KPSS ÖABT Nedir? KPSS Öğretmenlik Soru Sayısı ve Dağılımları Nasıl? Puanlar Kaç Yıl Geçerli?
Öğretmen adaylarının girmesi gereken Kamu Personeli Seçme Sınavı alan bilgisi testi olan ÖABT nedir? Konuları nelerdir? Soru sayısı kaçtır? Puanı kaç yıl geçerli?
Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın öğretmen olarak kamuya atanmak isteyen adaylar için gerçekleştirilen kısaca KPSS Öğretmenlik olarak niteleyebileceğimiz oturumlarında 2019 yılı ile birlikte hayata geçecek olan bir takım değişiklikler bulunmaktadır. Bu değişikliklerden en temel olanı KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi ÖABT’nin soru sayıları ve dağılımları üzerinde gerçekleşmiştir. 2019 yılı itibariyle KPSS ÖABT soru dağılımı nasıl? 2019 yılında ÖABT soru sayısı arttı mı? Kaç soru olacak? KPSS Öğretmenlik puanları nelerdir? Kaç yıl geçerlidir? Detayları yazımızda bulabileceksiniz.
KPSS Öğretmenlik Nedir?
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından öğretmen adayları için gerçekleştirilen sınavların bütününe kısaca KPSS Öğretmenlik demek mümkündür. Bu bağlamda öğretmen adaylarının tamamının katılması gereken iki adet KPSS oturumu bulunmaktadır. Bu oturumlar tüm lisans mezunu adayların katılmak zorunda olduğu KPSS Lisans sınavı ve tüm öğretmen adaylarının katılmak zorunda olduğu KPSS Eğitim Bilimleri oturumlarıdır.
KPSS Lisans ve KPSS Eğitim Bilimleri testine katılan adayların hesaplanan puan türü KPSS P10’dur.
KPSS P10 puan türünün hesaplanmasına dair detaylar için Tıklayınız!
Tüm öğretmenlik adaylarının katılması gereken yukarıdaki iki oturuma ilave olarak bazı öğretmenlikler için adayların katılması gereken ve adına Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi veya kısaca ÖABT denilen bir oturum bulunmaktadır.
KPSS ÖABT Nedir?
KPSS ÖABT yukarıda izah ettiğimiz gibi KPSS Lisans ve KPSS Eğitim Bilimleri oturumlarına ek olarak yalnızca bazı öğretmenlikler için gerçekleştirilen alan bilgisi sınavıdır. Bu sınavda adaylara mezunu oldukları ve öğretmenliğini yapacakları alana dair sorular yöneltilmektedir. Bu alana katılmak zorunda olan adayların hesaplanan KPSS puanı, yalnızca KPSS Lisans ve KPSS Eğitim Bilimlerine katılan adaylardan farklı olarak KPSS P121 puan türüdür.
KPSS ÖABT’ye Kimler Katılmak Zorundadır?
Tüm öğretmen adayları KPSS Lisans ve KPSS Eğitim Bilimleri oturumlarına katılmak zorunda iken yalnızca on sekiz alan için KPSS ÖABT zorunluluğu bulunmaktadır. Bu bölümler aşağıda gösterilmiştir;
1) 2019 KPSS ÖABT Türkçe Öğretmenliği Konuları
2) 2019 KPSS ÖABT İlköğretim Matematik Öğretmenliği Konuları
3) 2019 KPSS ÖABT Fen Bilimleri / Fen ve Teknoloji Öğretmenliği Konuları
4) 2019 KPSS ÖABT Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Konuları
5) 2019 KPSS ÖABT Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Konuları
6) 2019 KPSS ÖABT Tarih Öğretmenliği Konuları
7) 2019 KPSS ÖABT Din K. ve Ahlâk Bil. Öğr. Konuları
8) 2019 KPSS ÖABT Rehber Öğretmenliği Konuları
9) 2019 KPSS ÖABT Sınıf Öğretmenliği Konuları
10) 2019 KPSS ÖABT Okul Öncesi Öğretmenliği Konuları
11) 2019 KPSS ÖABT Kimya Öğretmenliği Konuları
12) 2019 KPSS ÖABT Fizik Öğretmenliği Konuları
13) 2019 KPSS ÖABT Biyoloji Öğretmenliği Konuları
14) 2019 KPSS ÖABT Coğrafya Öğretmenliği Konuları
15) 2019 KPSS ÖABT Lise Matematik Öğretmenliği Konuları
16) 2019 KPSS ÖABT İngilizce Öğretmenliği Konuları
17) 2019 KPSS ÖABT Beden Eğitimi Öğretmenliği Konuları
18) 2019 KPSS ÖABT İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmenliği Konuları
*Yukarıda yer alan Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi oturumlarının, konu dağılımlarını görmek için üzerlerine tıklamanız yeterlidir!
KPSS ÖABT Soru Sayısı Kaçtır? Soru Sayısı Arttı mı?
KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’nde 2019 KPSS’ye kadar adaylara toplam 50 soru sorulmaktaydı. Bu 50 sorunun yüzde seksenlik kısmı Alan Bilgisi konularından, yüzde yirmilik kısmı ise Alan Eğitimi konularından yöneltilen sorulardan oluşmaktaydı. 2019 KPSS ile birlikte KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi soru sayısı değişikliğe uğradı.
KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’nde 2019 yılı itibariyle adaylara toplam 75 soru sorulacak. Bu 75 sorunun dağılımı ise iki alan hariç hepsinde 60 soruluk kısım Alan Bilgisi, 15 sorulu kısım ise Alan Eğitimi konularından oluşacaktır. İstisna bir dağılıma sahip olan iki alan ise İngilizce Öğretmenliği ve Sınıf Öğretmenliği sınavlarıdır. Bu iki alanda soru dağılımı; 45 soru Alan Bilgisi, 30 soru Alan Eğitimi şeklindedir.
KPSS Öğretmenlik Puanları Kaç Yıl Geçerli?
2018 yılına kadar öğretmen adayları için gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavları’nda alınan KPSS P10 ve KPSS P121 puan türleri bir yıl süre ile geçerli olmaktaydı. Yani öğretmen adayları atanamamaları durumunda, atanana dek her yıl Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın KPSS Lisans, KPSS Eğitim Bilimleri ve eğer zorunlu sayılan bölümlerden mezun iseler KPSS ÖABT sınavlarına katılmak durumunda kalmaktaydılar.
2018 yılında yapılan düzenleme ile birlikte öğretmen adaylarının da diğer gruplar gibi puan geçerlilikleri iki yıla çıkarıldı. 7 Kasım 2019 tarihinde yapılan değişiklikle bu kural yeniden eski haline çevrildi. Yani yapılan düzenleme ile 2020 KPSS’den itibaren KPSS Öğretmenlik puanlarının geçerliliği yeniden eskiden olduğu gibi 1 yıl olacak. 2018 KPSS ve 2019 KPSS’de elde edilen KPSS öğretmenlik puan türlerinin geçerlilik süresi ise geçici hükümle 2 yıl olarak kabul edilecek. Uygulama 2020 KPSS ile birlikte hayata geçecek.,
7 Kasım 2019 tarihli Resmi Gazete’de yer alan ve KPSS Öğretmenlik puanlarının geçerlilik süresini düşüren düzenlemeyi incelemek için Tıklayınız!