kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Memurlar KİT'lere Atanmasında Muvaffakiyet Gerekir Mi?

Bir kamu kurumuna memur olduktan sonra yeniden KPSS'ye girerek puan alan adaylar, çalıştıkları kurumdan muvaffakiyet almadan KİT'lere atanabilir mi? Devlet memuru olanlar, DHMİ'ye geçebilir mi? Devlet memuru olarak çalışanlar, KİT'lere sözleşmeli personel olarak atanabilir mi? Memuriyete yeni başlayanlar için KİT'lere geçmelerinde bir engel var mı? İşte detaylar…

A+
A-

Ülkemizde bir kamu kurumuna devlet memuru olarak atanmak isteyen yığınlarca insan bulunmaktadır. Devlette iş yoğunluğunun fazla olmaması ve memurların aldıkları maaşların ülke standartlarının üzerinde olması bu durumun en önemli sebebini oluşturmaktadır. Özel sektörde çalışma şartlarının zorluğu ve maaş imkanlarının kısıtlı olması da bir çok kişinin Kamu Personeli Seçme Sınavında (KPSS) iyi bir puan alıp devlet memuru olma isteklerini arttırmaktadır. Devlet memuru olmak isteyen sayısı yıldan yıla artmasına karşın; devletin açmış olduğu kadro sayısı ise azalmaya devam etmektedir. Buradaki tezatlık milyonlarca devlet memuru olmak isteyen için on binlerle ifade edilecek kadro sayısına atanmak için çabalaması sonucu doğurmaktadır.

Ülkemizde bu kadar devlet memuru olmak isteyenin yanı sıra bir de devlet memuru olduktan sonra daha iyi şartlarda çalışmak isteyenler de bulunmaktadır. Bir kamu kurum ve kuruluşunda devlet memuru olduktan sonra en çok istenilen şeylerin başında KİT’lere atanmak gelmektedir. Memurluğa göre daha fazla maaş imkanı sağlayan kamu iktisadi teşebbüslerine atanmak bir çok devlet memuruna cazip gelmektedir. KİT kuruluşları içerisinde en iyi maaş imkanı tanıyan kuruluşların başında DHMİ gelmektedir. Bugün DHMİ’ye memur olarak atanan bir kişinin başlangıç maaşı minimum 7 bin TL civarında olmaktadır. DHMİ’nin yanı sıra; TEİAŞ, TEÜAŞ, EÜAŞ ve DSİ gibi KİT’lerde devlet memurluğundan daha fazla maaş imkanı sağlamaktadır. Peki, devlet memuruyken KİT’lere atanmak mümkün müdür? Memurken istifa edip, DHMİ’ye atanmak mümkün müdür? Memuriyete yeni başlayanlar için KİT’lere geçerken muvaffakiyet gerekir mi? İşte detaylar…

Kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarının sözleşmeli personel alımları doğrudan Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik ve merkezi yerleştirme kapsamında değildir. Ancak, KİT ve bağlı ortaklıklarının genel yatırım ve finansman programının tespitine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılan atıf sebebiyle dolaylı olarak bu kuruluşlar merkezi yerleştirme kapsamında personel alımı yapmaktadır. 2020 yılına ilişkin Kararın 7. maddesinin ilk fıkrasında bu husus, “İlk defa açıktan atama ile personel alımı, 22/1/1990 tarihli e 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) ve (II) sayılı cetvellerde yer alan kadro ve pozisyonlar için Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelikte belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yapılır.” hükmüyle ifade edilmektedir.

Bu nedenle son yıllarda KİT alımlarının büyük bölümü de merkezi atama ile gerçekleştirilmektedir. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Memur, Arff memuru, AİM memuru ve diğer kadro ve pozisyonlara alımlarının çok büyük bölümünü merkezi atama ile yapmaktadır. Bu durum bir merkezi atama sonucunda devlet memuru olarak atanan kişilerin, başka bir KPSS puanı ile KİT’lere atanıp atanamayacakları sorununu ortaya çıkarmaktadır. Biz de bu konuda yaşanabilecek bütün durumların değerlendirmesini aşağıda belirtmeye çalıştık. kamu haber

 Yerleştirilmiş olmasına rağmen ataması yapılmayan bir aday yeni bir KPSS puanıyla sonraki merkezi alımlara başvurabilecek,

  • Yerleştirme sonucu 657 sayılı Kanuna tabi bir kadroya atanmasına rağmen göreve başlamayan aday bir yıl süreyle yeniden memur statüsünde atanamayacak,
  • Memur statüsünde atanmasına rağmen göreve başlamayan personel bir yıl beklemeksizin yeni bir KPSS puanıyla KİT’lerde sözleşmeli personel olarak atanabilecek,
  • Devlet memuru olarak göreve başladıktan sonra adaylık döneminde yeni bir KPSS puanıyla KİT’lerde sözleşmeli personel olarak atanmaya hak kazanan kişi memuriyetten istifa ederek herhangi bir süre beklemeksizin atanabilecektir.

Bu maddelerde de belirteceğimiz üzere bir kamu kurumunda devlet memuru olduktan sonra yeni aldığı KPSS puanıyla istifa ederek KİT’lere atanan kişilerin muvaffakiyet almalarına gerek yoktur. İstifa ederek kazandıkları KİT’te işe başlayabileceklerdir. Bu şekilde atamalarda kişinin istifa etmesi şarttır. Örneğin, Hazine ve Maliye Bakanlığında devlet memuruyken bir sonraki KPSS puanıyla DHMİ’ye sözleşmeli personel olarak memur olanların geçiş yapmaları için muvaffakiyet almalarına gerek olmadan istifa edip geçiş yapmaları mümkündür.

Yorumlar

  1. gökçe Avatar gökçe dedi ki:

    merhaba, peki devlet memuru olarak göreve başladıktan sonra istifa etmeyip bekleme süresi olmadan aynı kpss puanıyla bir sonraki alımda kamu iktisadi teşebbüslerinden birine merkezi atamayla ataması yapılabilir mi?