Hukuk Taban Puanları Düşer Mi, Yükselir Mi?
ÖSYM tarafından Yükseköğretim Kurumları Sınav sorularının açıklanmasının ardından, adaylar tarafından net hesapları yapıldı. Ortaya çıkan netlere göre de puan hesaplama robotları üzerinden YKS puanları hesaplandı. Adayların büyük bölümü yaptıkları netlere göre düşündükleri bölümleri kazanıp kazanamayacaklarını düşünmeye başladı. Biz de bir çok adayın kazanmak istediği hukuk bölümü üzerine bir yazı kaleme almak istedik. Hukuk taban puanları düşer mi, yükselir mi? İşte detaylar…
YKS sonrası sınava giren adayların büyük bölümü yaptıkları netler üzerinden istedikleri bölümü kazanıp kazanamayacaklarını hesaplamaktadır. Bu bölümler içerisinde en çok hesaplamaya konu olan hukuk bölümünün taban puanları düşer mi, yükselir mi? Sorusunu YKS sorularının zorluk, kolaylık durumuna göre açıklamaya çalışacağız.
Lise eğitimini Türkçe ve matematik derslerini ağırlıklı alarak tamamlayan öğrencilerin en büyük hedefi hukuk bölümünü kazanmaktır. Hukuk bölümü, toplumsal saygınlık kazanmak için ve okuyan kişilere kattığı beşeri sermayeden yararlanmak için geçmişten günümüze kazanılmak istenilen bölümlerin başında gelmektedir. Hukuk bölümünü, mezuniyet sonrası garanti iş imkanı kapısı olarak değerlendirmekte, işin diğer boyutunu oluşturmaktadır. Hukuk bölümünde okutulan kitaplar, bu fakülte mezunlarının beşeri donanım sahibi olmalarında etkisini göstermektedir. Mezunların insanlarla iletişiminden, güncel ekonomik, siyasi ve sosyal olayları değerlendirmesine değin bir çok konuda bu durum hissedilmektedir.
Hukuk Bölümü Hakkında
Hukuk: Kişilerle kişilerin, kişilerle devletlerin veya devletlerle devletlerin arasında çıkan itilafların çözülmesi için oluşturulmuş kurallar bütünüdür. Hukuk kuralları, adaletin temelini oluşturan, toplumsal düzeni sağlayan, halka karşı bağlayıcı olduğu kadar hükümet yöneticilerini de bağlayan kuralları kapsamaktadır. O halde bu kurallar, herkese emanet edilemeyecek kadar önemli ve değerli sayılmalıdır. Bu nedenle hukuk fakültesini okumak isteyenlerin adalet temelinin neresinde duracaklarını çok iyi bilmeleri gerekmektedir. Osmanlı Devleti döneminde kadı olarak bildiğimiz bu kuralları uygulayıcıların günümüzdeki karşılığı hukuk fakültesi mezunları içerisinden çıkan hakim ve savcılardır. Geçmişten günümüze hakimlik ve savcılık, en önemli mesleklerinin başında sayılmaktadır. Mesleğin maaş ve özlük haklarının çok iyi olmasının yanı sıra toplumsal saygınlık kazanılması açısından da ideal bir meslektir. Hukuk fakültesi mesleğini icra etmek isteyen arkadaşımızın bilmeleri gereken en önemli husus: Konuşma yeteneği ve ikna kabiliyeti iyi olan herkesin iyi hukukçu olamayacağını bilmeleridir. Bu yeteneklerinizin çok iyi olması, sadece müvekkiliniz olacak kişiden işi koparma aşamasında size yardımcı olurken, hakim karşısında konuşacağınız dil ise mevzuat dili olmalıdır.
Hukuk Mezunları Ne İş Yapar?
Hukuk mezunlarının kamuda çalışabilecekleri çok çeşitli alternatifler mevcuttur. Her ne kadar en önemli meslekler, hakimlik, savcılık ve avukatlık olsa da bunlar dışında da hukuk fakültesi mezunlarının çalışabilecekleri alanlar bulunmaktadır. Hukuk bölümü mezunlarının girebilecekleri meslekleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Adli Hakimlik
- Savcılık
- İdari Hakimlik
- Kamu kurum ve kuruluşlarında avukatlık
- Üniversitelerde ve belediyelerde avukatlık
- Bakanlık, bakanlıklara bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarda avukatlık
- Üst kurullarda avukatlık
- Sayıştay denetçiliği
- Aday konsolosluk ve ihtisas memurluğu
- Dış işleri aday meslek memurluğu
- Kaymakamlık
- Merkez Bankasında avukatlık, uzmanlık ve memurluk
- Hazine avukatlığı
- YSK müdürü
- TBMM Yasama uzmanlığı
- Kamu kurum ve kuruluşlarında uzmanlık
- Kamu kurum ve kuruluşlarında müfettişlik
- Kamu kurum ve kuruluşlarında denetçilik
- Kamu kurum ve kuruluşlarında denetmenlik
- Memurluk, vhki ve bilgisayar işletmenliği
Hukuk Taban Puanları Düşer Mi, Yükselir Mi?
Hukuk taban puanları bu yıl yapılan YKS sonuçlarına göre yükselecektir. Her ne kadar sınavın TYT kısmında gelen Türkçe ve Temel Matematik soruları zor sorulardan oluşmuş olsa da, sınavın Edebiyat-Sosyal 1 alanı kolay sorulardan oluşmuştur. Bilindiği üzere YKS Eşit Ağırlık puan türünde en fazla etki gösteren derslerden bir tanesi de AYT içerisinde yer alan Edebiyat-Sosyal 1 alanıdır. Bu alandan çıkan 40 sorunun YKS EA puan türüne etkisi yaklaşık 130 puandır. Bu durum puanların yükselmesinin en temel nedeni olarak görülebilir. İkinci bir neden ise sistemin bilinir hale gelmesidir. Hukuk bölümünü kazanmak isteyen kişiler, fen bilimleri bölümünden yapabilecekleri konuları dahi çalışarak sınava katılmıştır. Sınavın bilinirliği sayesinde farklı soru tiplerine alışık hale gelen adaylar, bu sorulara karşı çalışma şeklini de değiştirmiştir. Muhakeme gücünün ağırlık verildiği matematik soruları için oluşturulan test kaynakları üzerinde çalışma yapan bir çok aday, soru tiplerine karşı alışkanlık kazanmıştır. Bu nedenle geçtiğimiz yılın puanlarına göre hukuk bölümü taban puanları 10 puan ile 20 puan arasında yükselme gösterecektir. Devlet üniversitelerinde bulunan en düşük hukuk fakültesi taban puanı 380 puanın altında olmayacağını düşünüyoruz.
Ya hani puanlar düşecekti ösym açıklamıştı ďüşecek diye!