İktisat Mezunları KPSS’de Hangi Oturumlara ve Testlere Girmelidir?
Üniversitelerin İktisat bölümlerinden mezun adayların KPSS'de hangi alanlara, testlere girmeleri gerekir? İktisat mezunları KPSS'de hangi oturumlara başvurmalıdır? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.
İktisat Mezunları KPSS’de Hangi Oturumlara ve Testlere girmelidir, KPSS B grubu sınavlarının önemi nedir, İktisat bölümü ne demektir gibi merak edilen soruların cevaplarını sizler için bu yazımızda derledik.
Üniversitelerin İktisat bölümlerinden mezun olan adayların KPSS’de hangi oturumlara girmeleri gerekir? İktisat mezunları KPSS’nin hangi oturumlarına başvurmalıdır? İktisat mezunları KPSS’de hangi testleri çözmeli? İktisat bölümü mezunları KPSS’de hangi oturumlara katılmalıdırlar? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.
İktisat – Ekonomi Bölümü Nedir?
İktisat ya da Ekonomi bölümü üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ile bu fakültenin dengi fakültelerde bulunan, mikro ve makro alanda ekonomi teorisini, iktisat düşünce ve doktrinler tarihini, ülke ve dünya ekonomisini, güncel iktisadi gelişmeleri, ekonomi politikasını ez cümle iktisadi olan her şeyi inceleyen ve öğrencilerine aktaran lisans programıdır.
Üniversitelerin bu bölümünden mezun olan adaylardan, kamu kurumlarında yer alan memuriyetlere atanmak isteyenler için öncelikli aşama Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS aşamasıdır. Bunun istisnası olan bazı kadrolar olmakla birlikte, çoğu kamu kurumu kadrosuna atanmak için ön koşul adayların KPSS’nin memuriyetin grubuna göre gerekli puanları almasıdır.
KPSS’nin grupları, adayların kamu kurumlarında atanmak istedikleri kadroların niteliğine göre farklılık göstermektedir. Bu bağlamda karşımıza iki tip kamu kurumu kadrosu ve dolayısıyla iki tip KPSS oturumu çıkmaktadır.
Kamu kurumlarında yer alan b grubu kadrolar için adaylar KPSS B olarak nitelendirilen sınavlara, a grubu kariyer meslek olarak nitelendirilen kadrolar içinse KPSS A Grubu olarak nitelendirilen sınavlara katılmalıdırlar.
Bu ayrımı daha net bir biçimde anlayabilmek için KPSS A Grubu ve B Grubu’nun ne demek olduğuna detaylarıyla değindiğimiz ve aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızı incelemeniz faydalı olacaktır;
İktisat / Ekonomi Bölümü Mezunu Adaylar İçin KPSS B Grubu Sınavlarının Önemi Nedir?
Üniversitelerin iktisat / ekonomi bölümlerinden mezun olan adaylar eğer ki kamu kurumlarında yer alan düz memurluk olarak ifade edebileceğiniz b grubu kadrolara atanmak isterlerse adayların KPSS Lisans oturumuna katılmaları gerekli ve yeterlidir. Ancak adayların b grubu kadroları tercih ederken kullanacakları puanı elde etmek için katılacakları KPSS Lisans sınavının yapıldığı yıl önem arz etmektedir. ÖSYM’nin tek yıl çift yıl ayrımı olarak nitelendirebileceğimiz bu ayrıma göre adayların KPSS lisans oturumuna sadece çift yıllarda katılması durumunda alacakları puanı b grubu atamalarda kullanmaları mümkündür. Aksi halde adayların b grubu memuriyet için tercih ve başvuru yapma dolayısıyla atanma imkanı olmayacaktır.
Bu konuyu daha iyi anlamanız için ÖSYM’nin Kamu Personeli Seçme Sınavları’nda uyguladığı tek yıl – çift yıl ayrımını anlattığımız çalışmamıza aşağıda yer verdiğimiz yönlendirme yardımıyla ulaşabilirsiniz;
İktisat / Ekonomi Mezunu Adaylar KPSS’de Hangi Oturumlara Katılmalıdır? İktisat / Ekonomi Mezunları KPSS’de Hangi Testleri Çözmelidir?
Yukarıda değindiğimiz üzere İktisat / Ekonomi mezunu adayların b grubu düz memurluk kadrolarına girebilmeleri için iki yılda bir düzenlenen KPSS Lisans oturumuna katılmaları gereklidir ancak bu yıl kısıtı KPSS A Grubu sınavlarına katılım için gerek görülmemiştir. Adaylar KPSS A Grubu oturumuna katılacakları yıl aynı zamanda KPSS Lisans oturumuna da katılmak zorundadır. Çünkü İktisat / Ekonomi mezunu adayların KPSS A Grubu puan türlerinin hesaplanması için Lisans oturumundaki testlerin de ağırlığı bulunmaktadır. Ancak adayların KPSS A grubu puanlarının hesaplanması ve bu puanları kullanabilmeleri için sınava tek yıl ya da çift yılda girmesinin herhangi bir önemi bulunmamaktadır.
İktisat / Ekonomi B Grubu KPSS oturumları;
KPSS Lisans oturumu: İktisat / Ekonomi mezunu adayların b grubu kadroları tercih edebilmesi için çift yıllarda katılmaları gereken oturumdur.
İktisat / Ekonomi A Grubu KPSS oturumları;
İktisat / Ekonomi mezunu adayların kamu kurumlarında yer alan a grubu mesleklere atanabilmeleri için her yıl gerçekleştirilen KPSS Lisans oturumunun yanında KPSS A Grubu oturumuna katılmaları gerekmektedir. Adayların a grubu için bu sınavlara hangi yılda katıldıklarının bir önemi yoktur. Ancak eğer ki adaylar KPSS A Grubu oturumuna çift yılda başvurmuş ise aynı yılda girecekleri KPSS Lisans oturumu ile elde edecekleri b grubu puanlarını b grubu alımlarında da kullanabilirler. Yani aynı anda hem a grubu hem de b grubu için geçerliliği olan puanları aynı anda elde etmiş olurlar.
KPSS A grubu Sınavı oturumları aşağıdaki şekilde yapılmaktadır;
Cumartesi Sabah KPSS A Grubu oturumu;
- Çalışma Ekonomisi Testi
- Kamu Yönetimi Testi
- Uluslararası İlişkiler Testi
Cumartesi Öğleden Sonra KPSS A Grubu oturumu;
- Hukuk Testi
- İktisat Testi
- Maliye Testi
Pazar Sabah KPSS A Grubu oturumu;
- Muhasebe Testi
- İşletme Testi
- İstatistik Testi
Üniversitelerin İktisat / Ekonomi bölümlerinden mezun olan adayların aslen kendilerini alakadar eden sınav oturumları cumartesi öğleden sonra oturumu olarak gözükmektedir. Adayların bu oturumda çözecekleri üç test ile bir çok puan türleri hesaplanacaktır ve bir hayli imkanları olacaktır. Adaylar yalnızca bu oturuma girebilirler ya da diğer iki oturumdan birini ya da her ikisini seçerek sınava katılım sağlayabilirler.
Ancak KPSS A Grubu sonrası alım süreçlerini düşündüğümüzde son yıllarda alımlarda ciddi bir düşüş söz konusudur. Adaylar bu yönüyle bazı puan türlerinin hesaplanmamasına yol açacak şekilde oturum elemesi yaparlarsa bazı Kurumlar için alabilecekleri puan türlerinden de feragat etmiş olurlar. Özellikle çoğu Kurumun kariyer meslekler için belirlemiş olduğu puan türleri Pazar sabah oturumunda yer alan Muhasebe ve bazı durumlarda İşletme testini de içeren puan türleridir. Adaylar o nedenle en kötü ihtimalle ikinci ve üçüncü oturuma katılarak şanslarını arttırma yoluna gidebilirler.
İlk oturumda yer alan Çalışma Ekonomisi testi ile de özellikle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu kariyer mesleklerine girişte gerekli puan türleri elde edilebilmektedir. Bu puanların bazı durumlarda diğer iki oturumdan elde edilecek alternatif puan türleri bulunsa da adayların şanslarını maksimize etmek için, imkanları varsa üç oturuma da katılmalarını öneriyoruz.
Bu durumu daha iyi değerlendirebilmek için KPSS puan türlerini incelemeniz faydanıza olacaktır. Hangi puan türünün hangi testleri içerdiğini görebileceğiniz çalışmamıza aşağıda yer alan yönlendirme yardımıyla ulaşabilirsiniz;
Reklamları azaltmasını tavsiye ediyorum, yazıları okumakta zorlanıyoruz.