Meteoroloji Mühendisi Maaşları Ne Kadar Oldu?
Meteoroloji mühendisi maaşı net ve brüt ne kadardır? Kamuda ve özel sektörde meteoroloji mühendisi maaşları ne kadar oldu?
Atmosferde var olan sistemlerle ilgili araştırmalar yapan meteoroloji mühendisliği hakkında en çok merak edilen konulardan biri de maaş bilgisidir. Bizde sizlere merak ettikleriniz hakkında bilgiler derledik.
Bir mesleğe dair en çok merak edilen şeylerin başında maaş bilgisi gelmektedir. Hangi işte ne kadar para olduğu ülkemizde oldukça fazla merak edilmektedir. İnsanlar eğitim tercihlerini de meslek tercihlerini de genellikle bu konu üzerine inşa etmektedirler.
Bu merak duygusunu gidermek amacıyla bizler okurlarımıza olabildiğince fazla mesleğin maaş bilgilerini vermeye çalışıyoruz. Bu içeriğimizde meteoroloji mühendisi maaşları hakkında bilgi edinebileceksiniz.
DGS Meteoroloji Mühendisliği 2022 Taban Puanları ve Sıralamaları
METEOROLOJİ MÜHENDİSİ NEDİR? NE İŞ YAPAR? METEOROLOJİ MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR?
Meteoroloji mühendisi olmak isteyen bir birey her şeyden önce meteoroloji mühendisliği bölümü bitirmelidir. Ardından yani mezuniyetinden sonra özel sektörde mi kamu da mı çalışacağına karar vermelidir çünkü bu iki duruma yönelik olarak izlemesi gereken yol farklıdır. Özel sektörde meteoroloji mühendisi olmayı düşünen bir mezunun bu alanda hizmet veren firmaların ilanlarını takip ederek başvurması ya da bu firmalara özgeçmiş bırakarak iş başvurusunda bulunması gerekmektedir. Kamuda meteoroloji mühendisi olmak için ise yine kamuya alım yapan kurumların ilanlarını takip etmeli veya merkezi atamalarda açılan kadroları tercih etmelidir fakat bunları yapabilmesi için ise KPSS’ye girerek yeterli puan almış olması gerekmektedir.
Meteoroloji mühendisi atmosferde var olan sistemleri ve atmosferde gerçekleşen olayları izleyen, araştıran bunları raporlayan ve elde edilen bulguların günlük hayatta kullanılmasını sağlayan mühendistir
Meteoroloji mühendisi ne iş yapar, görevleri nedir sorusunun cevaplarını da en genel hali ile şu şekilde sıralayabiliriz:
- Atmosfer olaylarının tamamını incelemek bu olayların yeryüzüne etkilerini teknolojik araçlar desteği ile yorumlamak
- Meteoroloji istasyonlarında görev almak ve hava durumunu gözlemleyerek tahmin yürütmek
- Meteorolojik olarak gerçekleşen olayları harita üzerinde şekillendirmek
- Doğal afetlerden meteoroloji ile ilişkili olanların önceden bilinmesini sağlayacak, tahmin edilmesini sağlayacak çalışmalar yürütmek
- Atmosferdeki ses, ışık, elektrik gibi durumları incelemek
- Bu alanda kullanılacak olan teknolojik araçların gelişimine katkı sağlamak
Bu başlığı incelediğimiz daha kapsamlı içeriğimize aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
METEOROLOJİ MÜHENDİSİ MAAŞLARI DEVLET KADROLARINDA NE KADAR OLDU?
Meteoroloji mühendisleri kamuda mühendis statüsünde çalışmaktadırlar ve kamudaki mühendislerin genel ortalamalara göre ocak zammı ile aldıkları maaşlar şu şekilde listelenebilir.
Yeni başlayan Meteoroloji Mühendisi Maaşı:8506-10.000 Türk Lirası
İnternette bu maaşlardan yüksek maaşlar aldıkları yazsa da buradaki rakamlar kamuda çalışan meteoroloji mühendislerinin net maaşlarıdır. Daha yüksek maaş listeleri genelde brüt maaş üzerinden oluşturulmaktadır ve bu brüt maaşlardan gelir vergisi, sağlık sigortası ve emeklilik kesintisi yapıldığı için yaklaşık olarak 1000-1400 TL arasında bir fark görülmektedir.
Listemizdeki rakamların net değil de aralık olarak verilmesinin nedeni ise aile yardımı, çalışılan kurum, AGİ yani asgari geçim indirimi gibi değişkenlere bağlı olarak bu tip oynamaların olabildiği gerçeğidir.
METEOROLOJİ MÜHENDİSİ MAAŞLARI ÖZEL SEKTÖR İÇİNDE NE KADAR OLDU?
Özel sektörde yeni başlayan bir meteoroloji mühendisi asgari ücret olan 8506 TL veya yakınlarında maaş ile işe başlamaktadır. Bu rakam farklı firmalara göre değişiklik gösterebilmekle beraber ortalamada genel olarak bu şekilde gerçekleşmektedir. Özel sektörde mühendis maaşları kamudaki gibi belli bir seviyede değil de kazanılan tecrübeye, sahip olunan donanıma göre farklılık göstereceğinden ilerleyen yıllarda bir meteoroloji mühendisinin özel sektörde kazanacağı para mühendisin kendisi ile oldukça ilişkilidir.
Meteoroloji Mühendisi Nedir? Meteoroloji Mühendisi Nasıl Olunur?
Meteoroloji kaç yıl?
Meteoroloji Mühendisliği bölümünde, 4 yıllık eğitim verilmektedir.