KPSS Tek Yıl Çift Yıl Ne Demektir?
KPSS çift yıl ne demektir? KPSS tek yıl nedir? İki dönemde yapılan sınavlar arasında bir fark var mı? Çift yılda hangi sınavlar yapılır? Hepsini detaylı bir şekilde yazımızda bulabilirsiniz.
KPSS Tek Yıl Çift Yıl Ne Demektir?
Kamu personeli seçme sınavına her yıl milyonlarca kişi başvurmaktadır. Peki kamu personeli seçme sınavı her yıl düzenleniyor mu, KPSS tek yıl çift yıl ne demektir birlikte bakalım…
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından her yıl gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda tek olan yıllarla, çift olan yıllar arasında yapılan sınavlar bazında bazı farklılıklar bulunmaktadır. Kamu Personeli Seçme Sınavı tek bir sınav adı olsa da aslında kendi içerisinde çeşitli sınavları ihtiva etmekte, bu da yıllar arasında farklılık göstermektedir. Öncelikle ÖSYM tarafından gerçekleştirilen tüm Kamu Personeli Seçme Sınavları’na bir göz atalım;
Kamu Personeli Seçme Sınavı aşağıdaki oturum/sınavlardan oluşmaktadır;
KPSS Lisans Sınavı
KPSS Ön Lisans Sınavı
KPSS Orta Öğretim Sınavı
KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Sınavı
KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı
KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi Sınavı
KPSS A Grubu Alan Bilgisi Sınavı
Yukarıda sıraladığımız Kamu Personeli Seçme Sınavının kısımlarından bazıları her sene gerçekleştirilirken, bazıları ise iki yılda bir yapılmaktadır. Bunun neye göre olduğunu aşağıda incelemeden evvel, hangi sınavların puanlarının hesaplanması için, hangi oturumlara girmek gerektiği konusuna kısaca değinelim.
KPSS’de Birlikte Girilmek Zorunda Olunan Oturumlar
KPSS A Grubu adayları puanlarının hesaplanması için;
KPSS Lisans
KPSS Alan Bilgisi sınavlarına girmek zorundadırlar.
48 tane puan türü bulunan KPSS A Grubunda bu puanların hesaplanması için her puan türünde katsayısı bulunan KPSS Lisans yani Genel Kültür Genel Yetenek sınavına tüm adaylar girmek zorundadır. Alan bilgisi sınavında ise adaylar hesaplanmasını istedikleri puan türlerine göre girecekleri oturumları belirleyebilirler.
KPSS Öğretmenlik adaylarının puanlarının hesaplanması için;
KPSS Lisans
KPSS Eğitim Bilimler ile
Alan Bilgisi sınavı zorunlu tutulmuş olan bölümler için Öğretmenlik Alan Bilgisi ÖABT sınavı.
ÖABT’ye girmek zorunda olan bölümler;
- Türkçe
- İlköğretim Matematik
- Fen Bilimleri/Fen Teknolojisi
- Sosyal Bilgiler
- Türk Dili ve Edebiyatı
- Tarih
- Coğrafya
- Lise Matematik
- Fizik
- Kimya
- Biyoloji
- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
- Yabancı Dil (İngilizce ve Almanca)
- Rehber Öğretmenliği
- Sınıf Öğretmenliği
- Okul Öncesi Öğretmenliği
Yukarıda sıraladığımız bölümler dışında kalan adayların KPSS Lisans ve KPSS Eğitim Bilimleri oturumlarına girmeleri yeterlidir.
Her Yıl Gerçekleştirilen Sınavlar Hangileridir?
Kamu Personeli Seçme Sınavı kapsamında yer alan sınavlardan;
KPSS Lisans Sınavı
KPSS Alan Bilgisi Sınavı
KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı
KPSS ÖABT Sınavı tek yıl – çift yıl ayrımı olmaksızın her sene gerçekleştirilmektedir. Bunun dışında kalan ve B kadro memurluk kapsamında sayılabilecek sınavlar ise iki yılda bir gerçekleştirilmekte, bunun içinse çift yıllar seçilmektedir.
Şimdi bu B Grubu sınavlarını daha detaylı irdeleyelim.
KPSS B Grubu Sınavları
KPSS B Grubu için sınavlar iki senede bir yapılmaktadır. Tek Yıl – Çift Yıl meselesi adayların karşısına bu noktada çıkmaktadır. Lisans mezunu olup da B Grubu Memuriyet kadrolarına atanmak isteyen adaylar ile, Ön Lisans mezunu ve Orta Öğretim (Lise) mezunu adaylar atanmak için iki senede bir yıl yapılan KPSS’ye girmek zorundadırlar.
Her ne kadar KPSS Lisans Genel Kültür – Genel Yetenek Sınavı her sene yapılıyor olsa da Lisans mezunu adayların atanabilmek için girmeleri gereken sınav çift yıllarda gerçekleştirilen KPSS Lisans sınavıdır.
Örneğin; B Grubu kadrolara atanmak isteyen bir aday önümüzdeki 2019 KPSS Lisansa girebilir anca bu sınavda elde edeceği puanı atamalarda kullanamaz. Bu nedenle bu adayların 2020 KPSS’yi beklemeleri gerekmektedir. KPSS
KPSS Ön Lisans ve KPSS Orta Öğretim Sınavları;
Bu sınavlar ÖSYM tarafından yalnızca son hanesi çift rakam ile biten senelerde yapılmaktadır. Yani 2019 yılında bir Ön Lisans ve Orta Öğretim Sınavı aksi kararlaştırılmadıkça yapılmayacaktır. Bu adayların atanmak için puan alabilecekleri sınav 2020 KPSS’dir.
DHBT; Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi
Bu sınav da ÖSYM tarafından çift yıllarda iki senede bir gerçekleştirilen sınavlardandır. Din görevlisi olarak atanmak isteyen adayların başvurduğu bu sınav ve KPSS’den ayrı tarihlerde gerçekleştirilmektedir.
Nasıl yani hocam 2019 da sınav olmayacaksa napcaz 2020'yi mi bekliycez:/