Koronavirüs Kovid 19 Sudan Bulaşır Mı? Sudan İnsana Virüs Geçer Mi?
Ülkemizde görülen koronavirüsü Kovid 19 salgınının şebeke suyundan yayılma riski var mı? Çeşme suyundan, şebeke suyundan koronavirüs kovid 19 bulaşır mı? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.
Tüm dünyada Aralık 2019 döneminden beri hızla yayılan koronavirüs kovid 19 nedir ve hangi yollarla bulaşır? Koronavirüs kovid 19’un su ile bulaşması mümkün mü? Koronavirüs Kovid 19 şebeke suyundan bulaşır mı? Koronavirüs Kovid 19 çeşme suyundan, çeşmeden bulaşabilir mi? Koronavirüse karşı nasıl tedbirler alınabilir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.
Koronavirüs Kovid 19 Nedir? İnsana Nasıl Bulaşır?
Korona virüsü ailesinden olan ve bulunduğu dönem ve yerden adını alan Kovid 19 virüsü mutasyon geçirerek insandan insana bulaşma özelliği kazanmış bir virüstür. İnsandan insana geçmeye başladığından beri yüz binlerce insana bulaşarak tüm dünyayı saran ve henüz tam olarak bir önlem geliştirilemeyen virüs hakkında en çok merak edilen unsur nasıl bulaştığıdır.
Koronavirüs Kovid 19 insana en temel anlamıyla ağız, burun ve göz yolu ile bulaşmaktadır. Bu bulaşmanın ise en kolay yolları virüsün olduğu herhangi bir ortama temas eden uzuv ile yüze dokunmak, hasta birisinin sizin yüzünüze dokunması, virüs taşıyan birisinin size yakın mesafede hapşırması ya da öksürmesi ya da tükürük yolu ile size viral partikülleri saçması yolu ile bulaşmasıdır. Bu şekilde gerçekleşen temas vücuda virüsün girmesi anlamına gelmektedir ve bu şekilde alınan virüs 14 gün süre ile vücutta kuluçka süresi geçirmektedir. 14 günlük süreçten sonra ise semptomlar başlamakta ve başta solunum zorluğu, yüksek ateş, öksürük ile solunum yolu enfeksiyonu kendisini göstermektedir.
Koronavirüs Kovid 19’dan Korunmak İçin Ne Gibi Tedbirler Alınabilir? Koronavirüsten Nasıl Korunulabilir?
Koronavirüs Kovid 19’dan korunmak isteyenlerin her şeyden evvel dikkat etmesi gereken husus sosyal mesafedir. İnsanların koronavirüs kovid 19 ile enfekte olmaması ve hastalık taşıyorlarsa başkalarına bulaştırmaması için mümkün mertebe diğer insanlardan ve kalabalık ortamlardan uzak durmaları gerekmektedir. Bu konuda uzmanların yapmış oldukları uyarılara ilave olarak Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Sağlık Bilim Kurulu’nun tavsiye kararları doğrultusunda bir dizi tedbir de yetkililer eliyle hayata geçirilmiştir. Sokağa çıkma yasağı, seyahatlerin izne ve belirli koşullara bağlanması, maske kullanım zorunluluğu gibi tedbirler tamamen sosyal mesafenin korunması ve hastalığın yayılmasının engellenmesi adınadır.
Bunun yanında insanların dikkat etmesi gereken bir diğer husus da hijyen kurallarına riayet etmektir. Vatandaşların hastalıkla enfekte olmaması için ellerini yıkamadan yüzlerine götürmemeleri, ellerini sık sık bol sabun ve suyla yıkamaları, su ve sabun bulamadıkları durumlarda ise dezenfektan, el antiseptiği ya da kolonya gibi ürünlerle ellerini güzelce dezenfekte etmeleri önerilmektedir.
Hasta olma ihtimaline karşı insanların maske kullanmaları da bir diğer öneri hususudur. Ayrıca toplu alanlarda maske takmak bir öneriden de öte bir zorunluluk halini almıştır.
Koronavirüs Kovid 19 Yiyecekler Yoluyla Bulaşır Mı? Yediklerimizden Koronavirüs Kovid 19 Geçer Mi?
Koronavirüs kovid 19 yaşayabilmek için bir canlı bünyeye ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle yiyecekler üzerinde uzun süre yaşaması çok mümkün olmamaktadır. Ancak yine de pişmemiş gıdalardan iyice yıkamadan tüketilmesi durumunda koronavirüs kovid 19’un bulaşması mümkün olmaktadır. Ancak pişirilerek tüketilen gıdalarda belirli sıcaklıklarda virüsün yaşamasının mümkün olmadığı belirtildiğinden bulaşma ihtimali düşük görülmektedir.
Koronavirüs Kovid 19 Sudan Bulaşır Mı? Koronavirüs Kovid 19 Şebeke Suyundan ve Çeşme Suyundan Bulaşabilir Mi?
Koronavirüs Kovid 19’un en temel bulaşma şekilleri uzmanların ve yetkililerin belirttiği üzere yukarıdaki gibidir. Ancak son günlerde gündeme gelmeye başlayan bir diğer husus da koronavirüs kovid 19’un su yoluyla, özellikle şebeke ve evlerimize gelen çeşme suyu yoluyla bulaşma ihtimalidir. Bunun olmaması için uzmanların uyarı yaptıkları en önemli husus atık su tesislerinin dezenfeksiyonu konusudur. Çünkü koronavirüs kovid 19 taşıyan kişilerin dışkı ve idrarlarında da koronavirüs kovid 19’a rastlanabildiği, bu yolla atık sulara virüsün karışma durumunun olduğu vurgulanmaktadır. Atık suların, çeşmelerimize gelen temiz su kaynaklarına karışması gibi bir ihtmalin de üzerinde duran uzmanlar bu konuda daha tedbirli olunması gerektiğini ve halk sağlığının korunması adına hem atık suların daha iyi ayrılması hem de temiz su kaynaklarının daha iyi dezenfekte edilmesi gerektiğinin üzerinde duruyorlar.
Şu an için sindirim sistemi yoluyla hastalığın geçtiğine dair ya da su yolu ile hastalığın yayıldığına dair bir bulgu yok. Ancak yine de tedbiri elden bırakmamak gerektiği konusunda uzmanlar hemfikir.
Koronavirüs Kovid 19 ve virüsün bulaşma durumlarına dair yorumlarınızı yapmak ve bilgiler almak için Tıklayınız!