Kısa Çalışma Ödeneğinde Sigorta Primi Ödenir Mi? Sigorta Yatar Mı?
Kısa çalışma ödeneği alan işçinin sigortası yapılır mı? Kısa çalışma ödeneği alınırken sigorta devam eder mi? Kısa çalışma ödeneğinde hastaneye gidilir mi? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.
Kısa Çalışma Ödeneğinde Sigorta Primi Ödenir Mi? Sigorta Yatar Mı?
Kısa Çalışma Ödeneği alan kişinin sigortası yapılır mı? Kısa çalışma ödeneğinde sigorta yatar mı? Kısa çalışma ödeneğinde sigorta primi ödenir mi? Kısa çalışma ödeneğinde hangi sigortalar yatar? Kısa çalışma ödeneği ile sigorta yatırılması konusunda merak ettiğiniz tüm konuları yazımızda inceleyebilirsiniz.
Kısa Vadeli Sigorta Kolları Nelerdir? Primi Ne Kadar? Yardımları Neler?
Kısa Çalışma Ödeneği Nedir ve Nasıl Uygulanır?
Kısa çalışma ödeneği ülkede sosyal ve ekonomik hayatı etkileyen ve özellikle işyerlerinin çalışmalarını sağlıklı bir biçimde sürdürmesinin önüne geçen bazı durumlarda, bu işyerlerinin belirli oranda çalışma kısıntısına gitmesi veya faaliyetini tamamen durdurması halinde çalışanların gelir kaybını telafi etmek gayesiyle hayata geçirilen uygulamadır. kamu haber
Kısa çalışma ödeneğinin uygulanabilmesi için öncelikle kanunda belirtilen;
-Ülkede Genel Ekonomik Kriz Olması
-Bölgede Ekonomiyi Etkileyen Bir Kriz Olması
-Belirli Sektörlerde Kriz Olması
-Zorlayıcı Sebeplerin Bulunması
şartlarından birinin ortaya çıkması gerekmektedir.
Bu şartların ortaya çıkması durumunda şartları uyan işyeri sahiplerinin başvuru yapması durumunda kısa çalışma yaptığı anlaşılan işyerlerinde çalışan sigortalılardan şartları uyanlar için kısa çalışma ödeneği verilmesi kararına ulaşılabilir.
Kısa çalışma ödeneği uygulamasını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı İŞKUR Genel Müdürlüğü gerçekleştirmektedir. Başvurular İŞKUR teşkilatı tarafından kabul edilmekte ve Bakanlığa bağlı İş Müfettişleri tarafından incelenerek karara bağlanmaktadır.
Kısa Çalışma Ödeneği Kimlere Verilir?
Kısa çalışma ödeneği çalışmalarına kısmen ya da tamamen geçici olarak ara vermiş olan işyerlerinde çalışanlardan, son üç yıl içerisinde 450 gün hizmeti bulunan ve son 60 günlük süreçte işyerinde hizmet akdi bağı bulunan çalışanlara ödenmektedir.
Kısa Çalışma Ödeneği Kaç TL Ödenir?
Kısa çalışma ödeneğinin kaç lira ödeneceği çalışanın maaşına ve kısa çalışmaya tabi olacağı gün sayısına bağlı olarak değişmektedir. Belli bir meblağın altında ve üzerinde olamamaktadır. Maaş ve gün durumunuza göre kaç lira kısa çalışma ödeneği alabileceğinize dair detaylı bilgileri aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızda inceleyebilirsiniz;
Kısa Çalışma Ödeneği Alanların Sigortası Yapılır Mı? Kısa Çalışma Ödeneğinde Sigorta Primi Ödenir Mi? Sigorta Yatar Mı?
Kısa çalışma ödeneğinden faydalanan çalışanlar açısından akıl karıştıran önemli bir husus da kısa çalışma ödeneği alırken sigortadan faydalanılıp faydalanılamayacağı konusu. Bu noktada değerlendirilmesi gereken üç tane unsur karşımıza çıkıyor.
Kısa çalışma ödeneğinden faydalanılan işyerlerinde yukarıda da belirttiğimiz gibi faaliyet ya en az 1/3 oranında kısıntıyla devam etmektedir ya da tamamen durdurulmaktadır. İlk durumda faaliyetin olmadığı, kısıntı yapılan gün kadar, ikinci durumda da ayın bütünü için çalışanların yalnızca Genel Sağlık Sigortaları yatırılmaktadır. Bu durumlarda çalışanların Genel Sağlık Sigortasını İŞKUR yatırmaktadır.
İşyerinde faaliyetin kısmen durdurulduğu durumda diyelim ki bir çalışan 15 gün çalışıyor, 15 gün ise kısa çalışma ödeneğinden faydalanıyor. İşyerinde fiilen çalışmasının devam etmesi sebebiyle bu 15 günlük periyodun sigortasını işveren yatırmaya devam edecektir. Ancak 15 günlük çalışılmayan kısımda çalışanın kısa ve uzun vadeli sigorta kollarından sigortaları yatırılmayacak yalnızca İŞKUR tarafından genel sağlık sigortaları yatırılacaktır.
İşyerinin tamamen faaliyet dışı olduğu durumda ise yukarda da belirttiğimiz gibi çalışanın sigortası yatırılmayacak yalnızca kısa çalışma ödeneği kapsamında İŞKUR tarafından genel sağlık sigortası primleri yatırılacaktır.
Kısa Çalışma Ödeneği Alırken Hastaneye Gidebilir Miyim?
Yukarıdaki açıklamamızdan da anlayabileceğiniz gibi kısa çalışma ödeneği aldığınız dönem için genel sağlık sigortanız yatırılmaya devam edeceğinden sağlıktan faydalanmaya devam edebilirsiniz.
Kısa Çalışma Ödeneği İçin İşveren Bildirimleri Nasıl Yapacak?
Kısa çalışma ödeneğinden faydalanılan işyerlerinin sahipleri bildirimlerini işçinin çıkışını yapmaksızın kısa çalışma ödeneği kapsamında yapmaya devam edeceklerdir. Bu bağlamda işverenlerin vermeleri gereken prim ve hizmet belgesine, teşvik durumuna ve diğer detaylara dair bilgileri aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızda göz atabilirsiniz;
Kısa Çalışma ödeneği ile alakalı son olarak çıkarılan kanun ile birlikte işverenlerin başvuru sonuçlarını beklemeleri şartı ortadan kaldırılmıştır. Bir işveren kısa çalışma ödeneğinden işyeri için yararlanmak üzere başvuru yaptığında inceleme sürecinin sonu beklenmeden gerekli işlemleri yaparak yararlandırılacaktır. Ancak işverenin yanlış beyan vermesi durumunda verilen kısa çalışma ödenekleri geri alınacaktır.
Uzun Vadeli Sigorta Kolları Nelerdir? Primi Ne Kadar? Hakları Neler?
Kısa çalışma ödeneği sigorta primi kaç gün?
Kısa çalışma kapsamında haftalık 22,5 saat çalışan sigortalı adına işveren tarafından bildirilmesi gereken prim ödeme gün sayısı 15 gün olacaktır.