İcra Katibi 2023 Maaşları Ne Kadar?
Adalet Bakanlığı sözleşmeli icra katibi maaşları 2023 yılında ne kadardır? İcra katibi maaşları 2023 yılı temmuz zammı ile birlikte ne kadar olacaktır? İcra katibi nasıl olunur ve icra katibi olmak için hangi şartlar gerekir? İcra katibi mesai ücreti alır mı? İcra katipleri nerelerde çalışır? İcra katibi mesleği hakkında bütün detayları yazımız devamında görebilirsiniz.
tercihiniyap
Adalet Bakanlığı bünyesinde istihdam edilmek üzere alınacak icra katibi maaşları 2023 yılında ne kadardır? 2023 temmuz ayı zam oranlarıyla birlikte icra katibi maaşları ne kadar olacaktır? İcra katibi nasıl olunur ve icra katipleri nerelerde çalışır? Bu soruların cevabını yazımız devamında görebilirsiniz.
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, bakanlık bünyesinde sözleşmeli personel olarak çalıştırılmak üzere 11 bin 78 personelin yakın zamanda bakanlık bünyesinde istihdam edileceğini belirtti. Resmi twitter hesabından yaptığı paylaşımda personel taleplerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan tarafından onaylandığını belirten Adalet Bakanı, ilanın gelmesi için acele ettiklerini belirtti. Bakanlık bünyesine alınacak 11 bin 78 personelin çok büyük bölümü Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne bağlı cezaevlerinde infaz ve koruma memuru olarak istihdam edilecek olsa da personelin bir bölümü de adliyelerde ve bakanlık merkez teşkilatı içerisinde çalışacak. Bir kaç ay içerisinde gelmesi beklenen ilan için belirlenen kadrolar: İcra katibi, infaz ve koruma memuru, zabit katibi, mübaşir ve destek personel şeklinde olacak. Önümüzdeki süreçte gelecek ilan metniyle birlikte atanmayı Adalet Bakanlığına atanmayı düşünen arkadaşlarımız için 2023 yılı icra katibi maaşlarını açıklamak istedik.
İcra Katibi Nasıl Olunur?
İlan metninde belirtilen şartları sağlayan ve 2023 Kamu Personeli Seçme Sınavına katılarak 70 puan almayı başaran bütün adaylar icra katibi olabilmektedir. Her bir komisyon için ilan edilen pozisyon sayısının 20 katı arasında yer almak şartı olduğu bilinmelidir. Örneğin, bir komisyon için 25 kişilik icra katibi alım ilanı olduğunu varsayalım, böyle bir durumda uygulama sınavına katılan ve en yüksek puandan başlanarak ilk 500 aday arasına girmeye hak kazanan kişiler uygulama sınavına katılacaktır. Uygulama sınavına 500’üncü sırada katılmaya hak kazanan adayın puanı 78,2 olması durumunda, bu puandan daha düşük puanı olan adaylar uygulama sınava katılamayacaktır. Uygulama sınavında başarılı olan adaylar içerisinde, ilan edilen pozisyon sayısının 3 katı kadar aday da sözlü sınava katılmaya hak kazanacaktır. Sözlü sınavdan sonra da icra katibi olmaya hak kazananlar açıklanacaktır. Lisans mezunları için KPSSP3, önlisans mezunları için KPSSP93 ve ortaöğretim mezunları içinde KPSSP94 puan türü kullanılacaktır. Yapılacak olan sınavın son başvuru tarihi itibariyle 35 yaşını bitirmemiş olmak şartı da ilan metninde yer alacaktır.
Örgün eğitim yoluyla verilen bilgisayar ya da daktilografi dersini başarı ile tamamladığına ilişkin belge veya Millî Eğitim Bakanlığınca onaylı ya da kamu kurum ve kuruluşlarınca düzenlenen kurslardan alınmış daktilo veya bilgisayar sertifikası (Örgün eğitim veren fakülte veya yüksekokulların bilgisayar bölümü, adalet meslek yüksekokulları, meslek yüksekokullarının adalet bölümü, adalet önlisans programı, adalet meslek lisesi veya diğer lise ya da dengi okulların ticaret veya bilgisayar bölümlerinden mezun olanlardan daktilo veya bilgisayar sertifikası istenmeyecektir.) ile birlikte sınav birimi olarak belirlenen ilgili adalet komisyon başkanlıklarına veya sınav evrakının ilgili sınav birimine gönderilmesi için herhangi bir adalet komisyonu başkanlığına müracaat edeceklerdir.
Adaylardan, merkezi sınavda aldıkları puana göre en yüksek puandan başlayarak her bir adalet komisyonu için ilan edilen pozisyon toplamının 20 katı kadarı, uygulama sınavına girmeye hak kazanacaktır. Buna göre yapılan sıralamada, son sıradakilerle aynı puana sahip olanlar da uygulama sınavına girebilecektir.
Adaylardan, uygulama sınavından en az bir hafta önce Bakanlık internet sitesinde ilan edilecek yazılı metinler arasından, sınav sırasında her bir grup için komisyon tarafından çekilecek kura sonucu belirlenen metinden daktilo veya bilgisayarla; verilen metne sadık kalınmak ve anlam bütünlüğü korunmak suretiyle, kelime ve cümle tekrarına yer vermeden ve yanlış yazılan kelime sayısı toplam yazılan kelime sayısının yüzde kırkından fazla olmayacak şekilde üç dakikada en az doksan kelime yazanlar, uygulama sınavında başarılı olmuş sayılacaklardır.
Uygulama sınavında başarılı olanlardan, sınav birimince doğru olarak kabul edilen kelime sayısı esas alınmak kaydıyla, en fazla doğru kelime yazan adaydan başlanarak tercih edilen adalet komisyonu için ilan edilen pozisyon toplamının üç katı kadar aday sözlü sınava çağrılacaktır. Buna göre oluşturulan sıralamada, son sıradakilerle aynı sayıda doğru kelime yazanlar da sözlü sınava girebileceklerdir.
İcra Katipleri Nerelerde Çalışır?
İcra katipleri, Adalet Bakanlığı bünyesinde çalışmaktadır. Bakanlık bünyesine alınan icra katipleri sözleşmeli personel olarak bakanlığa bağlı icra müdürlüklerinde görev yapmaktadır. Katipler, icra işlemlerinin yürütülmesi için hukuki yazışmalarda, kalem işlerinde, arşiv ve dosyalama işlerinde, duruşmalarda, tutanak tutma ve düzenlenmesinde ve sekreterlik işlerinde çalışmaktadır. İcralara ilişkin parasal işlemlerinden de katipler sorumludur.
İcra Katibi Maaşları Ne Kadar?
İcra Katibi Maaşları 2023’de Ne Kadardır?
Memur maaşlarına 2023 ocak ayı itibariyle %10,7 oranında yapılan zamla birlikte kamuda çalışanların maaşlarında gözle görülür bir artış olmuştur. Bu durum Adalet Bakanlığı bünyesinde çalışan sözleşmeli icra katiplerinin maaşlarında da etkisini göstermiştir. Her ne kadar yaptıkları iş ve yaşadıkları stres noktasında çok yeterli görülmese de icra katibi maaşları 2023 yılı Ocak-Temmuz döneminde şöyledir:
- Lise mezunu yeni başlayan sözleşmeli icra katibi maaşı: 13.475 TL.
- Önlisans mezunu yeni başlayan sözleşmeli zabit katibi maaşı: 13.497 TL
- Lisans mezunu yeni başlayan sözleşmeli zabit katibi maaşı: 13.514 TL
- İcra katipleri bu maaşların yanı sıra 500 ila 700 TL arasında yolluk parası almaktadır.
2023 yılı temmuz ayı itibariyle bütün memurlara gelecek olan maaş zamları, zabit katiplerinin maaşlarına da arttıracaktır. Temmuz ayında memurlara gelecek zam oranının %8 ile %10 arasında olacağını düşünürsek, icra katiplerinin ” 2023 yılı Temmuz-Aralık döneminde alacakları maaş 3.800 – 3.900 TL ” arasında olacaktır.
İcra katibi kimler olabilir?
Üniversitelerin ön lisans ve lisans programlarından mezun olmaları ve KPSS’den 70 üzeri bir puan alma şartı bulunur. Noter katipliği için ise en az lise mezunu olmak yeterlidir.
İcra memuruyum 11.600 lira maaş alıyorum 4 yıllık kadroluyum