Mamografi Teknikeri Maaşları Ne Kadar?
Mamografi teknikeri maaşları ne kadar olacak, mamografi teknikerliğinin görevleri nelerdir, mamografi teknikeri nasıl olunur, mamografi teknikeri nedir, çalışma şartları nasıldır, özel sektör mamografi teknikeri maaşları ne kadar oldu gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Mamografi teknikeri maaşları ne kadar sorusunun cevabını sizler için bu yazımızda derledik. Sağlık sektörünün de ilerlemesi ve sağlık alanındaki mesleklere yöneliminde fazla olmasıyla birlikte aranan mamografi teknikeri hakkında birçok bilgiye bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Mesleklerin maaşlarını, görevlerini, çalışma şartlarını anlattığımız yazı dizilerimize devam ediyoruz. Sizlere fikir vermesi amacıyla hazırladığımız bu yazıda ise mamografi teknikeri maaşları ve görevleri, çalışma şartları gibi konulara değineceğiz.
Mamografi Teknikeri Nedir? Ne İş Yapar?
MAMOGRAFİ TEKNİKERLİĞİ NEDİR? MAMOGRAFİ TEKNİKERİNİN GÖREVLERİ
Sağlık teknikerlerinin görevi genellikle ilgili branşta yardımcı personel olarak görev yapmaktadır. Mamografi teknikeri de aynı şekilde ilgili alanda destek personeli olarak görev yapar. Mamografi teknikeri nedir daha iyi anlamak için görevlerine göz atmakta fayda var:
a) Mamografi ünitesini çekime hazır hale getirmek. Cihazın ve tüm ekipmanın kalite standartlarına uygunluğunu, kalibrasyonunu kontrol etmek, bakım ve tamirinin zamanında yapılması için ilgililere bilgi vermek.
b) Memenin uygun pozisyonlarda grafisini çekmek ve film banyo/baskı, elektronik kayıt işlemlerini yapmak
c) Mamogramların kanser açısından pozitif ve negatif yönden incelemesini yapmak.
ç) Çekilen mamogramları, varsa eski mamogramları ve raporlarını radyoloji uzmanının değerlendirmesine ve raporlamasına hazır hale getirmek.
d) Hasta ve çalışan güvenliği açısından radyasyon güvenlik tedbirlerini almak.
e) Meme girişimsel işlemlerinin yapılması sırasında hekime yardımcı olmak.
NASIL MAMOGRAFİ TEKNİKERİ OLUNUR?
Sağlık alanında veya başka alanda fark etmeksizin adayların tekniker olabilmesi için 2 yıllık bir önlisans programı bitirmesi gerekmektedir. Tabi ki her 2 yıllık önlisans programı ile istenilen her teknikerlik yapılamamaktadır. Mamografi teknikeri olmak için de belli bölüm şartı aranmaktadır. Bu bölümler şunlardır:
Radyoloji
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri
MAMOGRAFİ TEKNİKERİ ÇALIŞMA SAATLERİ NE KADARDIR? MAMOGRAFİ TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR?
Sağlık alanında çalışan her personelin iş şartları, iş saatleri pek çok mesleğe göre zorlu ve yorucudur.
Karanlık ve kapalı ortamlarda çalışan mamografi teknikerleri sürekli X ışınına maruz kalabilmektedir ve bu zaten mesleği başlı başlına zor yapmaktadır. Bunun dışında çalışılan hastaların durumu da mesleğin zorluğu üzerine eklenebilmektedir çünkü kanser üzerine teşhis yapılan veya kanserli hastalar ile uğraşılan bir meslektir.
Kamuda çalışan personellerin çalışma saatleri genel haliyle haftada 40 saattir fakat mamografi teknikerliğinde bu rakam minimum olarak görülmelidir. Acil durumlarda nöbete çağırılma, ek mesaiye kalma, rutin nöbetler vs. nedeni ile 40 saati fazlasıyla geçen çalışma saatlerine sahip olunabilmektedir.
MAMOGRAFİ TEKNİKERİ MAAŞLARI YILINDA NE KADAR?
Genel olarak sağlık alanında çalışan teknikerlerin ocak ayında aldıkları zamdan sonra maaşları görülmektedir. Yeni başlayacak mamografi teknikerleri de bu zamdan sonra 11-12 bin TL civarında bir maaş alacaklardır. Bu rakam ortalama bir rakamdır ve kurumdan kuruma ek ödemelerin, ek mesailerin farklılaşması nedeni ile 100-200 TL bir oynama olabilmektedir.
ÖZEL SEKTÖR MAMOGRAFİ TEKNİKERİ MAAŞLARI NE KADARDIR?
Özel sektörde maaş konusu kurumdan kuruma oldukça farklılık gösterebilmektedir ama asgari ücrete yapılan zam sonrası mamografi teknikeri maaşlarının özel sektörde ortalama olarak 8-9 bin TL arasında olacağını söyleyebiliriz. Dediğimiz gibi bu ortalama genel bir rakamdır çünkü bazı hastaneler, kuruluşlar asgari ücret ile personel çalıştırırken kimi hastaneler daha fazla maaş verebilmektedir.
Mamografi ne iş yapar?
Düşük doz X-ışını kullanarak görüntü elde edilen mamografi, memenin görüntülemesi için kullanılan en temel yöntem.