Maden Mühendisi
Maden mühendisi ne iş yapar? Maden mühendisi kimdir, nedir? Çalışma şartları ve saatleri nasıldır? Maden mühendisi nasıl olunur? Maden mühendisi görevleri nedir?
Maden Mühendisi
Maden mühendisi; yer altında ya da yer üstünde olan değerli enerji kaynaklarını belirleyen ve maden yataklarını saptamak için kullanılan teknolojiyi yöneten kişidir.
Bir üniversite bölümü adayı veya bir meslek adayı girmeyi düşündüğü iş hakkında bir takım sorular sahibidir. Bu sorular genellikle işin şartları, nasıl olduğu, o meslekte ne iş yapıldığı gibi sorulardır. Bu sorulara dair bir takım cevapları elimizden geldiğince sizler için cevaplandırmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda maden mühendisi ile ilgili bu tip soruların cevaplarını bulabileceksiniz.
MADEN MÜHENDİSİ KİMDİR, NEDİR?
Yeraltında ya da üstünde fark etmeksizin enerji ve maden yataklarının saptanması, kullanıma uygun olup olmadığına karar verilmesi, maliyetlere değip değmeyeceğinin belirlenmesi, maden işletme tesislerinin yapılması ve tüm bu alanlarda kullanılacak teknolojinin geliştirilmesi için hizmet veren mühendis grubuna maden mühendisi denmektedir.
KİMLER MADEN MÜHENDİSİ OLARAK ÇALIŞABİLİR? NASIL MADEN MÜHENDİSİ OLUNUR?
Maden mühendisi olmak isteyen bir birey için ilk olarak yapılması gereken bu alanda eğitim almaktır. Bu alanda eğitim almak demek de üniversitelerin maden mühendisliği lisans programını bitirmek demektir. Maden mühendisi olmak için böyle bir lisans programını bitirmek gerekmektedir.
Alternatif bir yol olarak ise üniversitelerin başvurularında izin verdiği ölçüde maden mühendisliği bölümünün lisansüstü programlarına başvuru yaparak kabul görüp mezun olunulması halinde de maden mühendisi olarak özel sektördeki firmaların tercihleri doğrultusunda çalışma imkanı elde edilebilir.
Bu yollardan geçmek bireye maden mühendisi unvanını kazandırsa da bir kurum veya kuruluşta maden mühendisi olmak için adayın devam etmesi gereken bir süreç de bulunmaktadır.
Özel sektörde yani özel şirketlerde, kurum ve kuruluşlarda maden mühendisi olarak çalışmak için bireyin çalışma şansı olan kuruluşların alım yapıp yapmadığını kontrol etmesi, ilana çıkıyorlar ise ilanları takip etmesi ve bu firmaların aradığı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Genellikle bu şartlar içinde iyi dil bilmek, ekstra programlar bilmek, belli bir süre sektörde deneyim gibi şartlar bulunduğundan maden mühendisi olmak isteyen adayın kendisini iyi yetiştirmesi gerekmektedir.
Kamuya bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışabilmek için ise maden mühendisi adayının kamu personeli seçme sınavı adını taşıyan ve halk arasında kısaltmasıyla KPSS olarak bilinen sınava girmesi, merkezi atamaları veya açıktan alımların ilanlarını takip etmesi gerekmektedir. Maden mühendisi olmak isteyen bireyin bu ilanlara başvurduğunda kabul görmesini sağlayacak seviyede bir puan alması gerektiğinin de altını çizmekte fayda var.
MADEN MÜHENDİSİ GÖREVLERİ HANGİLERİDİR? MADEN MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR?
Maden mühendisleri maden ve enerji yataklarının saptanma sürecinden bu kaynakların kullanılma sürecine kadar pek çok evrede görev alırlar. Maden mühendisi ne iş yapar sorusunun cevabını maden mühendisi görevlerini genel haliyle listeler isek biraz daha anlamış oluruz:
- Maden sahalarının çevresel etkilerini değerlendirmek için örnekler aldırmak ve bu alanların analizlerini yapmak
- Farklı mühendislik alanlarında mühendisler tarafından gerekli analizlerin yapılmasını sağlamak
- Maden yataklarının miktarını, yerini ve özelliklerini saptamak için çalışmalar yapmak
- Maden çıkarmada gerekli alan tesisin kurulması ve alınacak araçların temini için gerekli planlamaları yapmak ve maliyetleri hesaplamak
- Maden çıkarmada kullanılacak araç ve gereçlerin neler olduğuna karar vermek
- Madenlerden çıkarılan maddelerin geçireceği işlemleri planlamak ve buna dair denetim yapmak
- Maden ve taş ocaklarında gözetmenlik yapmak
- Alanında projeler üreterek yapılacak işlerin kalite standartlarına uygun olmasını ve zamanında gerçekleşmesini sağlamak
- Kendisine bağlı çalışan teknisyen ve tekniker gibi destek personelinin koordinasyonunu sağlamak, denetimini gerçekleştirmek
MADEN MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ NASILDIR VE ÇALIŞMA ŞARTLARI İYİ MİDİR?
Maden mühendislerinin çalışma şartlarını çalışma ortamlarını ele alarak değerlendirmeye başlayacak olursak çoğu zaman sahada proje üretim sürecinde de ofis ortamında çalıştıkları görülmektedir. Bu durum da maden mühendisliğinin yoruculuğunun zaman zaman arttığını zaman zaman azaldığını fakat genellikle yorucu olduğunu göstermektedir.
Maden mühendisi olarak mesleğe yeni başlayacak bir aday için özel sektör şartları çok elverişli değildir. Düşük maaş, yüksek mesai, yoğun iş temposu ile karşılaşmak tüm özel sektörde yeni başlayanlarda olduğu gibi maden mühendisliği mesleği için de geçerlidir. Kamuda ise görece daha iyi çalışma koşulları ile maden mühendisliği mesleğine başlandığı söylenebilir. Her ne kadar maden mühendisliği başlangıç seviyesinde bu durum böyle olsa da donanım ve tecrübe sahibi oldukça tersi şekilde değişebildiği de bir gerçektir.
Çalışma saatleri noktasında özel sektörde kamudan daha fazla çalışıldığı bilinse de maden mühendisleri için özellikle saha çalışmasının olduğu dönemler için net bir şey söylemek mümkün değildir çünkü çalışılan işe, yürütülen projeye bağlı olarak mesai saatleri çok uzun veya daha kısa olabilmektedir.
Maden mühendisi veya farklı meslekler hakkında merak ettiklerinizi yazımızın altında yer alan yorum kısmında sorabilirsiniz.