İstanbul'da Deprem Riski Düşük ve Yüksek İlçeler
Ülkemizin deprem riski taşıyan şehirlerinden bir tanesi İstanbul'dur. 15 milyonu aşan nüfusu ile İstanbul'da yaşanacak olan olası bir depremin etkileri çok büyük boyutlara ulaşabilir. Bu durum İstanbul'da yaşayanlar kadar ülkemizin tamamında da endişelere sebep olmaktadır. Biz de bu yazımızda İstanbul'da deprem riski düşük ve yüksek olan ilçeleri listelemek istedik…
Ülkemizin kalbi, ekonomimizin dinamizmi, uluslararası stratejik öneme sahip ilimiz olan İstanbul deprem riski taşıyan bir ildir. Genç ve dinamik fay hatları üzerinde bulunan İstanbul ili, 1. ve 2. derece deprem riski taşıyan iller arasında yer almaktadır. İstanbul’un 1. ve 2. derece deprem riski taşıyan iller arasında yer alıyor olması her ilçesinde deprem riskinin aynı seviyede olduğu anlamına gelmemelidir. Bazı ilçelerin fay hatları üzerinde bulunması ve ilçelerdeki toprak türlerinin birbirinden farklı olması deprem risklerinin bazı ilçelerde yüksek, bazı ilçelerde ise düşük olmasını sağlamaktadır. Biz de 15 milyon nüfusu aşan İstanbul’un ilçelerine ait deprem haritasını ortaya koymak istedik.
Türkiye Deprem Tehlike Haritası Güncellendi
1996 yılında hazırlanan Türkiye deprem tehlike haritası 18 Mart 2018 tarih ve 30364 sayılı mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Yeni harita 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir. AFAD’ın koordinasyonunda ODTÜ, Boğaziçi, Akdeniz, Çukurova, Sakarya Üniversiteleri ve Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ile birlikte hazırlanan yeni haritayla, risk değerlendirmesi sadece fay hattına göre değil, zemin yapısı da göz önünde bulundurularak yeniden oluşturulmuştur. Yeni haritada, bir önceki haritadan farklı olarak deprem bölgeleri yerine en büyük yer ivmesi değerleri gösterilmiş ve “deprem bölgesi” kavramı ortadan kaldırılmıştır.
Yeni harita en güncel deprem kaynak parametreleri, deprem katalogları ve yeni nesil matematiksel modeller dikkate alınarak çok daha fazla ve ayrıntılı veriyle hazırlanmıştır.
İstanbul’un Anadolu Yakası Avrupa Yakasından Daha Güvenli
Bu haritadaki veriler dikkate alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul’un Anadolu Yakasının, Avrupa Yakasına göre daha güvenli olduğunu açıkladı.Bakanlık yetkilileri tarafında yapılan açıklamada: İstanbul’da 1106,25 hektarlık alan riskli alan olarak ilan edildi. İstanbul’un Avrupa Yakasındaki çarpık kentleşme olgusu İstanbul’da olası deprem olması durumunda bu yakadaki hasar ve can kaybının yüksek olması sonucunu ortaya çıkarabilecektir. Ümit ediyoruz ki İstanbul’da olası bir depremin etkilerinin en hafife indirilmesi için yetkililer tarafından alınması gereken bütün tedbirler yerine getirilir.
İstanbul’da Deprem Riski Yüksek Olan İlçeler
İstanbul’da olası bir deprem durumunda en çok hasar görecek yerleri deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan şu şekilde açıklamıştır : “Cankurtaran’dan başlayıp Ayasofya’ya, oradan Süleymaniye’ye, oradan Fatih’e, Edirnekapı’ya, oradan Küçükçekmece ve Büyükçekmece göllerinin kuzey kıyısına bir çizgi çekin ve bu çizginin güneyindeki yerler depremde en çok hasar ve en çok yıkım görecek yerlerdir.”
- Zeytinburnu Ayamama Deresi,
- Ataköy’ün bulunduğu kesimler,
- Florya (batısındaki heyelan alanları) Küçükçekmece kıyıları,
- Küçükçekmece Gölü’nün doğusundaki Nakkaşdere alüvyonları,
- Azaplı yöresi (Altınşehir’in alçak kesimleri),
- Ispartakule (Alibey Yarımadası’nın batı kısımları),
- Kanarya (Firuzköy kıyıları),
- Esenkent,
- Avcılar (Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizi’ne bakan kıyıları),
- Ambarlı
- Haramidere.
İstanbul’da Deprem Riski Düşük Olan İlçeler
Olası bir deprem olması durumunda en güvenilir ilçe Şile olarak tespit edilmiştir. Deprem riskli düşük diğer İstanbul ilçeleri şunlardır:
- Şile,
- Çatalca,
- Çekmeköy,
- Arnavutköy,
- Beşiktaş.
İstanbul’da Deprem Riski Orta Olan İlçeler
- Beşiktaş,
- Ortaköy Dereboyu,
- İstinye çukuru,
- Tarabya çukuru,
- Üsküdar çukuru,
- Beylerbeyi çukuru,
- Küçüksu çukuru,
- Paşabahçe-Beykoz çukuru,
- Çayırbaşı çukuru,
- Karaköy, Tophane,
- Salıpazarı,
- Ortaköy (dolgu olan kesimleri),
- Eyüp,
- Alibeyköy,
- Sütlüce,
- Balat,
- Kasımpaşa,
- Güngören’in sahil kesimi,
- Kadıköy (Kurbağalıdere),
- Moda (denize bakan kısmı),
- Küçükyalı,
- Kartal (Rahmanlar bölümü),
- Tuzla (dere kısmı),
- Dilovası,
- Eminönü (Cankurtaran, Şehzadebaşı, Fatih, Çarşamba, Edirnekapı’nın güneyinde kalan kısım),
- Topkapı,
- Bakırköy,
- Bahçelievler,
- Merter,
- Şirinevler (bir kısmı),
- Halkalı,
- Nakkaşdere,
- Esenkent,
- Ömerli,
- Büyükçekmece,
- Tepecik (Tepecik, Akören ve Pomak’ın güney kısmı),
- Selimpaşa,
- Silivri,
- Çanta,
- Gümüşyaka,
- Kavaklı,
- Yakuplu,
- Esenyurt,
- Avcılar,
- Ambarlı,
- Firuzköy,
- Küçükçekmece,
- Florya,
- Yeşilköy,
- Ataköy,
- Zeytinburnu.