İlahiyat Mezunları Din Kültürü Öğretmeni Olabilir Mi?
İlahiyat Mezunları Din Kültürü Öğretmeni Olabilir Mi? Nasıl Olur? İlahiyat Fakültesinden mezun olan bir kişi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni olabilir mi? İlahiyat meunları neden Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni olamaz?
İlahiyat Mezunları Din Kültürü Öğretmeni Olabilir Mi?
Ülkemizde oldukça fazla olan ilahiyat mezunları din kültürü öğretmeni olabilir mi sorusuna yanıt verdiğimiz yazımızda tüm bilgilerimizi sizlerle paylaştık. Peki ilahiyat mezunları nasıl din kültürü öğretmeni olabilir, gelin birlikte bakalım…
Türkiye’nin her şehrinde ve pek çok ilçesinde imam hatip liseleri bulunur. Farklı türlerdeki ve farklı adlardaki imam hatip liselerinden binlerce öğrenci mezun olmaktadır. Bu öğrenciler üniversiteye geçişte İlahiyat Fakültesi gibi bağlı bölümleri seçerse ek puanların sahibi olurlar. kamu haber
Bu nedenle çok sayıdaki imam hatipli öğrenci bağlı üniversiteleri tercih etmektedir. Ancak üniversitelerden mezun olduktan sonra hayat gerçekleri ve işsizlik sorunları ile karşılaşır. Bu nedenle her türlü seçeneği düşünür. Özellikle ilahiyat mezunlarının tercih ettiği mesleklerin başında öğretmenlik gelir. Üstelik kendi alanlarına yakın olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği de cezbedicidir. Peki İlahiyat mezunları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni olabilir mi? Nasıl olur?
İlahiyat Kazanmak İçin YKS’de Kaç Net Gerekir?
İlahiyat Mezunları Din Kültürü Öğretmeni Nasıl Olur?
Dünyada milyonlarca Müslüman bulunur. Türkiye nüfusunun neredeyse tamamına yakını İslam inancına bağlıdır. Bu nedenle Müslümanlık, İslamla ilgili her türlü konuya büyük önem verilir. Üniversitelerde de İslam inancına ilişkin çalışmaların yapıldığı bölümler olunur.
Özellikle de İlahiyat Fakültelerindeki binlerce öğrenci bu konularda eğitim alır ve mezuniyet sonrasında hayata atılır. Bazı kişiler Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesindeki kadrolara geçmeye çalışırken bazıları da Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde öğretmenlik yapmak ister. Geçmişte adaylar formasyon alarak din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olabiliyordu. Ancak daha sonra bu uygulamadan vazgeçildi.
Danıştay’da görülen bir dava bu soruya verilen cevabı değiştirdi. 2014 yılında bir din kültürü öğretmeni Danıştay’a dava açarak ilahiyat fakültesi mezunlarının din kültürü öğretmeni olarak atanmasının iptal edilmesini istedi. Danıştay da itirazı inceledi ve hukuk devleti ile eşitlik ilkelerine aykırılık tespit edip atama ve düzenlemenin yürütülmesini durdurdu.
Daha sonra da Milli Eğitim Bakanlığı Danıştay’ın verdiği bu karara itiraz etti. Ancak Danıştay itirazı reddetti ve karar kesinleşmiş oldu. Böylece Talim Terbiye Kurulu atamalarla ilgili bu konuda değişiklik yaptı.
İlahiyat Mezunları Din Kültürü Öğretmeni Olamaz
Danıştay’ın kararı sonrasında İlahiyat Fakültesinden mezun olan kişilerin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni olması imkansız hale geldi. İlahiyat mezunları günümüzde yalnızca meslek dersleriyle ilgili öğretmenlik görevi üstlenebilir. Ancak din kültürü öğretmenliği yapamaz.
İlahiyat mezunlarına din kültürü öğretmeni olmak için geçtiğimiz yıllarda hak tanındığında 50 bine yakın kişi başvuru yapmıştı. Yaklaşık 15 bin ilahiyat mezununun ataması yapılmıştı. Danıştay kararı sonrasında bu kişilerin geleceği merak konusu oldu. Meslekten mi atılacaklardı, yoksa görevlerine devam mı edecekleri kimse bilmiyordu. Daha sonra hükümet kişilerin haklarının korunacağına ve görevlerinin devam edeceğine dair resmi açıklama yaptı.
İlahiyat Mezunları DGS İle Hangi Bölümlere Girebilir?
İlahiyat din kültürü öğretmenliği nasıl olunur?
üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olma şartı bulunmaktadır.
Sonmez