Memur Amirini Şikayet Edebilir Mi? Nasıl Şikayet Eder?
Memur Amirini Şikayet Edebilir Mi? Nasıl Şikayet Eder? Memur nedir? Kimdir? Amir nedir? Kimdir? Şikayet edilen amire ne olur? Memur amirini şikayet etmek için ne yapmalı?
Türkiye’de binlerce devlet memuru bulunmaktadır. Ülkenin tamamında, 81 ilde ve ilçede kamu personelleri görev yapmaktadır. Devletin hizmetlerini yerine getiren bu personeller sürekli çalışan kişilerdir. Türkiye’deki binlerce memur, aileleri, arkadaşları hesaplandığında milyonlarca kişiden söz edilmektedir. Bu nedenle memurlarla ilgili hemen hemen her konu merak edilmektedir. Memur olmak isteyen insan sayısının da fazla olması nedeniyle kamu personelleriyle ilgili pek çok soru sorulmaktadır. Özellikle memur-amir ilişkisi ön plana çıkmaktadır. Memurlar amirleriyle yaşadıkları sorunlar, şahit oldukları yanlışlıklar ve şüphelendikleri durumlardan dolayı bazen amirlerini şikayet etmek istemektedirler. Peki memur amirini şikayet edebilir mi? Memur amirini nasıl ve nereye şikayet eder? Memur nedir? Amir nedir?
Sendika Üyesi Memurun Maaşından Kesinti Olur Mu? Ne Kadar Olur?
Memur Nedir? Kimdir?
Devlet bünyesinde kamu hizmeti yapan kişilere memur denmektedir. Devlet tarafından istihdam edilen ve görevlendirilen memurlar kamu görevlisidir ve devlet güvencesi altında çalışırlar. Memurlar çalışmalarının karşılığında aylık ücret alırlar. Görev sorumlulukları, yetkileri, hakları yasalarla belirlenen devlet memurları devlet tarafından yetkilendirilen görevlilerdir. kamu haber
Amir Nedir? Kimdir?
Amir, Arapça kökenli bir kelimedir. Buyuran, buyuruk sahibi, emir veren, karar, yasa, hüküm veren kişi demektir. Herhangi bir görevde yetkili olan kişiye amir denilmektedir. Ancak bu konuda amir olarak adlandırılan kişinin kamu görevlisi olduğunu belirtmek gerekmektedir. Genellikle kamudaki yetkililere amir denmektedir. Amirlerin altında ve üstünde çalışan kamu görevlileri bulunabilmektedir. Amir ast ve üstleri arasında ilişkileri düzenler.
Memur Amirini Şikayet Edebilir Mi?
Kamu kurum ve kuruluşlarında sık sık sorulan sorulardan biri de budur. Bu soruya “evet” cevabı verilebilir. Kamu görevlileri, amirlerini şikayet edebilirler. Devlet memurlarıyla ilgili her konu 657 sayılı kanun ile düzenlenmiştir. Kanunda memurlara, amirleri tarafından kendileri hakkında uygulanan idari işlemlerle ilgili olarak şikayet hakkı tanır. Memurlar bu hakları usulüne uygun olarak kullanarak kendilerini savunabilirler. Ayrıca konuyla ilgili bir de yönetmelik mevcuttur. Devlet Memurlarının Şikayet ve Müracaatları Hakkında Yönetmelik ile bu konuda çerçeve belirlenmiştir. Memurlar hakkında amirlerini şikayet ettikleri için işlem ya da yaptırım uygulanmaz. Ancak usulsüz şikayet eden ve şikayetiyle suç işlemiş olan kişiler hakkında idari ve adli işlemler yapılabilir.
Amirini Şikayet Etmek İsteyen Memur Ne Yapmalı?
Amirini şikayet eden memur belirli esaslara dikkat etmelidir. Kurallara uygun, esaslara uygun atılan adımlarla şikayet işlemi tamamlanmalıdır. Bunun için ilgili memurun şikayet edeceği amirin üstündeki ilk memura başvurması gerekmektedir. Daha sonra sırayla alttan üste çıkılmalıdır. Şikayet edilirken bu sıralamadan şaşılmamalıdır amirler atlanmamalıdır. Memur şikayetini resmi yollarla yapmalıdır. Kısa mesaj veya mail yolu ile şikayetler iletilmemelidir. Memur yazılı yapacağı şikayetlerde yönetmeliğe uygun dilekçe ile işlemlerini tamamlamalıdır. Ayrıca kanıtlanamayacak iddialara dilekçede yer verilmemelidir.
Şikayet Edilen Amire Ne Olur?
Şikayet edilen amir hakkındaki karar yetkisi, ilgili amirin ilk disiplin amirindedir. Bu nedenle şikayetin iletildiği amir kurallara uygun şekilde durumu üst amirlerine iletmelidir. Konuyla ilgili de şikayet sahibi memura bilgi verilir. Şikayetin incelenmesi ve karara bağlanmasıyla ilgili karar verici amire ulaşmasının ardından 30 gün içerisinde işlemler tamamlanır. Ayrıca şikayetlerle ilgili usüllere göre işlem yapmayan amirler hakkında disiplin hükümleri uygulanabilir.
SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET
Memur Gece Çalıştırılabilir Mi? Hangi Memur Gece Çalıştırılamaz?
Amir Cimere şikayet edilir mi?
Devlet Memurları amirleri veya kurumları tarafından kendilerine uygulanan idari eylem ve işlemlerden dolayı şikayet hakkına sahiptirler.