Mamografi Teknikeri Nedir? Ne İş Yapar?
Mamografi teknikeri nedir, mamografi teknikeri ne iş yapar, mamografi teknikeri nasıl olunur, mamografi teknikeri görevleri nelerdir, mamografi teknikeri çalışma saatleri ve şartları nasıldır gibi soruların cevaplarını yazımızda derledik.
Mamografi Teknikeri Nedir? Ne İş Yapar?
Mamografi tanı sürecinde uzmanlara yardımcı olan bir alettir. Özellikle meme kanserlerinde tanıyı koymak için ya da genel muayene için 35 yaş üstü kadınların her sene yaptırması gereken bir işlem olan mamografi, bu konuda eğitim almış teknikerler tarafından yapılmaktadır.
Bir mesleği ve öncesinde o mesleği icra etmeyi sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce adaylar o meslek hakkında bilgi toplamak isterler, toplamalıdırlar. Bu adayın kurmayı düşündüğü hayata dair bazı fikirler vereceği için önemli bir eylemdir. Bu bakış açısıyla bizler okurlarımıza derleyebildiğimiz kadar bilgiyi derleyerek meslekler hakkında bilgi içeren yazılar yazmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda mamografi teknikeri mesleği hakkında bilgiler bulabileceksiniz.
MAMOGRAFİ TEKNİKERLİĞİ NEDİR?
Sağlık teknikerlerinin işi genellikle ilgili bir alanda yardımcı personel olarak görev yapmaktır. Mamografi teknikeri de aynı şekilde ilgili alanda destek personeli olarak görevini icra eder. Mamografi teknikeri nedir daha iyi anlamak için görevlerine göz atmak yararlı olacaktır.
MAMOGRAFİ TEKNİKERİ NE İŞ YAPAR? GÖREVLERİ NELERDİR?
Dediğimiz gibi mamografi teknikeri ne iş yapar noktasında destek personeli olarak görev yaptıklarını söyleyebiliriz ama mesleği daha iyi anlamak için sağlık meslek mensupları ile sağlık hizmetlerinde çalışan diğer meslek mensuplarının iş ve görev tanımlarına dair yönetmelikte yer alan mamografi teknikeri görev tanımlarına bakmak faydalı olacaktır.
- Mamografi ünitesini çekime hazır hale getirmek
- Cihazın ve tüm ekipmanın kalite standartlarına uygunluğunu, kalibrasyonunu kontrol etmek
- Cihazların bakım ve tamirinin zamanında yapılması için ilgililere bilgi vermek
- Memenin uygun pozisyonlarda grafisini çekmek ve film banyo/baskı, elektronik kayıt işlemlerini yapmak
- Mamogramların kanser açısından pozitif ve negatif yönden incelemesini yapmak
- Çekilen mamogramları, varsa eski mamogramları ve raporlarını radyoloji uzmanının değerlendirmesine ve raporlamasına hazır hale getirmek
- Hasta ve çalışan güvenliği açısından radyasyon güvenlik tedbirlerini almak
- Meme girişimsel işlemlerinin yapılması sırasında doktora yardımcı olmak
KİMLER MAMOGRAFİ TEKNİKERİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?
Sağlık alanında veya başka alanda fark etmeksizin adayların tekniker olarak mesleklerini icra edebilmesi için 2 yıllık bir önlisans programı bitirmesi gerekmektedir. Yalnız her 2 yıllık önlisans bölümü ile istenilen her teknikerliğin yapılamayacağı da bilinmelidir. Mamografi teknikeri olmak için de belli bölüm mezunu olma şartı aranmaktadır. Bu bölümler şunlardır:
- Radyoloji
- Tıbbi Görüntüleme Teknikleri
Mezuniyet sonrasında da mamografi teknikeri olarak kamu personeli olmak isteyen bir birey KPSS’ye girerek belli bir puan elde etmelidir. Elde edilen puan ile birlikte Sağlık Bakanlığı’nın ÖSYM üzerinden merkezi atama olarak gerçekleştirdiği alımları takip ederek bu tip atamalarda tercihler yaparak puanının yetmesi halinde yerleştirilmeyi beklemesi gerekmektedir.
Özel sektörde mamografi teknikerliği yapmak isteyen bir adayın ise kendini alanında iyi yetiştirmiş olması ve bu alanda personel arayan kuruluşlara başvurarak mamografi teknikeri olarak işe alım sürecinin gerçekleşmesini beklemesi gerekmektedir.
MAMOGRAFİ TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?
Sağlık alanında çalışan her personelin iş şartları, iş saatleri pek çok mesleğe göre zorluk taşır ve yorucudur.
Karanlık ve kapalı ortamlarda çalışan mamografi teknikerleri sürekli X ışınına maruz kalabilmektedir ve bu zaten mesleği başlı başlına zor, yorucu yapmaktadır. Bunun dışında çalışılan hastaların durumu da mesleğin zorluğu üzerine eklenebilmektedir çünkü kanser üzerine teşhis yapılan veya kanserli hastalar ile uğraşılan bir meslektir.
Kamuda çalışan personellerin çalışma saatleri genel haliyle haftada 40 saattir fakat mamografi teknikerliğinde bu rakam yine yönetmelik üzerinden (radyasyon nedeni ile) 35 saat olarak belirlenmiştir. Tabi ki bu rakam veya çalışma şartları çalışılan kuruma bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.