Memur Olmak Atanmak İçin KPSS'den En Az Kaç Puan Almalıyım?
Kamu kurum ve kuruluşlarında memur olmak isteyen adayların başarılı olmaları gereken aşama olan Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS'den en az kaç puan alınmalıdır? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz.
Kamu kurum ve kuruluşlarında memur olarak çalışmak isteyen milyonlarca adayın önünde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM’nin gerçekleştirdiği KPSS yani Kamu Personeli Seçme Sınavı engeli bulunmaktadır. Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS nedir? Adayların devlet memuru olarak atanabilmeleri için KPSS’den kaç puan almaları gerekir? En az kaç puanla devlet memuru olmak mümkündür? Detayları ve KPSS’ye dair genel bilgileri çalışmamızda inceleyebilirsiniz.
Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS Nedir? Ne İşe Yarar?
Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS ÖSYM tarafından gerçekleştirilen ve adayların kamu kurum ve kuruluşlarına girmesi için ihtiyaçları olan puanları elde ettikleri merkezi sınavdır. Kamu Personeli Seçme Sınavı adayların lise, ön lisans veya lisans mezunu olmalarına ve lisans mezunu iseler öğretmenlik ya da A grubu gibi alanlara girebilecekleri bölümlerden mezun olmalarına göre farklılaşmaktadır. Bu bağlamda adayların durumlarına göre katılabilecekleri KPSS oturumları; KPSS Orta Öğretim, KPSS Ön Lisans, KPSS Lisans, KPSS A Grubu, KPSS Eğitim Bilimleri, KPSS ÖABT Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi ve KPSS DHBT olarak farklılaşmaktadır.
Adayların A Grubu ve Öğretmenlik için katılacakları KPSS Lisans, KPSS Eğitim Bilimleri, KPSS ÖABT Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi ve KPSS A Grubu sınavları Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından her sene düzenlenmektedir. Bunun yanında adayların B Grubu kadrolara atanmalarına yarayacak olan KPSS Orta Öğretim, KPSS Ön Lisans ve KPSS Lisans oturumlarına adayların yalnızca iki senede bir katılma imkanları bulunmaktadır. Bu yönüyle ÖSYM’nin çift yıllarda uyguladığı bu sınavlara tek yıllarda girmenin imkanı yoktur. KPSS Orta Öğretim ve KPSS Ön Lisans sınavları yalnızca çift yıllarda düzenlenmektedir. Her ne kadar KPSS Lisans oturumu tek yıllarda da düzenleniyor olsa bile adayların tek yıllarda bu sınava katılarak elde edecekleri KPSS puanlarını merkezi atamalarda ve B Grubu kadrolar için yapılan açıktan atamalarda kullanma imkanları bulunmamaktadır.
ÖSYM’nin Kamu Personeli Seçme Sınavı tatbikinde izlediği tek yıl – çift yıl ayrımının detaylarına aşağıda yer alan yönlendirme ile ulaşabileceğiniz çalışmamızda göz atabilir, daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz;
Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS İle Nasıl Memur Olunur?
Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS’ye katılan adaylar, sınav oturumlarında yer alan testlerde yapmış oldukları doğru ve yanlış yanıtlardan elde ettikleri netler baz alınarak bazı puan türlerine sahip olurlar. Her alan için farklı test ağırlıklarına sahip olan bu puan türleri ile adaylar, puan türlerinin geçerliliği devam ettikçe gerçekleştirilen merkezi alımlara ya da açıktan alımlara başvuruda bulunabilirler. Merkezi atamalara başvuruda bulunan adaylar doğrudan kadrolara atanma imkanına sahiplerken özellikle KPSS A grubu için başvuruda bulunan adaylar elde etmiş oldukları puan türleri ile yalnızca Kurum ve kuruluşların yazılı ya da sözlü sınavlarına girme hakkı elde etmektedirler.
Memur Olmak İçin KPSS’den Kaç Puan Almak Gerekir?
Adaylar Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS’ye girdiklerinde alanlarına uygun bazı puan türleri elde etmektedirler. Adayların elde ettikleri bu puan türlerinin işe yaraması için kurumların ve kuruluşların talep ettikleri en düşük puan düzeyini yakalaması gerekmektedir. Bu alt sınır kurumdan kuruma değişmekle birlikte 50, 60, 70, 80 veya daha yüksek olabilmektedir. B grubu kadrolar için sınır genel itibariyle 50, 60 veya 70 olarak belirlenirken, 80 ve üstü taban puanlar daha çok uzman yardımcılığı, denetmen yardımcılığı, denetçi yardımcılığı vb. A Grubu kariyer mesleklere girişte talep edilmektedir.
Her ne kadar kurumlar kadrolar için yukarıdaki şekilde taban puanları başvuru şartı olarak belirlemiş olsa da çoğu kurumda kadrolara yerleşen son sıradaki adayların oluşturduğu taban puanlar bu puanların üzerinde kalmaktadır. Örneğin 60 puanla başvuru kabul eden bir B grubu kadroya başvurunun yoğun olması ve yüksek puanlı adayların başvuruda bulunması sebebiyle taban puan 70 ve belki sayıya göre daha yüksek de olabilir. Bu nedenle memur olmak isteyen ve bu istekleri doğrultusunda Kamu Personeli Seçme Sınavı oturumlarına hazırlık yapan adayların başvuru taban puanına takılmaksızın yapabilecekleri en yüksek neti yapmaya ve en yüksek puanı almaya odaklanmalarında fayda vardır. Aksi halde adaylar alımlara başvuru imkanına sahip olsalar dahi atanma listelerinin dışında kalma riskleri olacaktır.
Devlet memuru olmak isteyen adayların Kamu Personeli Seçme Sınavına dair merak ettikleri hususları ve sınavlara hazırlık süreçlerin FORUM sayfamızda takip edebilirsiniz.