kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

KPSS Ortaöğretim Türkçe Nasıl Çalışılır?

KPSS ortaöğretim türkçe nasıl çalışılır, KPSS içindeki türkçe bölümü kaç sorudan oluşur, 2018 kamu personeli seçme sınavı türkçe kısmına nasıl hazırlanmalıyım sorularının cevaplarına buradan ulaşabilirsiniz.

A+
A-

KPSS ortaöğretim türkçe nasıl çalışılır, KPSS içindeki türkçe bölümü kaç sorudan oluşur, 2018 kamu personeli seçme sınavı türkçe kısmına nasıl hazırlanmalıyım, KPSS’de türkçe ne kadar etkilidir, KPSS türkçe kısmına hazırlanmak için nasıl bir yol izlemeliyim, KPSS ortaöğretim nedir, KPSS türkçe netlerini artırmak için ne yapmalıyım gibi sorulara sizin için fikir oluşturması amacıyla cevaplar derlemeye çalıştık. KPSS türkçe için yazımızı okumanız faydalı olacaktır diye düşünüyoruz.

Her yıl yüz binlerce hatta milyonlarca insan memur olma hayaliyle Kamu Personeli Seçme Sınavı yani KPSS’ye giriyor. Adından da anlaşılacağı üzere KPSS bir kamu personeli ya da genel adıyla memur seçme sınavı. Bu sınav her sene A kadro memuriyet ve öğretmen adayları için düzenlenirken 2 yılda bir ise önlisans, ortaöğretim ve öğretmenlik ile A kadro memuriyetler dışındaki kurumlara başvurmak isteyen lisans mezunları için düzenleniyor. KPSS ortaöğretim bu sınavlardan birini oluşturuyor ve yine adında anlaşıldığı gibi ortaöğretim kurumlarından mezun olan adaylar için yapılıyor.

KPSS ORTAÖĞRETİM TÜRKÇE KAÇ SORUDAN OLUŞUR VE NE KADAR ETKİLİDİR?

Kamu personeli seçme sınavı alan bilgisini bir tarafa koyarsak genel yetenek ve genel kültür isimli iki kısımdan oluşmaktadır. Genel yetenek kısmı 60 sorudan oluşmaktadır ve türkçe ile matematikten oluşmaktadır genel kültür kısmı ise yine toplamda  60 sorudan oluşmakta ve tarih, coğrafya, vatandaşlık, anayasa gibi dersler ile konuları içermektedir. Genel yetenekteki 60 sorunun 30 tanesi türkçeyi kapsamaktadır.Bu da sınavda oldukça önemli olduğunu göstermektedir.

KPSS ORTAÖĞRETİM TÜRKÇE NASIL ÇALIŞILIR?

Bu soruları cevaplamadan önce bir konuya dikkat çekmekte fayda var. Burada yazdıklarımız sadece genel birer metot olarak düşünülmelidir.Bir anda bu yazıyı okuyarak netleri artırmak tabi ki mümkün değildir. Burada türkçe bölümünde iyi net yapan insanların fikirlerini alarak neler yapabileceğinize yol gösterici olması amacıyla bu yazıyı düzenliyoruz.

KPSS türkçe kısmıyla ilgili ilk dikkat çekilmesi gereken konu zaten yaparım deyip es geçilmemesi gerektiğidir. Türkçe genelde birçok adayın görece daha az zorlanma ile yaptığı bir alandır. Bu yüzden adaylar bu ders üzerine yeteri kadar eğilmemektedir fakat virgülden sonraki puanların bile değerli olduğunu düşünürsek ne kadar çok net yapılırsa karlı çıkılacağı ve bu yüzden her bir sorunun önemli olduğu görülecektir.

Türkçe bölümünün geneli anlama dayalı sorulardan oluşmaktadır. Sözcükte, cümlede ve paragrafta anlam bu işin temelini oluşturmaktadır fakat sınavda dilbilgisinin çıkacağı da unutulmamalıdır. Burası belki de diğer adaylarla aranızdaki farkı oluşturacağınız yerdir bu yüzden dilbilgisi konusunda sağlam temel atmanızı öneririz. Bunun için konu anlatımlı kitapları kullanabilir veya dershanelerden faydalanabilirsiniz. Dediğimiz gibi bir işin en temelini bilgi oluşturmaktadır.Bu tarz sınavlar bilgiyi ne oranda ve ne hızda kullanabildiğinize odaklıdır bu yüzden de öncelikle bilgi kısmını iyi halletmeniz gerekmektedir. Unutmayın!

Eğer dilbilgisi kısmını sağlam temeller üzerine oturtmayı başardıysanız yine bahsettiğimiz görece kolay olma durumunda sizi okuduğunuzu anlama soruları bekleyecektir. Bu soruların çözümünde en temel konu kendi isminden de anlaşılacağı gibi okuduğunu anlayabilme becerisidir. Başka bir püf nokta da hızlı okumaktır. Çünkü sınav aynı zamanda süreyle de yarışma ile ilgilidir. İşte bu noktada yapılacak en temel şey bolca okuma yapmaktır. Kitap,gazete, dergi ve benzeri şeyleri bolca okumanız size hem zaman kazanma noktasında hem de doğru anlamada oldukça faydalı olacaktır. Bol bol okuma yapmayı atlamayın. Bu belki de türkçe dersi için en önemli detaydır.

Yine başka bir konu olan ve zorlayıcı olan mantık soruları da yine eleyici alanlardan biridir bu yüzden bu konu aslında yukarıda değindiğimiz iki şeyin bir bileşenidir. Hem mantık sorularının çözülme sistemini anlamak için bilgiye sahip olmalı hem de hızlı okuyarak ve hızlı düşünerek bu soruları çözmelisiniz.

Takıldığınız yerlerde destek almaya çalışın. Bazen insan bir konuda takıldığında bunu kendi bakış açısıyla çözemeyebilir. Bu konuda ikinci bir gözün veya bir uzmanın size destek olmasını sağlayın.

Bu yukarıda bahsedilen basamaklar halledildikten sonra yapılması gereken birkaç nokta kalıyor diyebiliriz. Bunlardan bir tanesi bol bol ve farklı kaynaklardan sorular çözmektir. Her çözdüğünüz soru size hem eksiklerinizi saptamanızda yardımcı olur hem de tecrübe olarak geri döner. Bunun akabinde haftalık ya da on beş günlük periyotlar ile düzenli tekrar yapmanız sizin için oldukça önemlidir. Her beceride olduğu gibi bir şeyin üzerinden tekrar tekrar geçmek o konudaki bilginizi sağlamlaştıracaktır.

Bu süreci yukarıdaki sırayla izledikten sonra sınav yaklaştıkça yapmanız gereken son şey denemeler çözmek olmalıdır. Hatta bunu yaratabiliyorsanız kendinize bir sınav ortamı yaratarak yapmanızı tercih ederiz çünkü deneme çözme aşaması artık tüm sürecin bittiği yerdir ve sınavdan önceki son alıştırmalardır. Bu deneme çözme işini de yine mümkünse oldukça farklı dershane veya yayınevi kaynakları ile yapmanız ufkunuzu genişletecektir. KPSS

Yorumlar

  1. sevendige Avatar sevendige dedi ki:

    benim türkçe neti ne artıyor ne azalıyor genelde hep 4-5 yanlış düzeyinde ama matematik yapamıyom.