İİBF ve SBF Mezunları İdari Yargı Hakimi Olabilir Mi?
Üniversitelerin İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler, Siyasal Bilgiler fakültesi mezunları idari yargı hakimi olabilir mi? Çalışmamızda.
Üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF), Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF), İşletme ya da İktisat Fakülteleri bölümlerinden mezun olan adaylar hakim olabilirler mi? İİBF ve SBF Mezunları İdari Yargı Hakimi olabilirler mi? İdari Yargı Hakimliği mesleğine girişte kota uygulaması nedir? Yüzde yirmi kota nasıl uygulanır? İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF), Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) mezunu adayların İdari Yargı Hakimi olup olamayacağına dair bilgilere yer verdiğimiz çalışmamızda detayları inceleyebilirsiniz.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Mezunu Adaylar Hangi Kamu Mesleklerine Başvurabilirler?
Üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) dengi sayılan Siyasal Bilgiler Fakültesi, İşletme Fakültesi ve İktisat Fakültesi alanlarını çalışmamız boyunca İİBF başlığı altında nitelendireceğiz. Bu bağlamda üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) bölümlerinden mezun olan adaylar temel olarak iki tip kamu kadrosuna yerleşmek üzere yönünü belirleyebilir. Bunlardan ilki kamu kurum ve kuruluşlarındaki memurluk kadrolarını ifade eden B Grubu kadrolar, diğer ise kamu kurumlarında kariyer olanağı sunan, ilerleme yolu açık olan A Grubu kadrolardır.
Bu kadroların her ikisi için de İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) mezunu adayların temelde izlemesi gereken ortak yol Kamu Personeli Seçme Sınavı’na katılmaktır. Ancak adayların girmek istedikleri kadroların niteliklerine göre katılmaları gereken KPSS oturumları farklılaşmaktadır.
Bu bağlamda İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) mezunu adayların kamu kurumlarında yer alan normal memurluk kadrolarına atanabilmeleri için katılmaları gereken KPSS oturumu ÖSYM tarafından gerçekleştirilen KPSS Lisans oturumudur, A Grubu kariyer mesleklere girebilmeleri içinse katılmaları gereken KPSS oturumu KPSS A Grubu oturumudur.
KPSS Lisans oturumundan aldıkları puanlarla İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) mezunu adaylar Memur, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Bilgisayar İşletmeni, Tahsildar, Veznedar vb. kadrolara girebiliyorken, KPSS A Grubu oturumunda alacakları puanlarla kamu kurumlarının Uzman Yardımcılığı, Müfettiş Yardımcılığı, Kontrolörlük gibi kariyer mesleklerine girebilirler.
Bunların yanında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) mezunu adayların KPSS oturumlarına katılmadan, doğrudan mesleklerin kendi sınavları ile girebilecekleri kadrolar da mevcuttur. Bu çalışmamızda bu mesleklerden birisi olan Hakimlik mesleğini işleyeceğiz.
Hakimlik Nedir? Kaç Çeşittir? Kimler Hangi Hakimliklere Girebilirler?
Hakimlik mesleği temelde Adli Yargı Hakimliği ve İdari Yargı Hakimliği olmak üzere iki alana ayrılmaktadır. Bu iki alanın her ikisine de Hukuk fakültelerinden mezun durumda olan adaylar girebilmektedirler. Ancak İdari Yargı Hakimliği mesleğine Hukuk fakültesi dışından adaylar da girmek imkanına sahiptirler. İşte İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) mezunu adaylar bu adaylar arasında yer almaktadırlar.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Mezunu Adaylar İdari Yargı Hakimi Olabilir Mi?
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) mezunu adaylar yazılı kısmı ÖSYM tarafından düzenlenen ve Adalet Bakanlığı’nın organize ettiği süreç içerisinde İdari Yargı Hakimliği mesleğine girme imkanına sahiptirler.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Mezunları açısından İdari Yargı Hakimliği Alımı ve Sınavına dair bilgiler almak ve sorularınızı yöneltmek adına FORUM sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.