İşçi Sigortasız Çalışmayı İsteyebilir Mi? İşveren Sorumlu Olur Mu?
İşçi kendisi sigortasız çalışmayı isteyebilir mi? İşçi sigortasız çalışmayı isterse işveren sorumluluktan kurtulur mu? Bu durumun cezası var mı? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz.
Ülkemiz Sosyal Güvenlik mevzuatına göre işçi sigortasız çalışmayı talep edebilir mi? İşçi sigortasız çalışmak isterse işveren bunu kabul edebilir mi? İşçi sigortasız çalışmayı isterse işverenin sorumluluğu nedir? İşçi sigorta yapılmasını istemezse cezası nedir? Kaç Türk Lirasıdır? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz.
SGK Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası Ne Kadar? Nasıl Hesaplanır?
İşçi Sigortasız Çalışmayı İsteyebilir Mi? Sosyal Güvenlik Hakkından Vazgeçilebilir Mi?
Ülkemiz sosyal güvenlik sistemi en üst düzenleme olarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda kendisine temel hak ve hürriyetler bağlamında yer bulmuştur. 1982 Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 60. madde hükmü aynen şu şekildedir;
“Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet bu güvenliği sağlayacak tedbirleri alır ve teşkilatı kurar.”
Bu hükümde yer alan herkes ibaresi önemlidir. Devlet burada hiçbir ayrım gözetmeksizin herkesi sosyal güvenlik şemsiyesi altında tanımlamıştır. Bu da sosyal güvenliğin bir hak olduğu kadar bir yükümlülük de olduğunu anlatan bir tanımlamadır. Bu bağlamda değerlendirebileceğimiz işçinin sosyal güvenlik hakkından vazgeçmesi hususu, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun istisna tuttuğu kişiler dışında herkesin sigortalı olmayı gerektirecek bir iş yapmaya başladığında, sigortalı olması gerektiği kaidesine göre değerlendirildiğinde, imkansızdır.
Yani bir işçi, bir işverene ben sigortasız olarak çalışmak istiyorum, sigortalı olma hakkımdan feragat ediyorum diyemez. Dese dahi işveren bunu kabul edemez. Sözleşme yaparak bunu belirtseler dahi işveren bunun sorumluluğundan kurtulamaz. kamu haber
İşçinin Sigortasız Çalışmak İstiyorum Teklifini Kabul Eden İşverenin Sorumlulukları Nelerdir?
Bir işçinin sigortasız çalışma isteğini kabul eden bir işveren, o işçinin sigortasız olarak çalıştığına dair yapılacak fiili tespitler ya da kayıt ve belge incelemeleri sonucunda yapılacak tespitlere göre Sosyal Güvenlik Denetmenleri veya SGK Müfettişlerinin tutanak ve raporlarına istinaden 5510 sayılı Kanunun ceza hükümleri ile karşı karşıya kalacaktır. Bu cezalar sigortasız işçi çalıştırmaya dair cezalar olacaktır. Yani işçi sigortasız çalışmayı kendisinin istediğini ikrar etse dahi işveren ceza sorumluluğundan kurtulamayacaktır ve kayıt dışı işçi çalıştırmaya dair tüm cezalardan sorumlu olacaktır.
İşverenin bu şekilde çalıştırdığı işçi sayısına ve bu işçilerin çalıştıkları süreye bağlı olarak da karşı karşıya kalacağı idari para cezası katlanarak artacaktır. İşverenin sigortasız işçi çalıştırdığına dair tespit yalnızca SGK’nın denetim ve kontrol ile görevli personeli tarafından değil, kolluk kuvvetleri, diğer kurumların denetim personelleri tarafından da tespit edilerek Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilebilir. İşveren yine benzer şekilde idari para cezaları ile karşı karşıya kalacaktır ve işçinin böyle bir talebi olduğuna dair savunması hiçbir şekilde kabul edilmeyecektir.
İşverenin sigortasız işçi çalıştırmasına dair 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda düzenlenen idari para cezalarını aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızda tüm detaylarıyla inceleyebilirsiniz,
Sigortasız İşçi Çalıştıranı İhbar Edene Para Ödülü Veriliyor Mu?
İşverenlerin, işçilerin talebi ne doğrultuda olursa olsun sigortasız biçimde hiç kimseyi işyerlerinde çalıştırmamaları kayıt dışı istihdam açısından önemli olduğu kadar iş kazası gibi bir ihtimalde de oldukça önemlidir. Çünkü muhtemel bir iş kazası durumunda, eğer iş kazası geçiren kişinin sigortası yapılmamışsa, işverenin bu husustaki sorumluluğu daha fazla olmaktadır. Bu yüzden işverenlerin iş kazası ihtimallerini de değerlendirerek herkesi sigortalı olarak Kuruma bildirmesi herkesten evvel kendilerini korumaları adına önem kazanmaktadır.
İş kazası incelemelerine dair detaylı bilgilere aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızda erişebilirsiniz;
Sigorta istemeden çalışmak konusunda daha detaylı bilgiler almak ve sorularınızı sormak için FORUM sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Sigortasız çalışan işçi ne yapmalı?
çalıştığı süre içinde Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerine yazılı olarak şikâyette bulunabilir.
Slm oncelikle iki iste calismaktayim meslegim garson ikinci işim ise apt man gorevlisi yani kapici 2010 yilindan beri calismaktayim ne sigorta ne maas alabildim ssg ya dava actim elimde onlarin yaptigi is sozlesmesi var sahitlerimde var mahkeme cok surermi simdiden tesekkurler