Mernis Nedir? Mernis Adresi Ne Demek? Ne İşe Yarar?
Mernis Nedir? Mernis Adresi Ne Demek? Ne İşe Yarar? MERNİS ve MERNİS Adresi Nedir? Ne Demek? MERNİS Adresi Nasıl Bulunur? Nasıl Öğrenilir?
Türkiye’de tüm kamu hizmetleri dijital ortama taşınmıştır. e-Devlet kapısı bu dönüşümün en çok görünür olduğu platform olarak karşımıza çıkıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere tüm devlet kurumlarının verdiği hizmetler e-Devlet platformu üzerinden alınabiliyor. Bunun dışında hemen hemen her devlet kurumunun internet adresi, elektronik hizmet platformu bulunmaktadır. Bu durum hayatımıza pek çok yeni terimin, yeni internet sitesinin ve uygulamasının girmesine neden oluyor. Bunlardan biri “MERNİS” platformudur. Teknoloji ve dijitalleşmenin hayatımıza kazandırdığı MERNİS ile ilgili pek çok soru sorulur. Peki MERNİS nedir? MERNİS adresi nedir? Ne işe yarar? MERNİS sorgulama, öğrenme nasıl olur?
MERNİS ve MERNİS Adresi Nedir? Ne Demek?
MERNİS, Merkezi Nüfus İdare Sisteminin kısaltmasıdır. Devlet tarafından nüfus sistemi bu platformla birlikte dijital ortama taşınmıştır. Bu sayede vatandaşın işine yarayacak hizmetler, kayıtlar, iş ve işlemler elektronik ortam üzerinden yürütülmektedir. Geçmişte nüfus dairesine, nüfus müdürlüklerine gidildiğinde bir dosya bulmak, işlem yapmak, hizmet almak saatler hatta günler sürebiliyordu. Devlet daireleri de bu nedenle son derece yoğun ve kalabalık oluyordu. Devletin dijitalleşmesiyle birlikte pek çok hizmet internete taşındı. Özellikle de MERNİS sayesinde kimlik bilgileri, ikamet adresleri, nüfus iş ve işlemleri internete taşınmış oldu.
MERNİS Projesi, İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce yürütülen bir projedir. 2002 yılında başlatılan proje kapsamında nüfus bilgileri elektronik ortama taşınmıştır. Tüm vatandaşların kimlik bilgilerini barındırması nedeniyle Türkiye’nin en önemli ve kritik projelerinden biridir. Devletin hafızası, geçmişi ve geleceği bu sistem üzerine işlenmektedir.
MERNİS Ne İşe Yarar?
MERNİS projesinin hayata geçirilmesiyle birlikte tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına 11 haneli kimlik numaraları verilmiştir. Bu numaralar elektronik ortama da kaydedilmiştir. e-Devlet sistemi ile entegreli çalışan sistem sayesinde tüm vatandaşların kimlik bilgileri tek bir havuzda toplanmıştır. Bu sistem sayesinde eskisi gibi devlet dairelerine gidip saatlerce beklemek, zar zor işini halledebilmek geride kalmıştır. e-Devlet sistemine tıklayarak birkaç saniyede işlem yapmak mümkün hale gelmiştir. Bu kapsamda bu proje pek çok önemli amaca hizmet etmektedir.
MERNİS projesi kapsamında tüm vatandaşların nüfus bilgileri, aile bilgileri, nüfus cüzdanındaki bilgiler, adres bilgileri tek bir havuzda toplanmıştır. Vatandaşlar bu sistem sayesinde devlet dairesine gitmeden işlem yapabilir. e-Devlet üzerinden resmi işlem yapabilir. Dijital ortamda bilgilerini güncelleyebilir. Her türlü evrağı temin edebilir.
- MERNİS nüfus bilgilerini elektronik ortama taşımıştır.
- Kimlik bilgilerini havuzda toplamıştır.
- İş ve işlem yapmayı kolaylaştırmıştır.
- Her vatandaşa kimlik numarası sağlamıştır.
- Hizmet sürelerini kısaltmıştır.
- Bürokratik yoğunluğu azaltmıştır.
- Vatandaş ile devleti yakınlaştırmıştır.
MERNİS Adresi Nasıl Bulunur? Nasıl Öğrenilir?
MERNİS adresini bulmak için pek çok kişi aratştırma yapmaktadır. MERNİS adres bilgi sorgulama ve öğrenme için e-Devlet üzerinden işlem yapabilirsiniz. Bunun için öncelikle T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapmalısınız. Daha sonra sistemdeki arama butonuna yerleşim yeri ve diğer adres belgesi sorgulama yazarak hizmet sayfasına girebilirsiniz. Böylece istediğiniz işlemi yapabilirsiniz.