Kan vermek orucu bozar mı? Diyaliz orucu bozar mı?
Ramazan ayı içerisinde milyonlarca Müslüman oruç tutmaktadır. Ve Müslümanlar tuttukları orucu bozan şeyleri araştırmaktadır. İşte o sorulardan en kritk olanları.. Kan vermek orucu bozar mı? Diyaliz orucu bozar mı? Kan aldırmak orucu bozar mı?
Milyonlarca Müslümanın beklediği “11 ayın sultanı” Ramazan Ayı yarılandı. Milyonlarca Müslüman tevbe ederek, af dileyerek, bağışlanma niyetiyle ibadetlerini yapıyor, oruçlar tutuluyor, namaz kılınıyor ve dua ediliyor. Ramazan Ayı dünyanın dört bir tarafında çoşkuyla kutlanıyor. Ramazan Ayının gelmesiyle dünyadaki milyonlarca Müslümanda tuttukları oruçlarla ilgili olarak farklı soruların cevabını araştırmaya başladı. Bunlardan belki de en merak edileni “Kan vermek orucu bozar mı?” sorusudur. www.tercihiniyap.net ailesi olarak sizin için bu soruyu cevapladık. Kan aldırmak orucu bozar mı? Kan vermek orucu bozar mı? İşte bu zorlu soruların cevabı…
Kansızlık Nedir? Kansızlık Belirtileri Nelerdir?
KAN VERMEK ORUCU BOZAR MI?
Diyanet İşleri Başkanlığı 7 gün 24 saat yılın her anı Müslümanların sordukları sorulara en doğu cevapları vermek için çalışmaktadır. “Kan vermek orucu bozar mı?” “Kan aldırmak orucu bozar mı?” soruları da Diyanet İşleri Başkanlığına soruldu. Diyanet İşleri Başkanlığı da bu konuda kritik bir açıklama yaptı. İşte o cevap..
Diyanet İşleri Başkanlığı “Ramazan ayında oruç tutarken kan vermek orucu bozmamaktır” açıklamasında bulundu. Ancak Diyanet İşleri Başkanlığının yaptığı açıklamada önemli bir detay vardı. Diyanet “kan almak orucu bozar” dedi. Diyanet İşleri Başkanlığı vücuda kan almanın, gıda alma ve beslenme anlamına geleceğini öne sürdü ve bu nedenle orucun bozulduğunu ve o gün için kaza orucu tutulması gerektiğini ifade etti. kamu haber
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) “Üç şey vardır orucu bozmaz: kan aldırmak, kusmak, ihtilam olmak.”
İşte yukarıda anlatılanlar dolayısıyla Ramazan Ayı içerisinde kan aldırmak veya vermek orucu bozmazken, kan almak orucu bozmaktadır.
DİYALİZ ORUCU BOZAR MI?
Böbrek yetmezliği hastalığından şikayetçi olan kimselerin başvurduğu en yegane tedavi yöntemi “diyaliz”dir. Diyaliz tedavisinin iki çeşidi vardır. Bunlar periton diyaliz ile hemodiyalizdir. Periton diyalizinde tedavi şu şekilde yapılır: Böbrek yetmezliği hastalığı bulunan hastanın karın boşluğuna bir sıvı verilir. Bu sıvıda hastanın kendi karın zarı kullanılır.
Hemodiyalizde ise tamamen farklı bir işlem uygulanmaktadır. Hastanın kanı bir makine yardımıyla tamamen vücudundan çıkartılır. Kan temizlenir ve bu kan hastaya geri verilir. Bu işlem hastanın kolu aracılığıyla yapılır.
Bu işlem yapılırken hastanın sağlığı esas alınır. Tedavi sırasında bazı ek maddeler vücuda eklenir. Bu ek maddelerin besin değeri vardır. Ve ağız yolu ile olmasa hastanın vücuduna bu besinler giriş yapar.
Böbrek yetmezliği şikayeti olan hastanın vücuduna hiçbir sıvı verilmeden işlem yapılırsa diyaliz sırasında oruç bozulmaz. Ancak yapılan işlemde vücuda bir besin, sıvı girişi varsa oruç bozulmaktadır.
Kan Grubu Nedir? Nasıl Öğrenilir? Nereden Öğrenilir?
Diyaliz hastalarına ne yasak?
Fazla potasyum içeren (süt, patates, muz, portakal, kurutulmuş meyveler, baklagiller, özellikle hazır meyve suları) besinlerden kaçınmalısınız.