha somut dayanakları bulunmaktadır bu da yine psikolojiden ayrılabileceği bir nokta olarak karşımıza çıkmaktadır.
İki bölümü okuma ve mesleki zorluğu açısından kıyaslamak gerekirse iki bölümünden kolay olmadığını, kendince zorluklar barındırdığını (eğer kendinizi geliştirerek okuyacaksanız) belirtmek gerekir. Kendinizi geliştirmeniz de zorlu bir süreçtir ki iki bölüm için de önemlidir, aynı zamanda insan ile çalışmak da oldukça zordur ve bunun zorluğu dikkate alınmalıdır.
Üniversite okurken bireylerin yönelmesi gereken şeyler ve okurken yapılabilecekler noktasında ise hukuk bölümü okuyanların yapacakları ile psikoloji okuyanların yapacakları bazı noktalarda yine benzeşirken, bazı noktalarda ayrışmaktadır. Dil öğrenmek, sosyalleşmek, erken sınıflarda hangi alanlarda çalışılacağına odaklanmak, bol okuma-çalışma yapmak gibi her bölüm için geçerli olabilecek durumlar iki bölüm için de geçerlidir. Fakat en önemli farklılık hukuk mezunlarının kamuda çalışsalar da çalışmasalar da neredeyse her durumda devlete bağlı kurumlar olan mahkemelerle veya farklı devlet kurumları ile ilişki kuracakları gerçeğinden kaynaklı olarak daha fazla bu konuya özen göstermeleri gerekliliğidir. Devlet kurumlarını ziyaret etmek, bürokrasiyi, siyaseti takip etmek hukuk bölümü için gerekli görülebilecek davranışlarken psikoloji bölümünde okuyan bireyler bunlarla istemeleri halinde aralarına mesafe koyabilirler.
Özetlemek gerekirse yukarıda dediğimiz gibi sosyal bilimler alanında eğitim-öğretim veren iki bölümün benzer noktaları olması biraz da sosyal bilimlerin konusunun insan olmasından kaynaklıdır fakat bize göre bu iki bölüm birbirinden birçok anlamda farklıdır. Daha önemlisi hayallerinizde var olan hukuk bölümü ve çalışma alanları veya psikoloji bölümü ve çalışma alanları gerçek ile örtüşemeyebileceği için bu konuda tercih yapmadan önce ciddiyetle düşünmenizi öneririz. Ne hukuk okumak ve bu alanda çalışmak gidip konuşarak ikna etmeniz üzerine dayalı ne psikoloji okumak ve bu alanda çalışmak insanları dinleyip dertlerine derman olmak demek. Hukuk; yasalar, kanunlar, insan toplum ilişkisinde uyum üzerine çalışacağınız bir alanken psikoloji ise teoriler, insanı anlama çabası, yine toplum ile uyum içinde ama bunu kişinin içinde arayarak bulunması için uğraşılacak bir alan.
Burada söylediklerimiz üzerinden birisi diğerinden iyi demek doğru olmayacaktır, önemli olan sizin kendinizi iyi tanımaya çalışarak bu bölümleri daha derinlemesine araştırarak kendinize gerçekten uygun olanı tercih etmeniz. Bunun için de her zaman çabalamak zorunda olduğunuzu unutmamaya çalışın. Her şey hak ettiğiniz gibi olsun.
Çok kararsızım acaba hangisini seçsem?