Kamu Denetçiliği Kurumu Uzman Yardımcılığı Maaşı
2023 yılında ikinci dönemi için ilana çıkan Kamu Denetçiliği Kurumu Uzman Yardımcılığı Mesleğine nasıl girilir? Meslekte adayları bekleyen hususlar neler? 2023 yılı Kamu Denetçiliği Uzman Yardımcılığı Maaşı Ne Kadar?
Kamu Denetçiliği Kurumu;
Kamu Denetçiliği Kurumu 2010 Anayasa Değişikliği referandumu sonrasında hayatımıza girmiş kurumlardandır. OMBUDSMANLIK sisteminin temel işleme mantığı, kamuya dair şikayetçi olunan, memnun olunmayan durumlarda bu yakınmalar hakkında araştırma yapılması ve tavsiyeler üretilmesi için halkın ulaşabildiği temel şikayet mercii olmasında yatar.
Kamu İhale Kurumu Uzman Yardımcılığı Maaşı Ne Kadar?
Bu talepleri alan Kurum personeli vasıtası ile şikayetçi olunan konuları araştırır, soruşturur ve uzmanlar ile uzman yardımcılarının raporları doğrultusunda muhataplara öneri kararlarında bulunur. Bu kararlar bağlayıcı nitelikte değil, tavsiye niteliğindedir. Ancak özellikle Kanunilik olma anlamında öneriler ciddiye alınması gereken önerilerdir.
Uzman Yardımcıları ve Uzmanlar tam da bu noktada önem kazanmaktadır. Çünkü bu süreçlerin işleyişinde araştırma ve soruşturmaları yapmak bu meslek mensuplarına düşer.
Henüz yeni sayılabilecek Kurumlardan olan Kamu Denetçiliği Kurumu 2023 yılı itibariyle ikinci dönem Uzman Yardımcılarını alacak. Peki bu mesleğe girmek isteyen adaylar ne yapmalı? Hangi aşamalar geçilerek Kamu Denetçiliği Kurumu Uzman Yardımcısı olunur, önce buna bir göz atalım;
Kamu Denetçiliği Kurumu Uzman Yardımcılığı Mesleği’ne Giriş;
Kurum ilk dönem Uzman Yardımcılarının alımı için Yazılı sınav ve ardından sözlü sınav gerçekleştirmişti. Yazılı sınavı ÖSYM yapmıştı. Ancak ikinci dönem alımı için yalnızca sözlü sınav gerçekleştirilecek ve bunu da Kamu Denetçiliği Kurumu yapacak.
Eski sistemde verilmiş olan ilk dönem ilanında birden çok puan isteyen Kurum bu kez sadece Kamu Yönetimi ağırlıklı ve Uluslararası İlişkiler ağırlıklı iki puan türü belirlemiş ve yelpazeyi dar tutmuştur.
Sınava mesleğe alınacak aday sayısının 4 katı kadar aday; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu ise KPSS P33 ve KPSS P38 puan türleriyle, Hukuk Fakültesi mezunu ise KPSS P4 puan türüyle başvuru yapabilecek. Başvuru için en düşük puan koşulu ise 70 puan.
Kamu Denetçiliği Kurumu Uzman Yardımcılığı Sözlü Sınavı temel mülakat ölçütlerinin yanında aşağıdaki Alan Bilgisi konularını da ölçecek şekilde yapılacak;
Bu konulardan sözlü sınava girecek ve başarılı sayılacak mesleğe alınmak üzere duyrulmuş sayıda aday Kamu Denetçiliği Kurumu Uzman Yardımcısı olmaya hak kazanacak.
Kamu Denetçiliği Kurumu Uzman Yardımcılığı Maaşı
Kurumun kariyer meslek mensubu olan Uzman Yardımcıları 2023 yılı itibariyle yaklaşık 16100 TL almaktadırlar. Uzman olarak görev yapanlar içinse bu rakam 2023 yılı itibariyle yaklaşık olarak 16950 TL’dir. Ayrıca Merkez Uzmanı olduklarından 3600 ek gösterge ile görev yapmaktadırlar.
Devlette Kamu Kurumlarında En Yüksek Maaş Veren Kurumlar Hangileridir?
Kamu Denetçiliği sınavına kimler başvurabilir?
Vatandaşlar başta olmak üzere, çocuklar, engelliler gibi toplumdaki hassas gruplar, mülteciler, ülkemizde geçici olarak ikamet edenler, turistler, dernek ve şirket gibi tüzel kişiler başvurabilir