Kamu Kurum Avukatları Vekalet Ücretleri 2020 Ne Kadar?
Kamu kurum ve kuruluşlarında avukat olarak çalışanların 2020 yılı vekalet ücreti ne kadardır? Devlette avukat olan kişiler kazandıkları davaların sonucu olarak yıl sonunda ne kadar vekalet ücreti alırlar? Vekalet ücreti üst sınırı ne kadar alınmaktadır? Bütün kurumlarda vekalet ücreti doldurulabiliyor mu? Kamu avukatları vekalet ücretleri hakkında detayları yazımız devamında görebilirsiniz.
Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen avukatlar, çalıştıkları kurum ve kuruluşlara açılan davaları kazandıkları takdirde vekalet ücreti almaktadır. Vekalet ücreti, ilgili kamu kurum ve kuruluşuna açılan dava sayısına ve bu davaların kazanılma oranına göre değişiklik göstermektedir. Daha az davaya bakılan ve daha az davanın kazanıldığı kurumlarda vekalet ücreti doldurulmamaktadır. Kamu Haber
Vekalet Ücreti Nedir?
Vekalet ücreti, resmi vekalet ücreti ve akdi vekalet ücreti olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Resmi vekalet ücreti, bir davada davayı kaybeden taraf aleyhine davayı kazanan taraf lehine davada kazandığı miktarla orantılı olarak hükmedilen tutardır. Resmi vekalet ücreti, avukatlık asgari ücret tarifesinin 3. kısmında yer alan oranlar nispetinde belirlenmektedir. İcra dosyalarında ise takip çıkış dosyası üzerinden hesaplanan ve borçlu tarafa yükletilen ücrettir. Akdi vekalet ücreti ise, vekil avukat ile müvekkil arasında sözleşme ile belirlenen miktardır. Bu ücreti ödemekle yükümlü olan taraf, işi avukata veren müvekkildir. Eğer vekil ile müvekkil arasında bir ücret sözleşmesi yoksa avukatlık kanununun 164. maddesi gereğince, avukatlık işi niteliği ve avukatın ücret ve mesaisi dikkate alınarak dava değerinin %10’u ile %20’si arasında belirlenir. Sözleşme ile kararlaştırılacak avukatlık ücreti, kanun gereği en fazla dava değerinin %25’i kadar olabilir. Resmi vekalet ücretini ödeme yükümlülüğü karşı tarafta iken, akdi vekalet ücretini ödeme yükümlüsü ise müvekkildir.
Kamu kurum ve kuruluşlarında avukat olarak çalışanların kazandıkları davalar için aldıkları vekalet ücreti, resmi vekalet ücretidir. Kamu kurum ve kuruluşlarında avukat olarak çalışan kişilere, kazandıkları davalar üzerinden ilgili kurum tarafından toplu şekilde vekalet ücreti ödenmektedir. Yıl sonlarında toplu şekilde yapılan bu ödemeler belli bir üst sınırın üzerine çıkmamaktadır.
Kamu Avukatları Vekalet Ücreti Nasıl Hesaplanır?
Kamu (Devlet) kurum ve kuruluşlarında avukat olarak çalışanların 2020 yılında alacakları vekalet ücretinin üst sınırı bulunmaktadır. Her yıl değişmekte olan bu ücret belirlenirken, 20.000 gösterge rakamı ile hesaplama dönemindeki memurların aylık maaş katsayısı çarpılmaktadır. Memurların aylık maaş katsayıları 6 aylık dönemlerde değişmesi nedeniyle ortaya çıkan iki farklı memur maaş katsayısı 20.000 ile çarpıldıktan sonra 6 ile çarpılacaktır. İki ayrı dönem için bulunan bu iki ayrı sonucun toplamı vekalet ücretinin üst sınırı oluşturacaktır.
Kurum Avukatları 2020 Vekalet Ücreti Üst Sınırı Ne Kadardır?
Kamu avukatlarına ödenecek vekalet ücreti, yılın ilk yarısı ve ikinci yarısında belirlenen memurların aylık maaş katsayısı esas alınarak hesaplanmaktadır. Yılın ikinci yarısında memur maaş aylık katsayılarının ne kadar olacağı tam olarak bilinemeyeceğinden yapmış olduğumuz ilk hesaplama 2020 ocak ayı memur maaş aylık katsayısı esas alınarak yapılmıştır. Bu hesaplamaya göre, 2020 yılı için vekalet ücretinin üst sınırı brüt olarak 35.054 TL olarak belirlenirken, bu rakamın 18.000 TL’lik kısmi için hesaplanacak gelir vergisi kesintisi 2.700 TL ve kalan 17.054 TL’lik kısmı içinde hesaplanacak gelir vergisi kesintisi 3.410 TL’dir. Dolayısıyla, gelir vergisi kesintilerini çıkardığımızda kamu avukatlarının vekalet ücretlerinin üst sınırı 28.944 TL olarak belirlenecektir. Hesaplamayı bir de temmuz dönemi memur maaş katsayısının tahmini değişimine göre yapacak olursak;
- 2020 Ocak – Haziran dönemi için : (0,146061 x 20.000 x 6) = 17.527 TL
- 2020 Temmuz – Aralık dönemi için : (0,153364 x 20.000 x 6 ) = 18.404 TL (Memurlara yapılacak maaş zammı %5 alınmıştır.)
- 2020 Brüt vekalet ücreti = 17.527 + 18.404 = 35.931 TL
- 2020 Net vekalet ücreti = 29.645 TL olacaktır.
Iyi günler kamu avukatlarının bahsedilen vekalet ücretleri prime esas kazanca dahil midir yoksa yalnızca gelir vergisi mı kesilir