Lisans ve Önlisans Mezunları KPSS Ortaöğretime (Lise) Girebilir mi?
Lisans ve Önlisans mezunları KPSS Ortaöğretime katılabilir mi? Önlisans mezunları KPSS Ortaöğretime başvurabilir mi? Tercih yapabilir mi?
Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS adayların mezun oldukları öğrenim düzeyi temelinde düzenlenen bir merkezi sınav sistemidir. Peki Lisans mezunlarının KPSS Ortaöğretim sınavına girmeleri mümkün mü? Lisans mezunları KPSS Ortaöğretime girebilir mi? Önlisans mezunları KPSS ortaöğretime girebilir mi? Lisans ve Önlisans mezunları KPSS Ortaöğretim puanları ile tercih yapabilir mi? Detayları haberimizde inceleyebilirsiniz.
KPSS Nedir? KPSS Hangi Gruplar İçin Düzenleniyor?
Kamu Personeli Seçme Sınavı kamu kurumlarında yer alan kadrolarda çalışmak isteyen adayların katılması gereken ve farklı öğrenim düzeyleri ile farklı gruplar için ÖSYM tarafından organize edilen ve düzenlenen merkezi sınavdır. KPSS kapsamında oturumlar adayların öğrenim düzeylerine ve kamuda yerleşmek istedikleri kadroların çeşitlerine göre farklı farklıdır.
Kamu Personeli Seçme Sınavları öncelikle kendi arasında öncelikle öğrenim düzeylerine göre farklılaşmaktadır. Bu düzeyler en öz haliyle lisans, önlisans ve ortaöğretim – lise düzeyleridir. Lisans düzeyinde yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı ise bazı uzmanlıklara göre kendi içerisinde ayrılmaktadır. Örneğin Kamuda yer alan kariyer mesleklere girmek isteyen adaylar için A Grubu sınavları düzenlenirken, öğretmen adayları içinse KPSS Eğitim Bilimleri ve KPSS ÖABT oturumları ilave olarak düzenlenmektedir. KPSS oturumlarının bir diğer ayrım biçimi de kamuda yerleşilecek olan kadroların düzeylerine göredir. Kamu kurumlarında a grubu ve b grubu kadrolar vardır. Bu kadroların niteliğine bağlı olarak adayların katılım gösterecekleri KPSS oturumları da isimlendirilirken farklılaşmaktadır. Bu ayrımı da kısaca KPSS A grubu ve KPSS B grubu olarak nitelendirebiliriz.
KPSS A grubu ve KPSS B grubu ayrımına dair detaylı bilgiler edinmek isterseniz aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızı inceleyebilirsiniz;
KPSS dahilinde düzenlenen iki oturum yazımızın ana konusunu oluşturmaktadır. Bunlar; KPSS Önlisans oturumu ile KPSS Ortaöğretim -lise- oturumlarıdır. Bu sınavlara dair kısa bilgiler verelim şimdi de.
KPSS Önlisans Oturumu Nedir? Kimler Katılabilir?
KPSS Önlisans sınavı, kamu personeli seçme sınavı oturumları arasında, kamu kurumlarında yer alan ve önlisans mezunları için ayrılan kadrolara atanmak isteyen adayların katılması gereken oturumu ifade etmektedir. KPSS önlisans sınavının sınav konuları bakımından KPSS lisans oturumundan ve KPSS ortaöğretim – lise oturumundan bir farkı yoktur. Ancak soru zorluğu bakımından lisans sınavından hafif, ortaöğretim sınavından ağır olabilmektedir. Her ne kadar bu olgular göreceli de olsalar genel kanı ve gözlem bu sonuca ulaşmamızı sağlamaktadır.
KPSS önlisans oturumuna katılacak olan adayların elde edecekleri puanlarla kamu kurumlarında yer alan b grubu kadrolara girmeleri mümkün olmaktadır. A Grubu kadrolara önlisans mezunlarının girebilmeleri mümkün değildir.
KPSS önlisans oturumuna üniversitelerin önlisans programlarından mezun olan adaylar ile KPSS önlisans sınavının puanlarının geçerli olduğu süre içerisinde mezun olabilecek durumdaki adaylar başvurabilir, katılabilirler. Bunun dışında kalan adayların KPSS önlisans oturumuna katılmaları mümkün olmamaktadır.
Lisans mezunu adayların KPSS Önlisans oturumuna başvuru durumlarına dair bilgileri ve detayları aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızda inceleyebilirsiniz;
KPSS Ortaöğretim – Lise Nedir? Kimler Katılabilir?
KPSS Ortaöğretim – Lise sınavı lise düzeyinde sayılan okullardan mezun olan adayların katılabileceği KPSS oturumudur. Bu sınava katılan adaylar kamu kurumlarında lise mezunları için ayrılmış olan kadrolara başvuruda bulunabilecekleri puanları elde edebilirler. KPSS Ortaöğretim sınavı da KPSS Önlisans ve KPSS Lisans oturumları ile aynı konuları içermektedir. Soru dağılımı aynı olsa da elbette sınav zorluğu aynı düzeyde olmamaktadır.
KPSS Önlisans ve KPSS Ortaöğretim Puan Türleri Nelerdir? Nasıl Hesaplanmaktadırlar?
KPSS’nin Önlisans ve Ortaöğretim oturumlarına katılacak olan adayların puanlarının hesaplanmasında Genel Yetenek ve Genel Kültür testleri etkili olmaktadır. Her iki sınav da aynı formatta ve aynı test isimleriyle düzenlenmektedir ve testlerin puan türlerine olan etkisi aynı düzeydedir. Önlisans mezunları için hesaplanan puan türü KPSS P93, Ortaöğretim mezunları için hesaplanan puan türü ise KPSS P94’tür. Bu puan türlerinin nasıl hesaplandıklarını aşağıda yer alan tablomuzda inceleyebilirsiniz;
KPSS Ortaöğretim için KPSS P94 Puan Türü | KPSS Önlisans için KPSS P93 Puan Türü |
Genel Yetenek Testi | %50 |
Genel Kültür Testi | %50 |
KPSS Önlisans – Ortaöğretim Puanları Kaç Sene Geçerlidir?
KPSS Önlisans ve KPSS Ortaöğretim oturumlarına katılan adayların puanlarının geçerlilik süreleri, diğer hemen hemen her KPSS puan türü gibi aynıdır. Puan geçerlilik süreleri ile alakalı olarak istisnai durumları olan alanlar bulunmaktadır. Tüm bunları detaylı bir biçimde inceleyebileceğiniz çalışmamıza aşağıda yer alan yönlendirme yardımıyla erişebilirsiniz;
Lisans Mezunları ve Önlisans Mezunları KPSS Ortaöğretim – Lise Sınavına Başvuruda Bulunabilirler Mi? Tercih Yapabilirler Mi?
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından adayların mezuniyet düzeyleri temelinde düzenlediği Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda her adayın kendi öğrenim düzeyinde sınava katılması esastır. Ancak bu durumun mezuniyet durumuna göre esneme şansı vardır. Yani adayların öğrenci olmaları onları o okul düzeyinin KPSS adayı haline kati olarak getirmemektedir.
Bir lisans mezunu ya da önlisans mezunu adayın KPSS Ortaöğretim – lise sınavına başvuruda bulunması mümkün değildir. Adaylar ancak KPSS Ortaöğretim sınavının başvuru dönemi itibariyle üniversiteleirn lisans bölümlerinden ya da önlisans programlarından mezun durumda değilseler KPSS ortaöğretim sınavına başvuruda bulunma şansları olabilmektedir.
Bu durum bir önlisans programını bitirmiş ve lisans tamamlama yapan ya da yeni bir lisans programı okuyan adayları kapsamamaktadır. Onlar önlisans programını bitirmiş durumda olduklarından KPSS Ortaöğretime başvuru şanslarını da yitirmiş olurlar.
Dolayısıyla üniversitelerin Lisans ya da Önlisans bölümlerinden mezun olan adayların KPSS Ortaöğretim puanı alması ve o puanla tercih yapabilmesi mümkün değildir. Adaylar eğer lisans mezunu iseler KPSS Lisans alanından, önlisans mezunu iseler KPSS Önlisans düzeyinden sınava katılmalıdırlar.
KPSS Önlisans ve KPSS Ortaöğretim sınavlarına dair sorularınızı sormak ve her iki sınava da hazırlık yapan adaylarla istişare etmek için Tıklayınız!