İstatistik Mezunları
İstatistik bölümü son yıllarda mezun sayısı yıldan yıla artan bölümlerin başında gelmektedir. Üniversite sınavına sayısal puan türünden hazırlanan adayların tercih ettikleri bölümlerden biri de istatistik bölümüdür. Peki, istatistik bölümü mezunları ne iş yapmaktadır? İstatistik mezunları kamu ve özel sektörde nerelerde çalışılır? İşte detaylar…
İstatistik Mezunları
İstatistik mezunları pek çok alan ve sektörde iş bulma olanaklarına sahip bir bölümdür. Önemi gün geçtikçe artan bölüm hakkında hemen hemen her şeyin olduğu yazımızla sizleri baş başa bırakalım…
Endüstriyel ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle birlikte önemi artan bölümlerin başında istatistik bölümü gelmektedir. Sonuç odaklı herhangi bir veri için kullanılan girdilerle elde edilen çıktıların sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesine olanak sağlayan istatistik bilimi, bir çok alanda ve sektörde kullanılmaya başlamıştır. Bu durum istatistik mezunlarının çalışma alanlarını arttırmış ve bölüme ilgi duyanların sayısının da artmasını sağlamıştır. Peki, bu alanlar nelerdir? İstatistik mezunları ne iş yapmaktadır? Mezunlar kamu ve özel sektörde nerelerde çalışmaktadır?
İstatistik Nedir?
İstatistik bölümü hakkında bilgi vermeden önce istatistik kavramını açıklamak gerekir. İstatistik; belirli bir alanda veya konu da verileri toplama, ayrıştırma, çözümleme ve bu verileri tasnif ederek yorumlamaya yarayan bilimdir. İstatistik, sayısal verilerdeki gerçeği ortaya çıkaran, belirsizliklerle uğraşan, örnekleme yapan, ilişkileri çözümlemeye yarayan, öngörü yapan ve belirsiz ortamda karar almaya yarayan bilgi üretme sistemidir.
Hacettepe Üniversitesi resmi sitesinde yapılan tanıma göre; İstatistik, kendi varlıkları dışında hiçbir anlam taşımayan saf gerçeklerden karar verme sürecinde kullanılabilecek derecede geçerli, güvenilir, doğru, ilgili, tasarruflu, sonuca götürücü benzeri nitelik taşıyan kaliteli bilgi edinme sürecinde kullanılan her türlü teknik ve bu tekniklerin manalı sırada uygulanmasına yardımcı olan metodolojidir. İstatistik gerek iktisat biliminin gerekse de matematik biliminin alt dalıdır.
İstatistik Bölümü ve Dersleri Nelerdir?
İstatistik bölümü; matematiksel kuram ve yöntemlerin kullanıldığı Yöneylem Araştırması, Risk Analizleri, Aktüerya Bilimleri, Kalite Yönetimi, Bilgisayar Bilimleri ve istatistik Bilgi Sistemleri gibi teknik alanlardaki bilgiler ile sosyal ve idari bilimlere ait temel bilgilerin öğrencilere aktarıldığı bölümdür. İstatistik bölümüne ait anabilim dalları; Uygulamalı İstatistik, İstatistik Teorisi, Yöneylem Araştırması, Risk Analizi, Olasılık Teorisi ve Olasılık Süreçleri ve İstatistiksel Bilgi Sistemleridir. İstatistik bölümüne ait başlıca dersler şunlardır:
- Olasılık ve İstatistik
- Bilgisayar Programlama
- Matematik
- Lineer Cebir
- İstatistik Teorisi
- İstatistik Laboratuvarı
- Doğrusal Programlama
- Örnekleme
- Zaman Serileri Analizi
- Sayısal Analiz
- Çok Değişkenli İstatistik Dağılımlar ve Sonuç Çıkarım
- Ölçü ve Olasılık Teorisi
- Veri Analizi
İstatistik Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
İstatistik mezunları bir çok alanda çalışabilecek durumda olmalarına karşın; ülkemizde hak ettikleri çalışma imkanını yeterince yakalayamamış bölüm mezunlarının başında gelmektedir.
Kamu kurum ve kuruluşların büyük bölümünde istatistik verileri tutulmasına rağmen; bu işin yaptırıldığı kişiler genel olarak programcı kadrosunda bulunan kişilerdir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) uzmanlarının dahi çoğunun başka bölüm mezunlarından alınması, bölüm mezunlarının istihdam edilmeleri konusundaki yetersizliği ortaya koymaktadır.
İstatistik bölümü mezunlarına yer verilen başlıca kamu kurum ve kuruluşları; Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Ticaret Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR), Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Elektrik Üretim-İletim A.Ş. (TEAŞ), Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ), Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Türk Standartlar Enstitüsü (TSE) sayılabilir.
Bu kurum ve kuruluşlarda farklı kadro ve pozisyonlarda istatistik mezunları istihdam edilmektedir. Belediyelere de istatistik mezunları çalışabilmektedir. Özellikle belediyelerin su ve doğalgaz idarelerinde mezunlara yer verilmektedir.
İstatistik mezunları özel sektörde ise farklı kadro ve pozisyonlarda çalışabilmektedir. Bankacılık, finans, borsa, aktüerya ve sigortacılık sektörleri en fazla iş imkanı buldukları sektörlerdir. Bilgisayar programcılığı, veri madenciliği, lojistik, farklı sektörlerde hizmet veren firmalarda, bilişim sektöründe ve sosyal medya alanında da istihdam edilmektedir. Bir siyasi parti veya anket şirketinde de istatistik mezunlarına yer verilmektedir.
Veri depolaması ve bu verilerin yorumlanmasına ihtiyaç duyulan her sektörde çalışabilecek durumda olan istatistik mezunları, bu sektörlerin ancak belli bir bölümünde iş bulabilmektedir. Bölümü tercih etmeyi düşünen arkadaşlarımızın bu durumu da göz önünde bulundurmaları tavsiye ederek yazımızı sonlandıralım.
gazi üniden mezun oldum iş bulamadım. memur oldum. krum içi yükselme olunca istatistikçi olacağım hedefim bu umarım sınav açılır