kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

KURUM SINAVLARINDA 35 YAŞ SINIRI KALKMALI

Kamu kurum ve kuruluşların kariyer meslekleri sınav şartlarında uygulanan “otuz beş yaşını doldurmamış olmak” kriteri kaldırılmalıdır. Kamuya istihdam konusunda liyakat ilkesiyle bağdaşmayan yaş sınırı uygulamasının neden son bulması gerektiğini yazımız içerisinde bulabilirsiniz.

A+
A-

KURUM SINAVLARINA HAZIRLIK 30’U BULMAKTADIR

KPSS sonrası her yıl kamu kurum ve kuruluşların kurum sınavıyla yaptığı açıktan atamaları takip eden on binlerce aday, otuz beş yaş sınırı sebebiyle mağdur olmaktadır. Kaymakamlık, Hakimlik, Müfettişlik ve Uzmanlık gibi kariyer mesleklerin sınav ilanlarında yer alan “otuz beş yaşını doldurmamış olmak” şartı bir çok adayın önüne engel olmaya devam etmektedir.

Günümüzde, bir öğrencinin lisans eğitimini tamamlama yaşı en az 23 iken, bazı sebeplerden ötürü mezun olma yaşı uzayarak otuzlu yaşları bulmaktadır. Bu sebeplerden birkaç tanesini şu şekilde sıralayabiliriz: İlk başlanılan üniversite lisans programı bırakarak başka bir üniversite programına kayıt yaptırmak, çift anadal veya yandal programıyla mezun olmak, hazırlık atlama sınavlarından geçemeyerek yıl kaybına uğramak, üniversite kaydını dondurmak, yabancı dil eğitimi almak için yurtdışına gitmek… Bahsedilen bu sebeplerden birini veya bir kaçını birlikte yaşayan öğrenciler, lisans programlarından ancak otuzunda mezun olmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu Müfettiş Yardımcılığı Sınavı Soruları (2023)

KARİYER MESLEK SINAVLARINA HAZIRLIK UZUN SÜRMEKTEDİR

Bilindiği üzere, kariyer meslek olarak nitelendirilen kurum sınavlarına girebilmenin koşulu: iyi derece kpss puanı ve/veya yabancı dil yeterliliğine sahip olmaktır. Bunun matematiksel karşılığı ise, en az iki sene iyi bir şekilde kpss’ye hazırlanmak ve en az bir senede iyi derece de yabancı dil sınavlarına hazırlanmaktır. Bu nedenle de kariyer meslek vadeden kurum sınavlarına katılabilme yeterliliğine sahip olabilmek için en az üç sene çaba sarf etmek gerekmektedir. Bunlarla birlikte kişilerin üniversite sonrası hayatın akışı gereği yapması gereken “askerlik hizmeti, evlilik, yüksek lisans vs.”  gibi durumları da hesaba kattığımızda otuz beş yaş sınırının yarattığı paradoksu daha iyi anlamış oluruz.

Kurum sınavlarına katılabilme şartlarına haiz olmak için uğraşılan üç senenin ardından tercih edilmek istenilen kurumun her sene sınav açacağının da garantisi yoktur. Bununla birlikte kurumların sınav ilanına çıkması, kurum sınavını yapması, sınav sonuçlarını açıklaması, mülakat tarihlerini açıklaması ve mülakat sonuçlarını açıklaması da en az 6 ay, en fazla 14 ay sürmektedir. Birkaç kuruma bel bağlayıp bunlardan sonuç alınacağının da garantisi kesinlikle yoktur. Bir düzine mülakattan elenen onlarca aday vardır ve halen de sistem böyle devam etmektedir.

NEDEN YAŞ SINIRI KALKMALIDIR?

Kabaca bir hesapla durumu özetleyerek, kamu kurum ve kuruşların kariyer meslek sınavlarında otuz beş yaşını doldurmamış olmak şartının neden kaldırması gerektiğini ortaya koyalım:

Üniversiteden mezunu olma yaşının büyük çoğunlukla 25 olduğunu varsayalım. Mezuniyetle ile birlikte girilen kpss puanı genellikle düşük olur ve kurum sınavları için yeterli olmaz. Bir sonraki yıl girilen kpss puanları da kurum sınavlarına yetecek düzeyde gelmez. Bu durumda aile ve çevre baskısı nedeniyle 26 yaşına gelmiş mezun bir öğrenci çeşitli şirketlerde veya bankalarda çalışmak durumunda kalır. Özel sektörde çalışmanın ne kadar ağır, zor ve yıpratıcı olduğunu anlamak için aradan en az bir sene daha geçmek zorundadır. Bu bir seneden sonra hayatın akışı gereği yuva kurma baskısını üzerinde hisseden bu öğrenci askerlik görevini yerine getirmek üzere bir yıl daha kaybeder. Askerlik sonrası mezun öğrencinin kısa süreliğine yine özel sektörde çalışması, düğün hazırlıkları ve evlilik süreci de en az iki senesine mal olacaktır. Bu öğrencinin kpss maratonuna yeniden başlayabilmesi için en az 30 yaşına gelmesi gerekmektedir. Yukarıda da bahsedildiği üzere, kariyer meslek kurum sınavına katılabilme şartlarına sahip olabilmek için de en az üç sene çaba gerekir. Bu durumda bu kişinin yaşı 33 olacaktır. Kurum sınavı açılmasının uzun sürmesi, birkaç yazılı sınavdan tecrübesizlik nedeniyle başarısız olunması veya mülakatlarda başarısız olunması da adaylara  bir sene kaybettirir. Ondan sonraki sene de yaş sınırına takılacak olan bu öğrencinin kariyer meslek sahibi olma umudu sona erer.

TERCİHİNİYAP AİLESİNİN TEMENNİSİ

Biz tercihiniyap ailesi olarak, kurum sınavlarında yaş sınırının yükseltilmesi gerektiği düşünüyoruz. Kamu kurum ve kuruluşlarına liyakat sahibi kişilerin; bilgi, tecrübe, deneyim ve mesleki yeterlilikleriyle ön plana çıkmaları gerektiğini düşünüyoruz. Konuyla ilgili mağduriyetlerin önlenmesi adına siyasi ve bürokratik yöneticilerimizin meseleye hassasiyetle yaklaşmalarını umut ediyoruz.3211 1 dbf346583cc2ddb6a19d6526b8cf8969

Kamu Denetçiliği Kurumu Uzman Yardımcılığı Maaşı

NEDEN YAŞ SINIRI KALKMALIDIR?

Kurum sınavı açılmasının uzun sürmesi, birkaç yazılı sınavdan tecrübesizlik nedeniyle başarısız olunması veya mülakatlarda başarısız olunması da adaylara  bir sene kaybettirir. Ondan sonraki sene de yaş sınırına takılacak olan bu öğrencinin kariyer meslek sahibi olma umudu sona erer.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.