Kamuda Bilgisayar Mühendisleri Ne İş Yapar
Kamuda Çalışan Bilgisayar Mühendisleri Nasıl Değerlendirilir?
Bir Bilgisayar Mühendisi Neden Kamuyu Seçer
Üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği ve Matematik Bilgisayar bölümlerinden mezun olan arkadaşların mezun olduktan sonra kendilerine sordukları soru olarak e şimdi ne yapacağız sorusu aslında en kolay yoldan kamuda bilgisayar mühendisi olarak çalışmak olacaktır. Çünkü üniversitede gördüğünüz onca Bilgisayar Mühendisliği alan bilgilerinin hiç birine ihtiyaç duymadan KPSS ile kamuda iş imkanı bulmanız pek doğaldır. Ancak işin asıl kısmı bundan sonra başlıyor şöyleki 4 yıl üniversite kampüsünde hiç eğlenmeden sürekli lab dersleriyle uğraşan birisi bunların hepsini bir kenara bırakıp bir eğitim bilimleri ya da iibf mezunları gibi tarih coğrafya ve vatandaşlık soruların yanı sıra matematik ve türkçe soruları çözerek devletin KPSS B grubu olarak adlandırdığı teknik hizmetler sınıfına geçebiliyorsunuz. Bakanlık merkez teşkilatında veya taşrasında çalıştığınızda yapacağınız işlemler 4 ana başlık altında toplanabilir. Bunlar Sistem, Network, Veritabanı ve Yazılım bölümlerini oluşturmaktadır. Ancak günüzmüz siber savaşlarının yoğunlaşmasıya bunlara bir de Bilgi Güvenliği eklemiştir. Şu an kamu kuruluşlarının gözde bölümünü oluşturmaktadır. Ancak kamuya atamalar KPSS A, KPSS B, Sözleşmeli Mühendis ve Bilişim Uzmanı adı başlığı altında alınmaktadır. Bunların herbirini açıklamak gerekirse KPSS A kadrolara atanan Bilgisayar Mühendisi arkadaşlar genelde yönetim işleriyle uğraşıp uzmanlık tezi yazmaktadırlar, KPSS B kadrolarına atanan arkadaşlar ise teknik sınıfta olup işin adındanda anlaşılacağı üzere teknik kısımlarıyla uğraşmaktadır, sözleşmeli yani kadro karşılığı alım yapan kurumlar KİT başlığını oluşturmakda normal memur özlük hakklarında her yıl sözleşme imzalayıp yıllık izinlerini o yıl içinde kullanmak zorunda olmak gibi ince farklardan başka fazla bir fark bulunmamaktadır KPSS B kadrosundaki mühendis arkadaşlarla son olarak aslında işin en özde kısmı olan Bilişim Uzmanı kadroları ise tamamen sözleşmeli olup iş bitiminde işinize son verebilirler ancak şu an kamuda en yüksek maaşı aldıkları için baya gözde durumdadırlar. kamu haber
Bilgisayar Mühendisliği Kazanmak İçin YKS’de Kaç Net Gerekir?
Kendini Geliştirme Fırsatı
İşin bu kısmı işe tamamen amirinize bağlı olup şansınız varsa Bilgisayar Mühendisi olur aksi halde diğer bölümden gelen kişilerin çok uçuk kaçık fantezilerini yapmakla sizleri uğraştırabilirler. İşin özün aslıda kamu kuruluşları aldıkları elemanlara iş yaptırmak yerine sadece işin başınca bir kontrollür görevi vermeyi tercih ediyorlar. Bahsettiğim bu durum hemen hemen bütün kamu kuruluşlarında uygulanmaktadır. Hal böyle olunca aslında devlette gelişmek şöyle bir dursun aksine üniversiteden mezun olduğunuz durumdan daha da geriyie gitme şanısını mevcuttur.
Yapacakları İş
Bilgisayar Mühendisleri genel olarak Bilgi İşlem Dairesi Başkanlıklarında görevlendirilmektedirler. Bu dairelerde sistem kısmına atıldığınızda mesai yapıp mesai almama şansını çok yüksek olup sitem çökmelerinde en sıkıntı yaşayan bölümlerin başında gelmektedir. Network Bölümünde olanlar biraz daha şanslılar genelikle CİSCO’ nun switchleriyle uğraşıp arada sırada check pointler konfigure işlemleriyle uğraşıyorlar ancak bu bölümde de taşra teşkilatlarıyla çok haşır neşir olma durumuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Veritabanı Bölümüne gelecek olursak en riskli kısmı diyeyim çünkü bir veritabanı bozukluğuyla aylarca uğraşmanız gerekebilir üstüne çalıştığınız kurumda ORACLE veritabanı sistemi kullanıyorsa iş baya zorlarşıyor. Son olarak bence kamuda çalışacaksanız Yazılım Bölümünü seçmenizi tavsiye ederim çünkü bütün sistemlerin eksiksiz bir şekilde çalışmasından sonra işinizin başlaması ve yazılım işlerinin büyük çoğunluğunu dışardan hizmet alımlarıyla yapıldığını için baya bir artı sağlamaktadır.
Bigisayar Mühendislerinin 2023′ de Aldıkları Maaş
KPSS A kadrolarında uzman yardımcısı bir bilgisayar mühendisi yaklaşık olarak 16.205 tl
KPSS B kadrolarında mühendis kadrosunda bir bilgisayar mühendisi yaklaşık olarak 17000 tl
Kadro Karşılığı mühendis kadrosunda bir bilgisayar mühendisi yaklaşık olarak 19000 tl
Bilşim Uzmanı kadrosunda bir bilgisayar mühendisi yakşalık olarak 3850 x 2, 3850 x 3 ve 3850 x 4 alabiliyorkar ki 4 katına kadar maaş alan Bilişim Uzmanları kamuda en yüksek maaş alanları oluşturmakdırlar.
Bilgisayar Mühendisi Maaşları Ne Kadar Oldu?
Mesleki Tatminlik
Bilgisayar Mühendisliğini çocukluğunuz hayali olarak seçmişseniz sizin kamuda işiniz olmadığı bu bölümü seçecek arkadaşların maseyi kalmak istemeyenlerin, aşırı iş yoğunluğundan hoşlanmayan ve kadro güvencesinden hoşlanan arkadaşların seçmelerini tavsiye ederim.
Bilgisayar mühendisleri hangi odaya bağlı?
24 Mart 2012’deki EMO 43. Olağan Genel Kurulu ve 2 Haziran 2012’deki TMMOB 42. Olağan Genel Kurulunda alınan kararla Bilgisayar Mühendisleri Odası kurulmuş, Bilgisayar Mühendisleri Odası resmi tüzelkişiliğini kazanmıştır.
Sayfa o kadar yenileniyor ki konuyu okuyana kadar canım çıktı. Yarısında bıraktım.