İstifa Eden Memur Göreve Geri Dönebilir Mi?
İstifa Eden Memur Göreve Geri Dönebilir Mi? Nasıl Döner? İstifa Etmiş Sayılan Memur Göreve Nasıl Döner? İstifa Eden Veya İstifa Etmiş Sayılan Memurun Göreve Dönmesi Mümkün Mü?
İstifa eden memur göreve geri dönebilir mi, istifa eden memur göreve nasıl geri döner hakkında pek çok kişi araştırmakta yapmaktadır. Bizlerde sizlere bu konu hakkında merak edilenleri cevapladık.
Devlet memurlarının istifa etme hakkı bulunur. Kamu personeli, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamına uyarak veya uymadan istifa edebilir. Bazı durumlarda da memur istifa etmemiş olsa bile memurluktan çekilmiş sayılabilirler. Memurluktan ayrılan, istifa eden, çekilmiş sayılan kişiler bazı durumlarda geri memuriyete dönmek isteyebilir. Bazı durumlarda belirli şartların taşınması durumunda bu mümkün olabilirken bazen de hiçbir şekilde dönmeleri mümkün olmaz. Peki istifa eden memur göreve dönebilir mi? İstifa eden memur görevine nasıl döner?
Kariyer Kapısı KPSS A Grubu ve B Grubu Alımları Nasıl Yapılacak?
İstifa Eden Memur Görevine Geri Dönebilir Mi?
Memurlar, çalıştıkları kurumlara yazılı başvuru yaparak istifa etme talebinde bulunabilirler. İstifaları kabul edilen memur görevini bırakır. Ancak kabul edilmeme durumu da olabilir. Eğer memurun istifa talebi kabul edilmezse, talebi kabul edilene veya yerine biri gelene kadar göreve devam etmektedir. Talebi kabul edilmez ve yerine birinin gelmesi 1 aydan fazla sürerse memur üstüne haber vererek görevinden ayrılabilir. Personelin görevden ayrılma talebi önemli bir mazerete dayanıyorsa, üstlerine haber vermesi durumunda 1 ay beklemeden de görevini bırakması söz konusu olabilir.
Memur görevini devredecek ve teslim edecekse tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra görevi bırakması söz konusu olabilir. Olağanüstü hal, seferberlik ve savaş durumları varsa veya afet durumu söz konusu ise memur da bunların yaşandığı bölgelerde çalışıyorsa istifası kabul edildiğinde, yerine gelen memur başladığında görevi bırakabilir. kamu haber
Memurluktan usule uygun istifa eden personel en az 6 yıl geçmeden, bu usullere aykırı istifa edenlerse en az 1 yıl geçmeden memuriyete dönemez. Üstelik devir, teslim sorumluluğuna uymadan görevden usulune aykırı istifa edenler de en az 3 yıl geçmeden memurluğa dönemez. Ayrıca OHAL uygulanan yerlerde görev yaparken usulüne uygun olmadan istifa edenler de memuriyete dönememektedir.
İstifa eden memur, göreve geri dönmek istediğinde yukarıda belirttiğimiz bekleme sürelerine uymalıdır. Ayrıca atanacakları sınıfta boş kadro varsa, bu kadro için şartları taşıyorlarsa memurluktan istifa etme ikiden fazla olamaz. Atanma talebinin de kurum tarafından uygun görülmesi, açıktan atama şekline uyarak atama gerçekleşmesi gerekir.
İstifa Eden Memur Göreve Geri Dönebilir Mi? Nasıl Döner?
Talebi olup olmadığına bakılmadan memurun istifa etmiş sayılacağı haller 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilir. İzin verilmeden, kurumun kabul edeceği bir mazereti olmayan, göreve 10 gün gitmeyen memur istifa etmiş sayılmaktadır. Bir mazeret uyarınca ücretsiz izin kullanırken, mazeret ortadan kalkarsa ve 10 gün göreve gidilmezse yine memur istifa etmiş sayılmaktadır. Farklı nedenlerle ücretsiz izin kullanan, ücretsiz izin süresi bittiğinde de göreve dönmeyen memur yine istifa etmiş olur. Başka konumdaki göreve atama emrinin alındığı tarihten sonra 15 gün içinde oraya gidip göreve başlamadığı için kendisine verilen ücretsiz 10 günlük izin bittikten sonra mazeretini belgelemezse ve göreve başlamazsa istifa etmiş sayılmaktadır. Memurun mesleğine ait hizmetlerde eğitilmesi, yetiştirilmesi, bilgilerini artırması, staj yapması için kurumun açtığı sınavlara, yarışmalara katılıp başarılı olan memur burs da kazanıp yurt dışına gidebilir. Yurt dışında izin verilen sürede eğitimini tamamladıktan sonra iznin bittiği gibi görevine dönmeyen memur da istifa etmiş sayılmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti Devletinde binlerce memur istihdam edilmektedir. Bu memurların istifa durumları merak edilir. Göreve dönebilirler mi, nasıl ve ne zaman dönebilirler araştırılır. Memurluktan istifa etmiş sayılan kişiler en az 1 yıl geçmeden görevlerine geri dönemezler. Ayrıca görevin devri, devir ve teslim yükümlülüğü bulunan memur istifa etmiş sayıldığında en az 3 yıl geçmeden memuriyete dönmek için başvuru yapamazlar. Son olarak OHAL, savaş, felaket, afet durumlarında görev yaparken istifa eden memurlarsa hiçbir şekilde, hiçbir zaman görevlerine geri dönememektedir.
Müstafi Nedir? Müstafi Sayılmak Ne Demek?
Devlet memuru kaç kez istifa edebilir?
Devlet memuru 3 kez istifa edebilir ve 2 kez görevine geri dönebilir.