Kaymakamlık Nedir? Başvuru Şartları Nelerdir?
Kaymakamlık Nedir? Başvuru Şartları Nelerdi?
Kaymakamlık Nedir?
Kaymakamlık nedir sorusunun cevabı; İlçe genel idaresinin başıdır. İlçede hükümeti temsil eden kaymakam, ilçe yönetiminden sorumlu olan kişi olarak karşımıza çıkmaktadır.
İktisadi ve İdari Bilimler ve Siyasal Bilgiler fakültelerinden mezun olanların en çok yapmak istedikleri meslekler kategorisinde yer alan Kaymakamlık mesleği: Nasıl bir meslektir? Yazılı ve sözlü sınavına girme şartları nelerdir? Mesleği kazananlar nasıl bir süreçle karşılaşıyor? Sorularına kısa kısa cevaplar vererek bu mesleği sizlere tanıtmak istiyoruz. Kaymakam olan arkadaşlarımızın süreci anlatan yazılarına da aşağıda ulaşabilirsiniz.
Kaymakamlık Sınavına Hazırlanırken Okunacak Kanun ve Mevzuat Listesi
Kaymakamlık Makamı
Kaymakam ilçelerde bulunan en büyük mülki idare amirdir. Arapça “vekil” anlamına gelmektir. Osmanlı sadrazamları, hükümet merkezinden ayrıldıkları zamanlarda kendilerine “vezir-i sani” vekalet ederdi ve bu vekalet müddetince onlara “KAYMAKAM PAŞA” veya sadece “KAYMAKAM” denilmekteydi. Türkiye Cumhuriyeti idari teşkilat yapısı içerisinde, ilçenin genel yönetiminden sorumlu olan, yönetimi ilçede aracısız temsil eden, ilçedeki kolluk amiri ve en yetkili kamu görevlisidir.
Kaymakam Adayı Olma Şartları Nelerdir?
Üniversitelerin, Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ile bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtdışındaki en az dört yıl süreli fakültelerden mezun olmak. Sınavın yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibariyle otuz beş yaşını doldurmamış olmak.
Yıl içinde açılabilecek muhtemel sınav için 1 Ocak 1981 ve sonrasında doğmuş olmak. Son yapılan sınav Öğrenci Seçme ve Yerleştirme merkezi ile yapılan protokol sonucu ÖSYM tarafından yapılmıştır. Bu nedenle başvurular Aday işlemleri sistemi üzerinden alınmıştır.
Başvuru şartı olarak herhangi bir KPSS puan şartı olmayıp, başvuru kabulü için belirtilen şartları taşımak, AİS’te sınav için açılan formu eksiksiz doldurmak, belirtilen sınav ücretini ilgili banka hesaplarına yatırmak şartlarıyla herkes yazılı sınava kabul edilmektedir.
Kaymakamlık Sınavı Her Yıl Oluyor Mu?
Kaymakam Adayı Olma Şartları Nelerdir?
Üniversitelerin, Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ile bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtdışındaki en az dört yıl süreli fakültelerden mezun olmak.