Matematik Mühendisi Nedir? Nasıl Olunur?
Matematik mühendisi nedir? Matematik mühendisi görevleri nelerdir? Çalışma saatleri ve şartları nasıldır? Kimler nasıl matematik mühendisi olabilir? Ne iş yapar?
Matematik Mühendisi Nedir? Nasıl Olunur?
Mühendislik uzmanlık gerektiren bir eğitim sürecinin sonunda alınan ünvandır. Bunlardan en zor görünen ve ön yargıyla karşılaşılan dalı ise matematik mühendisliğidir.
Hangi meslek olursa olsun o mesleği icra etmeyi düşünen bireyler o meslek hakkında merak ettiklerini araştırırlar. Özellikle merak ettikleri bazı şeyler o mesleğin ne iş yaptığı, iş koşullarının ne şekilde olduğu ve nasıl o mesleğin yapılabileceğidir. Buradan hareketle bizler sitemizde meslekler üzerine bu tip genel konularda meslek tanıtımı yazıları hazırlıyoruz. Okuduğunuz yazımızda ise matematik mühendisi hakkında bilgiler derlemeye çalıştık.
MATEMATİK MÜHENDİSİ GÖREVLERİ NELERDİR? MATEMATİK MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR?
Matematik ile mühendisliği birleştiren, endüstri gibi bankacılık gibi sektörlerde sorunları matematik yardımı ile analiz eden, çözüm yolları arayan mühendislere matematik mühendisi denmektedir.
Matematik mühendisleri tanımında da yazıldığı üzere endüstri sektöründe veya bankacılık gibi hizmet sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlarda matematiğin yardımı ile analizler yapar, veriler ve projeler oluşturur, eldeki veriler ışığında çözüm arar ve çözüm yolları geliştirirler. Matematik mühendisi görevleri temelde şu şekildedir:
- Ortada var olan veya gerçekleşme olasılığı bulunan problemlere dair matematiksel modelleme yapmak, matematik aracılığı ile veri elde etmek, bu modellemeleri ve verileri yorumlamak, çözümlemelerde bulunmak ve problemleri gerçekleşmeden veya gerçekleştikten sonraki en kısa sürede çözmek
- Bu problem çözüm işinde yeni yöntemler, teknikler geliştirmek
- Çalışılan kuruluşun ve müşteri kitlesinin taleplerine yönelik olarak proje geliştirmek, ortaya çıkan projelerin yönetim ve denetim sürecini gerçekleştirmek
- Kendisine bağlı olarak çalışan alt birimlerin sorumluluğunu almak, onları koordine etmek ve denetlemek
MATEMATİK MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR? MATEMATİK MÜHENDİSİ OLARAK KİMLER ÇALIŞABİLİRLER?
Bir mesleği yapmak için öncelikle o alanda eğitim alınmış olması gerekmektedir. Bu bazı mesleklerde 2 yıllık bir eğitim ile bazılarında usta çırak ilişkisi ile bazı mesleklerde ise lisans veya lisansüstü eğitim ile mümkün olmaktadır. Matematik mühendisi olabilmek için de en az ilgili bir lisans programı bitirmek gerekmektedir. İlgili lisans programı matematik mühendisi olmak için matematik mühendisliği bölümüdür.
Ayrıca bu alanda lisansüstü eğitim alma şansını elde edebileceğiniz bir lisans programı bitirdiyseniz de lisansüstü öğrenim görerek de matematik mühendisi olma şansını özel sektörde firmalara bağlı olarak elde edebilirsiniz.
Alınan eğitim tabi ki sadece bu işin ilk basamağıdır ve matematik mühendisi olarak çalışmak isteyen bir birey için izlenmesi gereken bazı yollar bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi kamuda çalışmak için KPSS’ye yani kamu personeli sınavına girerek ilanları takip etmek, ilanlara başvuru yapmaya veya merkezi atama ile atanmayı sağlayacak yeterlilikte puan almaktır. Üzülerek belirtmek gerekir ki bu yol ile başka unvanlarda kamu personeli olma şansı elde edilebilecek olsa da kamuya matematik mühendisliği alanında çok fazla alım yapılmadığı için mühendis olarak atanma şansı düşüktür.
Diğer yol ise özel sektörde bu alanda hizmet veren firmalara başvuruda bulunmaktır. Bu başvurular kimi zaman açılan ilan sonrasında kimi zaman da ilan olmasa bile bu alanda hizmet veren firmalara cv bırakmak suretiyle yapılmaktadır. Tabi ki tahmin edeceğiniz üzere özel sektörde matematik mühendisi olabilmek için bir şirketin sizden beklediği donanıma sahip olmalısınız.
MATEMATİK MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR?
Matematik mühendislerinin çalışma şartlarına bakıldığı zaman beden olarak az olsa da zihnen yorucu bir meslek yaptıkları görülmektedir. Matematik gibi önemli ve detaylı bir alanı mühendislik ile birleştiren bir meslek dalı olan matematik mühendisliği bu noktada insanın zihnini oldukça yorabilmektedir ve bu da çalışma şartlarının özellikle beyin için biraz zorlayıcı olduğuna işarettir.
Sürekli araştırma ve çalışma halinde olmak da matematik mühendisi çalışma şartlarını zorlayıcı etkenlerden biri olarak karşımıza çıkarken çoğunlukla büro, ofis gibi ortamda çalışılması mesleğin artılarından biridir diyebiliriz.
Başlangıç seviyesinde özel sektör çoğu meslekte olduğu üzere matematik mühendisliğinde de hem maddi hem manevi tatminsizlik yaratmaktadır fakat yıllar geçtikçe, deneyim, tecrübe ve donanım kazandıkça bu durum değişmektedir. Matematik mühendisleri mesai saatleri noktasında da yine özel sektördeki pek çok meslekte olduğu üzere yeni başlayan matematik mühendisleri haftalık 50-60 saat zaman zaman da daha fazla çalışabilmektedirler.
Eğitim, kariyer planlama, meslekler, alımlar ve benzeri tüm konularda bilgi almak, soru sormak ve paylaşımlarda bulunmak için forum sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz.