İmalat Mühendisi Maaşları Ne Kadar Oldu?
İmalat mühendisi maaşları ne kadar oldu? Özel sektörde imalat mühendisleri ne kadar kazanıyor? Devlette imalat mühendisi maaşı ne kadar?
İmalat mühendisi hakkında hemen hemen her şeyi ele aldığımız yazımızda nasıl imalat mühendisi olabilirsinizin cevabını sizler için yanıtladık. Ayrıca çalışma koşulları ve imalat mühendisinin maaşlarını da en güncel haliyle yazımızda bulabilirsiniz.
İmalat mühendisleri soyut halde bulunan ve tasarlanmış olan şeyleri kaliteli, hızlı ve maliyetini düşürerek somut hale dönüştüren ve tasarımın tasarlama aşamasından ürün ortaya çıkana kadar tüm süreçte görev alabilen mühendislerdir.
NASIL İMALAT MÜHENDİSİ OLUNUR?
İmalat mühendisi olmak isteyen bir kişi imalat mühendisliği veya buna benzer olan mühendislik bölümlerinden birini bitirmiş olmalıdır. Mezun olduktan sonra mesleğe başlayabilmek için ise meslek adayının izleyeceği yollar özel sektörde mi kamuda mı çalışacağına göre değişiklik gösterir.
Özel sektörde çalışmayı düşünen imalat mühendisi adayının özel sektördeki bu alanda faaliyet gösteren firmalara cv bırakarak onların ilanlarını takip ederek ve bu ilanlara başvuru yaparak işe alınmayı beklemesi gerekir. Kamuda imalat mühendisi veya mühendis kadrosuna yerleşebilmek için ise adayın KPSS’ye girmiş ve yeterli puan almış olması gerekmektedir. Alınan puan ile ya merkezi atamalardaki kadrolara ya da açıktan yapılan alımlara başvuru yaparak puan yetmesi durumunda yerleştirilmeyi beklemelidir.
İMALAT MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?
Bu konuda kamu ve özel sektör olarak ikiye ayrılmaktadır. Kamuda imalat mühendisi veya mühendis kadrosunda çalışan bireyler genellikle her kamu görevlisi gibi haftalık 40 saatlik mesaiye sahiptirler. Genellikle masa başı bir iş yaptıkları söylenebilir ve özlük hakları da iyi denecek durumdadır.
Özel sektörde ise çalışma saatleri ve şartları kamuya kıyasla çok iyi durumda değildir. Hem çalışma saatleri daha uzun, haftalık 60 saat civarındadır hem de kamudaki hakların birçoğu özel sektörde bulunmamaktadır. İş olarak yine görece rahat bir iş yapılıyor olsa da maaş noktasında da arada farkların bulunması özel sektördeki koşulları biraz daha olumsuz kılmaktadır. Tabi ki bu söylediklerimiz dışında kalabilecek firmalar, şirketler de bulunabilmektedir.
İMALAT MÜHENDİSİ MAAŞLARI KAMUDA NE KADAR OLDU?
İmalat mühendisi veya makine mühendisi fark etmeksizin kamuda genellikle tüm mühendis grupları mühendis unvanı ile çalışmaktadırlar ve maaşları da şöyle listelenebilir.
Yeni başlayan Mühendis Maaşı: 13.500-16.750 Türk Lirası
Bu listede mühendislerin net ele geçen maaşları görülmektedir. Brüt olarak bir mühendisin maaşı bu listedekine kıyas ile 1500 TL dolaylarında daha yüksektir fakat gelir vergisi, sağlık primi vb. kesintiler ile net olarak ele geçen maaşlar aşağı yukarı bu civarlardadır.
Ayrıca listedeki maaşlar aralık olarak verilmiştir çünkü çalışılan kurumdaki ek ödenekler, BES kesintisi, aile yardımı, AGİ gibi nedenler ile maaşlarda aşağı ve yukarı yönlü kişiye bağlı bazı değişiklikler olabilmektedir ve genel haliyle devletteki mühendis maaşları bu şekildedir ve yeni başlayan imalat mühendisi maaşı 13.500-16.600 TL olmuştur diyebiliriz.
İkinci altı ay yani temmuz zamlı imalat mühendisi maaşı ise brüt olarak yaklaşık 400-500 TL artacaktır fakat gelir vergisi dilimi değişeceği için net de ele geçen ek rakam 100-200 TL ya olacaktır ya olmayacaktır.
ÖZEL SEKTÖR İMALAT MÜHENDİSİ MAAŞLARI NE KADAR?
Özel sektörde çalışan her lisans mezunu gibi imalat mühendisleri de özellikle başlangıç seviyesinde asgari ücret ve civarı rakamlar ile gelir elde etmeye başlarlar. İmalat mühendisleri de 8506TL 9200 TL arasında bir maaş ile işe başlamaktadırlar. Tabi ki bu durumda çalışılabilecek firmaya ve işe girecek imalat mühendisinin donanımına bağlı olsa da ülkemizde genel olarak rakamlar bu civarlardadır.
İmalat mühendisi nerede çalışır?
Başta otomotiv, uçak, beyaz eşya, tarım veya makine imalat sektörü, elektronik malzeme ve demir çelik olmak üzere pek çok sektörde çalışabilirler.