İstatistikçi Maaşları Ne Kadar?
İstatistikçi Maaşları Ne Kadar? İstatikçi Ne İş Yapar? İstatikçi Görevleri İstatikçi Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri Özel Sektörde ve Devlette İstatikçi Maaşları Ne Kadar Oldu?
İstatistikçi maaşları ne kadar diye hep merak edilmiştir. Bizde sizlere merak ettiğiniz istatistikçiler hakkında bilgiler verdik.
Türkiye’de ve dünyada pek bilinmeyen alanlardan biri istatistik alanıdır. Bu alanda görev yapan kişilere istatikçi denir. Hem devlette hem de özel sektörde iş imkanı bulabilen bu kişiler ve yaptıkları işle ilgili pek çok soru sorulur. Özellikle de istatikçilerin devlette ve özel sektörde ne kadar maaş aldıkları merak edilir.
Maliye Bakanlığı ve GİB’e Naklen Geçiş Nasıl Olur?
İstatistikçi Nedir? Ne Demek? Kimdir?
Fransızca kökenli olan bu kelimenin orijinal hali “statistique” şeklindedir. Sonuca ulaşmak için eldeki veriler yöntemli toplamak ve sayı olarak belirtme işini yapan kişilere ve bu alanda çalışan kişilere istatikçi denir. Matematiğin alt dalı olan istatisik alanında çalışan kişiler teorik ve uygulamalı faaliyetlerle çalışır. Devlette ve özel sektörde çalışabilen bu uzmanlar eldeki bilgilerle belirli bir sonuca ulaşabilir. Kısacası sonuca ulaşmak için hesaplamalar yapan, big data değerlendiren, veri işleyen kişilerdir.
İstatistikçi Ne İş Yapar? İstatistikçi Görevleri
Matematik biliminden, teknolojiden hatta yapay zekadan faydalanarak çalışan bu kişilerin pek çok görev ve sorumluluğu bulunur. Örneğin personeller Tarımsal faaliyetlerdeki artış-azalış, endüstriyel üretim, nüfus ve göç hareketliliği gibi konuları inceleyebilir. Tercihiniyap ailesi olarak bu görevleri, yapılabilecek işleri sizler için inceledik;
- Verileri toplar. Verileri inceler.
- Veri incelemede istatistiksel yöntemlerden faydalanır.
- Teknolojik araçları aktif olarak kullanır.
- Yapılan incelemeleri rapor haline getirir.
- Grafikleri ve tabloları kullanır.
- İstenilen görev kapsamında sayısal veriler toplar.
- Sorun tespiti, çözüm önerisi ve geleceğe yönelik tahminler hazırlar.
- Sosyal bilimler, mühendislik, matematik vb. alanlarda görev yapabilir.
İstatistikçi Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri
Personeller kendilerine ait bir ofis ortamında, çalışma masasında çalışabilirler. Bilgisayar, telefon, yazıcı, yapay zeka gibi teknolojik araç ve uygulamalara erişimleri vardır. Çalışma saatleri de devlette ve özel sektörde benzerdir. Devlette 08.30-17.30 arası çalışmak mümkünken özel sektörde 09.00-18.00 şeklindedir. Ancak her iki sektörde de fazla mesai durumu söz konusudur.
İstatistikçi Maaşları Ne Kadar?
İstatikçi olarak çalışan kişilerin ne kadar maaş aldığı merak edilir. Özel sektörde ve devlette maaş miktarları farklı olabilmektedir. Devlette daha düzenli bir ücret seyri varken özelde ise maaşlar arasındaki makas daha açıktır.
SGK Görevde Yükselme Uzmanlık Sınavı İlanı
Özel Sektörde İstatistikçi Maaşları
Özel sektörde maaşlar başlangıçta devlete kıyasla daha düşüktür. Meslek ve pozisyon fark etmeksizin genellikle yeni başlayan personele asgari ücret düzeyinde aylık verilir. Özel sektörde istatikçi maaşları en düşük 8 bin 506 TL civarındadır. Deneyim, başarı, tecrübe, program ve yabancı dil bilgisi arttıkça maaşlar da 9-10 bin TL seviyesine kadar çıkabilir. Sektör ortalaması ise 9 bin TL seviyesindedir.
Devlette İstatistikçi Maaşları
Kamuda teknik hizmetler sınıfında yer alan personeller ek 3600 göstergenin çıkmasını beklemektedir. Bu sayede emeklilik haklarının da artmasını talep ederler. Memurluğa ilk girdiklerinde 8/1 derecesinde olan kamu personelleri ek tazminattan da faydalanabilir. Maaşlarını aile ve çocuk durumu, sigorta ve BES kesintisi, derece ve kıdem ile hizmet yılı doğrudan belirler.
8/1 derecesinde mesleğe yeni başlayan istatikçi maaşları 16 bin 700 TL seviyesindedir.
İstatistik uzmanı ne iş yapar?
Firmanın dönemsel performans verilerini analiz eden ve bu analizler üzerinden rapor ve sunum hazırlayan, prim kazanımları tespitinde hesaplamalar yapan kişidir.
istatik ?