Matematik Öğretmeni Ne Kadar Kazanır?
Matematik öğretmeni ne kadar maaş alır? Matematik özel dersi ne kadara verilmektedir? Bir matematik öğretmeninin toplam kazancı ne kadardır? Özel eğitim kurumlarında çalışan bir matematik öğretmeni ne kadar maaş almaktadır? Özel ders veren matematik öğretmenleri aylık ne kadar kazanmaktadır? Matematik öğretmeni olmak isteyen arkadaşlarımızın yazımız devamını okumalarını tavsiye ediyoruz.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda veya özel eğitim kurumlarında çalışan bir matematik öğretmeni maaşı ne kadardır? Özel ders veren bir matematik öğretmeninin aylık kazancı ne kadardır?
Matematik, ülkemizde öğrencilerin en çok zorlandığı ve konularını anlamakta güçlük çektiği derslerin başında gelmektedir. Bu dersin konularını anlayarak, sorularını rahatlıkla çözmek her öğrenci yapabildiği bir eylem değildir. Öğrencilerin çoğunun zorluk çektiği matematik dersi, Liselere Giriş Sınavı (LGS) ve Üniversitelere Giriş Sınavı (YKS) içerisinde en fazla puan getiren ders olarak bilinmektedir. Bu nedenle bir çok öğrenci ve ebeveyn matematik dersini ciddi anlamda önemsemektedir. Takviye kurslarla, etüd dersleriyle ve özel derslerle tamamlanmaya çalışan matematik konularının öğrenilmesi noktasında öğretmenlere büyük iş düşmektedir. Her öğrencinin bu dersi öğrenebilmesi için büyük emek gösteren matematik öğretmenleri aylık ne kadar kazanmaktadır? MEB, özel eğitim kurumları ve özel ders veren matematik öğretmenleri ne kadar maaş almaktadır? Üniversite sınavı sonrası matematik öğretmeni olmayı düşünen arkadaşlarımız için bütün detayları konuşmak istiyoruz.
MEB Çalışanı Matematik Öğretmenleri Ne Kadar Kazanır?
Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı okullarda yeni başlayan bir matematik öğretmeni 3.699 TL aylık maaş almaktadır. Bu maaşla birlikte matematik öğretmenleri ek ders ücreti almaktadır. Haftada 40 saatten fazla ders anlatamayan bir matematik öğretmeni, haftalık 15 saatin üzerinde çalışması durumda ek ders ücreti almaktadır. Kadrolu bir matematik öğretmeni ders saati başına 15,41 TL ek ders ücreti alırken, hafta sonu takviye kurslarında çalışan bir matematik öğretmeni ders başına 30,82 TL almaktadır. Yüksek lisans veya doktora yapanlarda bu rakamlar 1 ila 2,5 TL arasında artmaktadır. Temmuz ayı ile birlikte yeni işe başlayan bir matematik öğretmeni maaşının da 4.000 – 4.100 TL olması beklenmektedir. 30 saat hafta içinde ve 4 saat hafta sonunda ders anlatan bir matematik öğretmeni aylık maaşı, Ocak-Haziran ayları itibariyle: 3.699 + (15,41×66) + (30,82×16) = 3.699+1.017,06+493,12 = 5.209,18 TL civarına gelmektedir.
Özel Ders Veren Bir Matematik Öğretmeni Ne Kadar Kazanır?
Günümüzde matematik konularından yaşanılan açığı kapatmak için bir çok kişi özel ders almayı tercih etmektedir. Birebir özel ders almanın önemini kavrayan ebeveynler, bu konuda yaptıkları harcamayı önemsemeyecek duruma gelmektedir. Çocuklarının matematik konu eksiğini azaltmak isteyen ebeveynler, özel ders almak istedikleri matematik öğretmenlerine çok büyük ücretler ödemektedir. Günümüzde bir saatlik matematik özel dersi ortalama 200 TL’ye verilmektedir. Elbette ucu açık olan bu rakamın 50 TL ile 400 TL arasında da değişebileceği bilinmelidir. Biz ortalama 200 TL alındığı varsayımı altında hesaplama yapacağınız. Herhangi bir işle uğraşmayan ve gelirini sadece özel ders vererek sağlayan bir matematik öğretmeni, haftalık 20 ila 40 ders saati arasında özel ders vermektedir. Bu rakamı 200 TL ile çarptığımızda bir matematik öğretmeni haftalık 4.000 TL ile 8.000 TL arasında bir kazanç elde etmektedir. Bu rakamı aylık olarak düşündüğümüzde, 16.000 TL ile 32.000 TL arasında bir gelir elde edilebildikleri ortaya çıkmaktadır. Bazı küçük şehirlerde 20 ders saati özel ders veren ve özel ders saatini 100 TL’den veren bir öğretmen ortalama aylık 8.000 TL kazanmaktadır.
Özel Eğitim Kurumlarında Çalışan Bir Matematik Öğretmeni Ne Kadar Kazanır?
Özel Eğitim Kurumlarında çalışan bir matematik öğretmeninin alacağı ücretin ucu çok açıktır. 3.500 TL gibi başlangıç ücreti alan bir matematik öğretmeni olduğu gibi 8 bin ile 12 bin TL arasında gelir elde eden matematik öğretmenleri de bulunmaktadır. Bu tip yerlerde kendisinden marka yaratmış öğretmenler rayiç olarak daha yüksek maaş almaktadır. Bazı öğretmenler özel eğitim kurumlarına öğrenci dahi getirebilmektedir. Bu durumda özel eğitim kurumlarında öğretmen getirdiği öğrenci başına da prim alabilmektedir. Bazı matematik öğretmenlerinin de özel eğitim kurumlarına ortak olduklarını da belirtmek gerekir.
Vay