Jeoloji Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?
Jeoloji mühendisi nedir? Ne iş yapar? Nasıl Jeoloji mühendisi olunur? Jeoloji mühendisi görevleri nelerdir? Jeoloji mühendisi çalışma şartları ve saatleri nasıldır?
Jeoloji Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?
Jeoloji hepinizin bildiği gibi yer bilimi demektir. Mühendislik ise zorlu eğitim sürecini başarıyla tamamlayanların kazandığı bir unvandır. Jeoloji mühendisliği de edinilmiş bilgiler dahilinde ve bilimin ışığında yerkabuğunun hem yüzeyini hem de alt katmanlarını incelen kişi demektir.
Üniversite bölümü tercih etmeden veya üniversitede bir bölümü bitirdikten sonra bireyler hangi işleri yapabileceklerini, hangi sektörlerde çalışabileceklerini araştırırlar.
Bu bireylerin yönelecekleri alanı anlamaya yönelik bir araştırmadır ve gereklidir de. Bu gereklilikten dolayı bizler tercihiniyap olarak sizlere meslekler hakkında derleyebildiğimiz bilgileri derleyerek fikir vermesi için sitemizde yayımlıyoruz. Bu yazımız ise jeoloji mühendisi mesleği hakkındaki genel bilgileri içeriyor.
JEOLOJİ MÜHENDİSİ NEDİR?
Yeryüzünün ilk oluştuğu tarihten günümüze kadar geçirdiği süreçte gerçekleşen yapı değişimlerini inceleyen, yerkabuğunun hem yüzeyinde hem de yer altında araştırmalar yapan mühendisler jeoloji mühendisleridir. Jeoloji mühendisi nedir sorusunun cevabını biraz daha açmak için görevlerine bakmak yerinde olacaktır.
JEOLOJİ MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR? JEOLOJİ MÜHENDİSİ GÖREVLERİ NELERDİR?
Jeoloji mühendisleri yukarıda bahsettiğimiz üzere yerkabuğunun oluşumuna, şu anki durumuna yönelik olarak araştırmalar, çalışmalar yürüten bir mesleği icra etmektedir. Bu araştırmaları ve çalışmaları yürütürken sorumluluk aldığı jeoloji mühendisliği görevleri temel olarak şu şekildedir:
- Yeraltı ve yerüstü maden, petrol, doğalgaz gibi doğal zenginliklerin birikimi ve dağılımı ve bunların oluşmasına neden olan etkenleri incelemek
- Yeryüzü ile ilgili jeolojik haritalandırma çalışmaları yapmak
- Deprem, sel, erozyon gibi doğal afet durumlarının nedenlerini araştırmak ve bunların yıkımlarını engellemeye yönelik çalışmalar yapmak
- Fosillerden alınan örneklerin kimyasal olarak incelemelerini yapmak
- Özellikle jeotermal kaynakların oluşumuna ve nasıl etkin kullanılacağına yönelik çalışmalar yaparak bunları kullanımına yönelik altyapı oluşturmak
- Çalışılan kurum veya kuruluşun talepleri doğrultusunda istenilen işe göre proje üretmek ve bu projenin eksiksiz ve doğru bir biçimde ilerlemesini sağlamak amacıyla süreci yönetmek ve denetlemek
- Kendisine bağlı olarak çalışan birimlerin denetimini ve yönetimini yapmak
JEOLOJİ MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR? NASIL JEOLOJİ MÜHENDİSİ OLARAK ÇALIŞILIR?
Jeoloji mühendisi olmak isteyen bireylerin izlemesi gereken yöntemlerin başında jeoloji mühendisliği bölümünü veya bunun türevi, benzeri bölümü bitirmesi gelmektedir. Bu lisans programı olarak bitirilmesi gereken bölümdür. Bunun dışında lisansüstü eğitimde de başka bir lisans programı mezunu olarak başvurabilme hakkınız olması halinde XXX üzerine bu tip bir öğrenim görerek Jeoloji mühendisi olarak çalışma hakkını özel sektörde firmanın inisiyatifi ile kazanabilirsiniz.
Tabi ki bir yerden mezun olmak o mesleği yapmaya yetmeyeceği için jeoloji mühendisi olmak isteyen birey özel sektörde mi yoksa kamuda mı hizmet vermek istediğine karar verdikten sonra buna yönelik olarak çalışmalıdır.
Çünkü jeoloji mühendisi olarak kamuda çalışmak isteyen bir birey KPSS yani kamu personeli seçme sınavına girmeli, yeterli bir puan alarak açılacak ilanları, atamaları beklemeli ve bunlara başvuru, tercih yapmalıdır.
Özel sektörde jeoloji mühendisi olmak isteyen bireyin işi bazı noktalarda daha kolay bazı noktalarda ise daha zordur. Evet KPSS gibi bir sınava girmek gerekmemektedir fakat özel sektörün rekabetçi ortamı ile paralel olarak yeterli bir donanıma sahip olmak (özellikle alanına hakim olmak), muhtemelen iyi seviyede dil bilmek ve özel sektör için açılan ilanları takip ederek bunlara başvuru yapıp işe girmeyi beklemek jeoloji mühendisi olarak özel sektörde çalışmayı düşünenlerin izleyeceği en temel yol olarak görülebilir.
JEOLOJİ MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE ÇALIŞMA SAATLERİ NASILDIR?
Jeoloji mühendisleri çalışma ortamı olarak proje üretirken, araştırma yaparken bir ofis, büro ortamında çalışmaktadır ama meslekleri gereği sahaya da çıkarlar. Tabi ki bu durum jeoloji mühendisliğini hem mental hem de bedenen yorucu kılabilmektedir.
Üzerinde çalışılan projenin durumuna bağlı olarak jeoloji mühendislerinin mesai saatleri hakkında da net bir şey söylemek zordur çünkü proje sırasında sahada da bulunmak gerekli olabildiğinden çalışmanın durumuna göre mesai saatleri uzayabilmekte veya kısalabilmektedir.
Yeni başlayan seviyesinde bir jeoloji mühendisi için özel sektörde çalışmak bireyi maddi ve manevi olarak yeterli oranda tatmin etmemekle birlikte ilerleyen yıllarda kazanılan deneyim, edinilen donanım sayesinde daha iyi çalışma şartlarına sahip olunabilmektedir. Kamuda ise biraz daha iyi şartlarda başlandığı söylenebilir.
Merak ettikleriniz için yazımızın altındaki yorum kısmını ya da üyeleri ve yöneticileri aracılığı ile sorularınıza cevap bulabileceğiniz forum sayfalarımızı kullanabilirsiniz.