Kontrol ve Otomasyon Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?
Nasıl kontrol ve otomasyon mühendisi olunur? Kontrol ve otomasyon mühendisi nedir? Kimler olabilir? Görevleri nelerdir? Ne iş yapar? Çalışma saat ve şartları nasıldır?
Kontrol ve Otomasyon Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?
Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği pek bilinmeyen ama tercih edilen meslekler arasında yerini almış bir meslek dalıdır. Özellikle teknolojinin gelişimi bu mesleği daha da önemli kılmıştır. Biz de sizlere Kontrol ve Otomasyon Mühendisi nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur bunları derledik.
Hangi mesleği yapacak olursa olsun bir mesleği yapmadan önce bireyler bazı soru işaretleri taşımaktadırlar. Bu soru işaretlerinin başında ise o mesleği yaparken ne iş yapacakları, görevlerinin neler olacağı, kaç saat ve kaç gün çalışacakları gibi sorular gelmektedir. Meslek adayları bu soruların cevaplarına bağlı olarak da tercihte bulunmaktadırlar. İşte biz sizlerin bu sorularına elimizden geldiğince cevaplar arayan meslek tanıtımı yazıları hazırlamaya çalışıyoruz. İçinde bulunduğunuz yazımızda kontrol ve otomasyon mühendisi mesleğine dair bu tip soruların cevaplarını bulabileceksiniz.
KONTROL VE OTOMASYON MÜHENDİSİ KİMDİR?
Kontrol ve otomasyon mühendisleri elektrik-elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, mekatronik mühendisliği, makine mühendisliği gibi endüstriyel otomasyon sistemleri geliştirilmesine katkı sağlayan mühendislik birimlerince üretilen otomasyon sistemlerinin üretiminde görev alan mühendislerdir.
KONTROL VE OTOMASYON MÜHENDİSİ GÖREVLERİ NELERDİR? KONTROL VE OTOMASYON MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR?
Kontrol ve otomasyon mühendisleri en temelde iş olarak yukarıda bahsettiğimiz mühendislikler ile ortak çalışarak endüstriyel olarak üretilen otomasyon sistemleri üzerine çalışmalar yaparlar. Buna ek olarak kontrol ve otomasyon mühendisi görevlerine bakacak olursak şu görevler karşımıza çıkmaktadır:
- Otomasyon sistemlerinin tasarlanmasını, projelendirilmesini ve üretilmesini, kurulmasını sağlamak
- İşletilecek olan malzemeleri ve bu süreçte çalıştırılacak olan teknik elemanları belirlemek, bu teknik elemanların koordinasyonunu ve organizasyonunu sağlamak, işlerin doğru biçimde yürütülüp yürütülmediğini denetlemek
- Mevut sistemleri var olan teknolojik aletler ile yapmak, teknolojik gelişmelere göre bu aletlerde yenilik yapmak ve bu teknolojilerin geliştirilmesine katkı sağlamak
NASIL KONTROL VE OTOMASYON MÜHENDİSİ OLUNUR? KİMLER KONTROL VE OTOMASYON MÜHENDİSİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?
Kontrol ve otomasyon mühendisi olarak bir kurum veya kuruluşa girmek için adayın belli bir lisans programını bitirmesi gerekmektedir ve bu kontrol ve otomasyon mühendisi için kontrol ve otomasyon mühendisliği veya benzeri bir bölümdür. Buna alternatif olarak kontrol ve otomasyon mühendisi olabilmenin bir diğer yolu ise farklı bir lisans programından mezun olduktan sonra üniversitelerin lisansüstündeki başvuru şartlarını, kabul edilen bölüm mezunu olma şartını sağlayan bireyler de lisansüstünde bu tip bir öğrenim görerek kontrol ve otomasyon mühendisi olma şansını özel sektörde alım yapan firmanın kararı doğrultusunda elde edebilirler.
Lisans veya lisansüstü program mezunu olmak meslek olarak kontrol ve otomasyon mühendisi olmanın sadece ilk adımıdır.
Mezuniyet sonrasında kontrol ve otomasyon mühendisi olabilmek için adayların önünde gidilmesi gereken yollar bulunmaktadır. Bunların en başında da bireyin kamuda mı özel sektörde mi çalışacağıdır çünkü bir bireyin bu ikisi noktasında izlemesi gereken yollar biraz da olsa farklıdır.
Kamuda kontrol ve otomasyon mühendisliği mezunu olarak memur olmak isteyen bir adayın KPSS’ye yani kamu personeli seçme sınavına girmesi ve açıktan, mülakatla alım yapan kurumlara başvurmasını veya merkezi atamalarda atanmasını sağlayacak bir puanı alması gerekmektedir. Yalnız bu kadroların mühendislik kadrosu olamayabileceğini üzülerek belirtmek isteriz çünkü kamuya kontrol ve otomasyon mühendisi alımı çok fazla gerçekleşmemektedir.
Genel olarak P3 puanından iyi bir puan alınması halinde kontrol ve otomasyon mühendisliği mezunları farklı unvanlar ile kamu personeli olabilirler.
Özel sektörde kontrol ve otomasyon mühendisi olmak isteyen bir birey ise özel sektöre alım yapan kurum ve kuruluşların ilanlarını takip etmesi, bu kurum ve kuruluşlara başvurması ve işe alınmayı beklemesi gerekmektedir. Gerçekçi olmak gerekirse tabi ki özel sektörde kontrol ve otomasyon mühendisi veya başka bir unvanla çalışmak için yeterli donanıma sahip olmak gerekmektedir.
KONTROL VE OTOMASYON MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ KAÇ SAATTİR VE ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR?
Kontrol ve otomasyon sistemleri mühendisleri genellikle ofis ortamında, projeler üzerinde çalışırlar fakat duruma göre kurulacak sistemin bulunduğu mekanda da bulunma ihtimalleri vardır. Bu sebeple kontrol ve otomasyon mühendisliği beden olarak değil daha çok zihnen yorulmayı içeren bir meslektir.
Her mühendislikte olduğu gibi başlangıç noktasında kontrol ve otomasyon sistemleri mühendisleri çok iyi çalışma şartlarına, maddi imkanlara sahip değillerdir fakat yine tüm mühendisliklerde veya mesleklerde olduğu üzere özellikle deneyim ve donanım sahibi kontrol ve otomasyon sistemleri mühendisleri iyi maaşlar ile iyi çalışma şartlarına sahiptirler.
Kontrol ve otomasyon sistemleri mühendislerinin çalışma saatlerine gelecek olursak özel sektörde başlangıç seviyesinde haftalık 55-60 saati bulabilen çalışma saatleri varken yine tecrübe sahibi olundukça ve tabiri caizse bu alanda yıllandıkça bu çalışma saatleri azalacaktır.