Kimyager Maaşları Ne Kadar?
Kimyager Maaşları Ne Kadar? Kimyager Nedir? Ne Demek? Kimdir? Kimyager Ne İş Yapar? Kimyager Görevleri Nelerdir? Kimyager Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri Devlette Ve Özel Sektörde Kimyager Ücretleri Nasıl?
Bilim insanları arasında son günlerde popüler olan dallardan biri de kimyadır. Maddelerin yapısını tüm yönleriyle ele alan kimya dalında çalışanlara kimyager denilmektedir. Peki ülkemizde de saygın olan kimyager maaşları ne kadar gelin birlikte bakalım…
Dünyadaki en saygın bilimsel çalışma alanlarının başında kimya bilimi gelmektedir. Bu alanda çalışan bilim insanlarına da kimyager denir. Fen bilimleri içerisinde yer alan bu alanda çalışma yapan kişiler devlette ve özel sektörde çalışma fırsatı bulabilmektedir. Ayrıca akademisyen olarak da görev yapmaları mümkündür. Türkiye’de binlerce kişi bu alanla ilgili sorular sormaktadır. Özellikle de maaşlar ile ilgili pek çok konu sorgulanmaktadır. Peki özel sektörde ve devlette kimyager maaşları ne kadar? Tercihiniyap ailesi olarak kimyager maaşları ile ilgili kapsamlı bir inceleme hazırladık.
Kimyager Nedir? Ne Demek? Kimyager Kimdir?
Kimya kelimesi Arapça kökenlidir. Maddelerin temel yapı, birleşim, dönüşüm, çözümleme, birleşim ve üretim yöntemlerini inceleyen bu alanda çalışan bilim insanlarına da kimyager denmektedir. Halk arasında kimyacı olarak da bilinmektedir. Bu kişler doğadaki maddelerle ilgili her türlü incelemeyi yapar. Yapılan çalışmalar insan hayatına ilaçlar, gıdalar, yemekler, tekstil, kozmetik gibi alanlarda etki yapar.
Kimyager Ne İş Yapar? Kimyager Görevleri Nelerdir?
Gıda, ilaç, kozmetik, tekstil, askeriye vb. farklı alanlarda kimyasal incelemelerde bulunulabilir.
Akademik çalışmalar yapılabilir.
İnceleme, araştırma, çalışma sonucunu raporlaştırma gibi görevleri vardır.
Laboratuvar ortamında testler yapılır.
Testlerde kullanılacak çözelti, malzeme gibi işlemler hazırlanır.
Alanıyla ilgili yeni teknikler çıkartır, yeni çalışmalar yaparak öncü rol üstlenir.
Laboratuvar ortamında yaptığı çalışmaları ofis ortamında yayınlamaya uygun hale getirir.
Özel sektörde ve devlette amirlerinin, iş verenlerinin istediği çalışmaları yapar.
Halk sağlığı adına önemli görevler üstlenir.
Ayrıca insanlık tarihi, dünya tarihi gibi farklı alanlarda çalışmalar kaydeder.
Kimyager Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri
Uzmanların çalışma şartları ve çalışma saatleri oldukça zorlu olabilmektedir. Personel genellikle laboratuvar gibi özel ve steril bir ortamda görev yaparlar. Bunun yanı sıra kendilerine ait özel ofis ortamları da vardır. Personel bilgisayar, telefon, yazıcı, deney malzemeleri, laboratuvar araçları vb. her türlü teknolojik ve teknik donanıma sahiptirler. Özel sektörde ve devlette çalışma şartları değişebilir. Devlette iş yüklerinin daha az olduğunu söylemek mümkündür.
Devlette çalışan kimyagerler sabah 08.30 ile akşam 17.30 arasında çalışırlar. Hafta sonu 2 gün izinlidirler. Ayrıca iş yükleri olağan dışı bir durum olmadığı sürece azdır. Özelde ise çalışma saatleri daha ağır olabilmektedir. Genel çalışma saatleri sabah 09.00 ile akşam 18.00 saatleri arasındadır. Haftada 1 gün izinleri vardır. İş yoğunluğu arttıkça çalışma saatleri de uzayabilmektedir.
Kimyager Maaşları Ne Kadar?
Devlette ve özel sektörde maaş politikası farklı olabilmektedir. Devlette maaşlar belirli bir standartta ve daha yüksektir. Özel sektörde ise maaş skalası daha geniş ve genelde düşüktür. Ayrıca çalışılan kurum, şirket, lokasyonda belirleyicidir. Devlette kimyager maaşları ortalama 14.960 bin TL seviyesindedir. Özel sektörde ise 12-13 bin TL civarındadır.
Devlette Kimyager Maaşı
Devlette aylıkları etkileyen birden fazla unsur vardır. Memurun çalıştığı kurum, şehir, bölge, birim önemlidir. Ayrıca personelin evli olması, çocuk sahibi olması buna bağlı olarak aile ve çocuk yardımı alıp almadığı önemlidir. Bunların dışında AGİ, sigorta ve BES kesintisi, eğitim durumu, ek tazminatlar, fazla mesai gibi unsurlar da aylıklar üzerinde etkili olabilmektedir. Son olarak derece ve kıdem ile hizmet yılı da maaşları önemli ölçüde etkiler.
Bu kapsamda devlette kimyager maaşları 14.960 bin TL civarındadır. Derece ve kıdem ile hizmet yılına göre aylık miktarı artmaktadır.
Özel Sektörde Kimyager Maaşı
Özel sektörde çalışma şartları ağır ve genellikle aylıklar düşüktür. Özelde yeni işe giren deneyimsiz personeller asgari ücret seviyesinde aylık alır. Özel sektörde kimyager maaşları en düşük 12 bin TL seviyesindedir. Deneyim, başarı, performans arttıkça ve çalışılan kuruma bağlı olarak ücretler 13-14 bin TL seviyesine yükselebilmektedir. Sektör ortalaması ise 14-15 bin TL seviyesindedir. Yine şirketin sağladığı yemek, yol desteği, AGİ, tazminatlar, mesai ödemeleri de etkilidir.
Devlette Hangi Teknik Personel İlave 1 Derece Alamaz?
Yeni Mezun Kimyager Maaşı
Üniversiteden mezun olup KPSS puanı alıp kamuda işe giren personel 12-13 bin TL seviyesinde aylık alabilmektedir. Özel sektörde ise deneyimsiz personele düşük ücretler verilir genellikle. Bu kapsamda yeni işe başlayan kimyager maaşı 12 bin TL civarındadır.
Kimyager İş Olanakları ve İş İlanları
Günümüzde gıda güvenliği, üretimde kimyasal maddelerin kullanımı giderek önem kazanmaktadır. Bu nedenle devlette ve özel sektörde yüzlerce, binlerce personel istihdam edilir. Kendini yetiştirmiş, çalışkan kimyagerler için özel sektörde ve devlette iş imkanları bulunabilmektedir. İş ilanları İŞKUR, Devlet Personel Başkanlığı ,Resmi Gazete, Tercihiniyap ve kariyer siteleri üzerinden takip edilebilir.
Yüksek Kimyager nasıl olunur?
Kimya bölümü mezunu olduktan sonra, yine aynı alanda yüksek lisans yapmanız gerekir, böylece yüksek kimyager unvanı ile istihdam edilirsiniz.
Aranızda kimyager var mi
EVET